Skocz do zawartości

mirek15

Użytkownicy
  • Postów

    76
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Słupsk

Osiągnięcia mirek15

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Co prawda nie widok z okna, ale popatrzeć można. http://images35.fotosik.pl/1091/aa20077562027311med.jpg http://images35.fotosik.pl/1091/04c033aef2b627ebmed.jpg Pozdrawiam
  2. Fotorelacji nie załączam - uprzedziła mnie Hanka_kaszubka33 podając link ładnie pokazujący zawijanie tych bułaczek. Pozdrawiam
  3. Przy następnym pieczeniu zrobie fotorelecje. Pozdrawiam
  4. Chleb z dodatkiem ziemniaków. Składniki: kg- mąki pszennej typ 500 600g - mąki żytniej typ 720 900 ml - wody 200g - ziemniaków gotowanych 24g - soli 25g - drożdży świeżych Z 100ml wody,drożdży,oraz mąki robie zaczyn i pozostawiam do pełnego wyrośnięcia następnie do ziemniaków wlewam np: 200ml wody i rozrabiam blenderem. Do zaczynu wlewam ziemniaki dodaje pozostałe składniki i wyrabiam ciasto które dziele na trzy części po około 800g każda. Po uformowaniu pieke w keksówkach w temp200stopC przez około 40 -45 minut Chleb wyglądem nie różni się od dotychczas reprezentowanego - ale ten SMAK Bułki piekłem troszke wcześniej Pozdrawiam
  5. Możesz powiedzieć w jakim opakowaniu jest sprzedawany, konserwy,bloku,osłonce. Pozdrawiam
  6. Żałuje że nie można przesłać smaku,mimo że cały czas się uczę ale doszedłem do wniosku że każdy typ mąki ma swoją strukturę i po upieczeniu daje swoistą dla siebie fakturę i smak, stąd ciągle eksperymentuje. Proponuje raz spróbować upiec. Pozdrawiam
  7. Składniki Mąka pszenna typ750i typ 500 w proporcji 50-50 w sumie około 1,60kg woda - 1000ml drożdże świeże - 30g sól- 24g Z 200ml wody,drożdży, i mąki robie zaczyn i pozwalam mu wyrosnąć aż do zapadnięcia,następnie dodaje resztę składników, wyrabiam ciasto,dziele na trzy równe części formuje i pakuje do foremek.Po wyrośnięciu wkładam do nagrzanego 200stopC piekarnika i piekę do 45 minut. Pozdrawiam
  8. Przed chwilą wyszły z pieca - użyłem składnków takich jak na stronie 1 postu 1, mąki zapomniałem zważyć podam przy okazji. Pozdrawiam
  9. Uważam że poprzez tą dyskusję " problem" ilości mąki do wody udało się rozwiązać, chociaż nie ze wszyskimi uwagami się zgadzam. Zobowiązuje się od tej pory ulegając sugestii dyskutantów podawać te ilości orientacyjnie. Pozdrawiam
  10. Jeżeli kiedykolwiek robiłeś jakiekolwiek ciasto to powinieneś wiedzieć że mąki należy dać tyle ile wchłonie woda i jakie masz zamiar zrobić ciasto oraz od innych czynników. Pozdrawiam
  11. Przepis jak wyżej. Smacznego
  12. Chcących upiec takie bułeczki zachęcam do skorzystania przepisu ze strony 7 powyższego tematu- bułki mleczne. Pozdrawiam
  13. http://images39.fotosik.pl/1186/d259589c405d6771med.jpg http://images39.fotosik.pl/1186/7f0f2d94f152b46emed.jpg Pozdrawiam
  14. Przy pieczeniu tych drożdżówek korzystałem z blogu mojewypieki w temacie słodkie drożdżówki z makiem i serem. Pozdrawiam
  15. Bułki-grahamki Składniki: mąka pszenna graham typ 1850 mąka pszenna typ 500 20g drożdży świeżych 300ml wody 10g soli Z drożdży,100ml wodyi mąki robie zaczyn do którego po wyrośnięciu dodaje pozostałe składniki i wyrabiam ciasto, formuje bułki i pozostawiam do wyrośnięcia, piekę w temperaturze 200stopC na środkowym poziomie 20 minut. Oba rodzaje mąki daję do ciasta w stosunku 50/50. Bułki na fotkach są robione identycznie pierwsze robiłem okrągłe i po umieszczeniu w piekarniku mimo pieczenia 25minut nie chciały nabrać rumienców uprzedniu zwilżałem wodą Drugie wszystko robione identycznie z tym wyjątkiem że nawilżane były przed pieczeniem mlekiem,różnica widoczna. Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.