Skocz do zawartości

Edzik1

Użytkownicy
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Ostrołęka

Osiągnięcia Edzik1

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Maad, na tej stronce podałem proste tanie i sprawdzone rozwjązanie. /topic/2218-blender/page-3?do=findComment&comment=295965
  2. EAnna , czy jest możliwe stwierdzenie po rozpakowaniu wyrobu, że rozwinęła się botulina? Wyroby przeniosłem do pomieszczenia o temperaturze 4 stopnie i w niedzielę otworzę polędwicę zapakowaną próżniowo.
  3. Witajcie. Zrobiłem mały eksperyment. W połowie września zrobiłem dwa kawałki schabu i karkówkę a-la wędliny parmeńskie zgodnie z opisem ze strony. Ponieważ chcę aby wyroby dojrzewały do grudnia, jeden kawałek schabu za foliowałem próżniowo a drugi kawałek i karczek pokryłem emulsją wykonaną ze smalcu i mąki (wg opisów Kolegów ze stronki). Wiszą ładnie już trzeci miesiąc. Przez folię nie widać żadnych oznak pleśni. Co się dzieje z pokrytymi emulsją nie widać. Wiszą w miejscu przewiewnym w temperaturze około 17 stopni. Jak myślicie, czy proces dojrzewania wyrobów bez dostępu powietrza jest możliwy i czy jego przebieg będzie prawidłowy. Pozdrawiam
  4. Edzik1

    Blender

    Witajcie. Wykorzystałem dwa noże od rozdrabniaccza Brauna( mogą być każde inne) trzeba je uciąć i końcówki podgżać aż będą płynne, złączyć przestawjając o 90 stopni. Do wałka mocowane są za pomocą śruby od dołu. Wałek do wiertarki mocuje się tak jak wiertło. W rurze widać podłużny otwór po klucz. Trzeba zgrać dlugości rury i wałka. Wałek osadzony na dole jest w łożysku ślizgowym z teflonu żeby noże nie biły po obudowie. Wiertarka musi mieć lewe obroty ponieważ te noże są tak ostrzone, że tną w lewo. a prototyp był taki
  5. Edzik1

    Blender

    Witajcie. Polecam blender własnej konstrukcji montowany na wiertarce. koszt około 300 zł. sprawdzone w działaniu. załączam pare zdjęć. Jeśli były by pytania piszcie. Pozdrawiam
  6. Witajcie. Jestem starym czytelnikiem forum lecz do tej pory nie zabierałem głosu. Teraz będzie pierwszy raz. Ponieważ lubimy parówki a blender Bruna spalił się szybko zrobiłem takie małe usprawnienie . Koszt około 300zł i sprawdza się. Przedstawiam zdjęcia może się komuś przyda. Wiertarka musi mieć lewe obroty ponieważ noże od rozdrabniacza Brauna są ostrzone w taki sposób, że muszą kręcić się w lewo. Pozdrawiam
  7. Witam wszystkich serdecznie. Z tygodniowym opóźnieniem spowodowanym wyjazdem, chciałbym bardzo podziękować organizatorom Dziadkowi i Andrzejowi „Bagno” za bardzo profesjonalne jednocześnie przystępne dla amatora przekazanie jakże ważnych informacji niezbędnych do wykonania smacznych i zdrowych wyrobów. Trzeba bardzo dużo przeczytać wątków aby wyłuskać szczegóły, które są bardzo istotne a na kursie otrzymałem je w ciągu dwóch dni o praktycznych ćwiczeniach nie wspomnę. Większa ilość zakupionego mięsa umożliwiła więcej ćwiczeń oraz uzyskanie większej ilości wyrobów, wyjątkowo smacznych, takich się nie kupi w sklepie. Pozdrawiam Kolegów kursantów, którzy na pewno zgodzą się ze mną, że dzięki wspaniałej rodzinnej atmosferze oraz smacznemu wyżywieniu czuliśmy się u Was wspaniale. Polecam niezdecydowanym kursy organizowane w Łazach – naprawdę warto. Ps. W jednym z postów (nie pamiętam już w którym) było napisane, że uczestnicy kursu otrzymają linki do filmu technologicznego z rozbioru półtuszy wieprzowej i klasyfikacji mięsa, a także dwa zbiory receptur: 16-kę, i zbiór nr 21. Czy my także możemy to otrzymać? Bardziej zależy mi na zbiorach receptur. Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.