Skocz do zawartości

Zenon

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Czernica, pomorskie
  • Zainteresowania
    sery, wędliny, myśliwstwo, dziewczyny

Osiągnięcia Zenon

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Zbig, też kiedyś olejowałem, ale doszedłem do wniosku, ze przy tych 230 stopniach jednak się pali. Chleb przywierał do blachy, mimo że olej całkowicie pokryty był ziarnem słonecznika lub dyni. Teraz wysypuję dno płatkami owsianymi i chleb nie przywiera. Pozdrawiam
  2. Halusiu, jeszcze pamiętam, te wybuchy śmiechu znajomych i żony, kiedy chleb był "do wyrzucenia" lub podkucia konia. Ja nigdy nic nie robiłem w kuchni, no i zabrałem się za chleb. Wychodzi raz za razem, po dziesięciu klęskach. Pierwszy robiłem 2 godziny, teraz 20 minut - nie licząc pieczenia. Gdybym miesił ciasto ręcznie pewnie byłoby w 10 minut, odpadłoby mycie maszyny Moja teściowa wnosi 60 !!!! gorących pierogów po godzinie od wyjścia do kuchni, kiedy padnie hasło: Zrób Babciu pierogi. I to jest dopiero mistrzostwo świata.
  3. I jeszcze jedno: ponieważ z chleba najbardziej lubię skórkę, piekę 8 chlebków 25x10x1 cm (!!!) , więc mam prawie same skórki. Pycha
  4. Można i tak, ale wtedy nie jest pod kontrolą - ja zaglądam do lodówki tylko, gdy wkładam lub wyjmuję zakwas - nawet nie po piwo:), to trzymam w piwnicy. Zakwas jest w słoiku 1,5 l i gdybym do pozostałych po wypieku 100 gramach dodał 700, które będę potrzebował - zakwas może wykipieć.
  5. Popieram Madlinkę, ale dodam: zakwas MUSI być dokarmiany codziennie, (a nawet częściej latem) inaczej - tak było w moim przypadku SKWAŚNIEJE (?) TAK, TAK - wytworzy tyle kwasu mlekowego, że wystarczy ze trzy razy nie nakarmić "bestii" codziennie, tylko raz na dwa , trzy dni i zabije sam siebie - zdechnie!!!! Czyli nie dla leniwych, zapominalskich czy poprawiaczy przepisów jak ja. Najlepiej zakwas "wycyganić" z dobrej piekarni.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.