Skocz do zawartości

room

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    OŁAWA

Osiągnięcia room

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. witam ponownie w końcu '' nadejszła '' chwila prawdy i co jak u większości na początku niepewność wąchanie aż w końcu pierwszy gryz iiiiiiiiiiii REWELACJA !! Żona bała się ,że po odpakowaniu coś wylezie z szynki i będzie chciało nas ugryźć :shock: ale po skosztowaniu oznajmiła ,ze robimy na święta :clap: podeślę fotki tylko nie wiem na razie jak to zrobić Pozdrawiam
  2. witam zawsze można zagotować i wtedy będzie zjadalne
  3. witam Mam za sobą dwa etapy 5 dni w lodówce 5 na balkonie (zabudowanym ) teraz wylądowała w lodówce na następne 7 dni tylko co z niej zostanie bo ważyła 1kg a dzisiaj po 10 dniach 70dg i trochę stwardniała z wierzchu może ja pokropić bo zrobi się skwarek W następnym poście postaram się podesłać fotki finalnego produktu Pozdrawiam
  4. room

    Pierwsza kiełbasa

    Witam Właśnie dzisiaj przekonałem się sam czy przepis jest dobry i muszę ze skromnością stwierdzić że wyszło znakomicie Robiliśmy kiełbaskę ze znajomymi do późnego wieczoru ale opłaciło się wyszła znakomita co do przepisu dodałem więcej czosnku i pieprzu no i żeby nie była sucha podlewaliśmy :grin: wspaniałą cytrynówką przepis na PW Pozdrawiam i polecam
  5. room

