Skocz do zawartości

marzusia_j

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    wodzisław śl

Osiągnięcia marzusia_j

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Michale, doświadczenia mam rzeczywiście mało, mam za dużo do ogarnięcia, żeby poświęcić tyle czasu, ile bym chciała domowym wyrobom wszelkiej maści. Ale powoli się uczę i skoro radzicie, żeby sobie odpuścić dla bezpieczeństwa tak krótkie peklowanie to tak zrobię. Rozumiem, że jak ktoś pisze w przepisie, że peklować np. 48 godz. to ja poprstu przedłużam ten czas np. do 8 dni i tylko dobieram odpowiednie ilości peklosoli, chociażby wg Mira czy Dziadka. Michale, a może podpowiesz mi, czy dobrze rozumuję z tym nastrzykiwaniem, bo nawet jakbym nie stosowała, chciałabym wiedzieć. Nigdy nie wiadomo, kiedy może się przydać a nauki nigdy za wiele. pozdrawiam
  2. Maad, zastanawiam się narazie hipotetycznie, zawsze peklowałam te7-8 dni, ale widziałam przepis Beiota na dobrze wyglądający schab peklowany właśnie 24h. A w czym jest gorszy wyrób tak krótko peklowany, myślałam ,że starzy wyjadacze (Zadymiacze :-)) przepisy podają sprawdzone i dobre? A przy okazji, chyba Ty kupiłeś szynkowar z Tradismaka? Wątek się jakoś urwał, jesteś zadowolony ostatecznie, bo tez jestem na etapie decydowania? Bagno, czyli mam przypuśćmy jeden kawał 2 kg schabu - pekluję 5 dni, a więc biorę 116 gr peklosoli, o,8 l wody i nastrzyk tylko jeden, ale 120 ml (piszesz, że wielkość nastrzyku odnosi się do 1 kg mięsa). Dobrze zrozumiałam? Ale w tabelce pisze - " ml w jednym nastrzyku" - chyba coś nie kumam jednak...wstyd, normalnie wstyd... Analogicznie by było tak: jesli pekluję mój kawał 24 godz. to robię 4 nastrzyki po 120 ml, ale te nastrzyki to tak od razu? Wejdzie tyle solanki do mięsa?
  3. Witam wszystkich, Czy możecie mi łopatologicznie wyjaśnić jak korzystać z tabelki kolegi Dziadka, jeśli chodzi o nastrzyki? Uczymy się wędzić już jakiś czas, zawsze korzystałam z kalkulatora Mirka i wędzonki wychodzą super, ale teraz chciałabym wypróbować coś nowego. Na forum szczerze mówiąc wiadomości jest tyle, że zaczynam tego nie ogarniać, co osoba to inne proporcje i propozycje. Jeśli chciałabym np. uwędzić mięso o wadze kawałków odpowiednio np. 1,3 kg i 2 kg i planuję peklować w pierwszej wersji 24 godz a w drugiej 5 dni. Możecie mi wyjaśnić, jak prawidłowo wszystko poprzeliczać? Poza tym co jaki czas należy nastrzykiwać, jak z tabeli wynikają np 4 nastrzyki? Dla mnie to czarna magia, ale wiem, że jak zacznę to potem juz z górki, tak samo miałam z zakwasem na chleb...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.