    Pierwsza kiełbasa

    Witam kolegów Mam zamiar zrobić kiełbasę zaznaczę że będzie to moja pierwsza kiełbasa więc dużo czytałem na ten temat Przeszukując neta natknąłem się na przepis który cytuję poniżej związku z tym mam prośbę do kolegów by wydali opinię na temat tego przepisu a może ma ktoś lepszy sprawdzony przepis chętnie skorzystam ,wiem że dużo jest przepisów na tym forum ale nie chciał bym ponieść klęski na samym początku więc proszę o opinię i rady I jeszcze jedno czy można zastąpić saletrę -solą do peklowania Pozdrawiam A oto cytat: "To świetny i wielokrotnie sprawdzony przepis na domową kiełbasę. Dobrze dobrane proporcje gwarantują świetny smak oraz idealną konsystencję. Kiełbasę według tego przepisu można wędzić zarówno na gorąco jak i na zimno. Kiełbasa jest prosta i mało czasochłonna w przygotowaniu (nie licząc oczywiście oczekiwania). Na bazie tego przepisu można przygotować wiele różnych kompozycji smakowych. Polecam ten przepis szczególnie tym, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z wędzeniem. składniki 2 kg chudej wieprzowiny (łopatki lub karkówki) 1/2 kg wołowiny bez kości 1/2 kg słoniny 1/3 dag saletry 3 dag soli (lub 4-5, jeśli lubisz wędliny bardziej słone) 4 ząbki czosnku czubata łyżka majeranku czubata łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu cienkie jelita lub osłonki sposób przygotowania 1. Oba rodzaje mięsa umyj, osusz, dokładnie oczyść z błon i ścięgien. Pokrój ostrym nożem na kostkę o boku około 1/2 - 1 cm. Dodatkowo wołowinę posiekaj na drobną kostkę. 2. Słoninę pokrój na trochę większą kostkę niż mięso. 3. Obrane ząbki czosnku rozgnieć z solą. 4. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski i wyrabiaj rękoma jak ciasto przez kilkanaście minut. Wstaw pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin. 5. Do masy dodaj szklankę zimnej wody i ponownie wyrabiaj kilkanaście minut (im dłużej będziesz wyrabiać, tym kiełbasa będzie bardziej zwarta). 6. Jelita namocz w wodzie przez kilka godzin - wodę zmieniaj kilka razy. Masą mięsną napełniaj jelita za pomocą maszynki do mięsa ze specjalną nakładką. Formuj kiełbasy o długości około 25-35 cm, końce związując sznurkiem. Staraj się jelita napełniać dokładnie, by nie zostawały w nich żadne puste przestrzenie. 7. Gotowe kiełbasy powieś w przewiewnym miejscu na kilkanaście godzin by obeschły. 8. Wędź w gorącym dymie przez 3-4 godziny lub w zimnym przez 7 dni. 9. Kiełbasy wędzone na gorąco, od razu po uwędzeniu włóż do gorącej wody (ale nie wrzącej) na 10 minut. Trzymaj na małym ogniu, uważając, by woda się nie zagotowała. Wyjmij, przetrzyj ręcznikiem papierowym i powieś na godzinę, by całkowicie obeschły. 10. Kiełbasy wędzone na zimno nie wymagają parzenia, ale moim zdaniem krótkie parzenie poprawi ich smak i usunie nadmiar substancji znajdujących się w dymie. 11. Tak przygotowana kiełbasa może być przechowywana w lodówce przez co najmniej kilkanaście dni, a w zamrażalniku kilka miesięcy. Można ją również przechowywać w chłodnym, przewiewnym i suchym miejscu przez kilka tygodni. Dodatkowe informacje Mięso na kiełbasę możesz także zmielić za pomocą maszynki do mięsa o dużych oczkach. Moim zdaniem jednak kiełbasa przygotowana z siekanego mięsa jest dużo smaczniejsza. Siekanie 3 kg mięsa ostrym nożem nie zabierze Ci więcej niż 40 minut. Wędzenie na gorąco składa się z kilku faz: * w dymie o temperaturze około 40-50 stopni przez godzinę, dym powinien być rzadki, * w dymie o temperaturze około 30-40 stopni przez dwie godziny, dym powinien być gęsty, ze świeżego drewna lub drewna wcześniej namoczonego w wodzie, * w dymie o temperaturze 70-80 stopni, czyli "podpiekanie" przez 20-30 minut. Jeśli lubisz "dziki" smak, możesz przez ostatnie 10 minut wędzenia do paleniska wkładać gałązki jałowca. Jeśli robisz to jednak pierwszy raz, wędź mięso w dymie jałowcowym bardzo krótko, bowiem jałowiec nadaje wyrobom bardzo intensywnego aromatu. Po pierwszym wędzeniu będziesz wiedzieć, czy lubisz bardziej, czy mniej "dzikie" wędliny. Możesz także zmodyfikować powyższy sposób wędzenie gorącego, przedłużając drugi etap dwukrotnie i nie zwiększając wtedy temperatury dymu. W trzeciej zaś fazie zwiększ temperaturę do 90-100 stopni. Tak uwędzone kiełbasy będą trwalsze, bardziej suche i esencjonalne. Stracą wtedy około 20% swojej pierwotnej wagi. Wędzenie na zimno Trwa znacznie dłużej niż wędzenie na gorąco, ale powoduje, że kiełbasa jest dużo bardziej trwała. Temperatura dymu powinna wynosi od 20 do 25 stopni. Dym musi być "mokry" - taki efekt uzyskasz używając mokrego drewna lub zwilżonych wodą trocin. Ognisko powinno się tylko lekko tlić. W takim dymie wędź kiełbasę przez 2 godziny dziennie przez kilka, kilkanaście dni (ja zwykle kiełbasy tym sposobem wędzę przez 10 dni). Każdego dnia rozpalaj ogień, a potem go wygaszaj. Kiełbasy zostawiaj w wędzarce. Kiełbasy w trakcie takiego wędzenie powinny stracić około 30% swojej pierwotnej wagi. Do wędzenia stosuj wyłącznie drewno drzew liściastych: olchę, buk, dąb oraz drewno drzew owocowym. Moim zdaniem szczególnego aromatu wędzonkom nadaje drewno jabłoni i wiśni." I co wy na to ??
  6. room

    Przywitanie

    Witam wszystkich serdecznie Jestem nowy na forum ale mam już małe doświadczenia dotyczące zadymiania a szczególnie rybek , zacząłem tez eksperymentować z innymi mięskami ,przeglądałem się z boku aż w końcu postanowiłem dołączyć do braci wędzarniczej Jeszcze raz witam wszystkich i pozdrawiam room
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.