
Inspiracje
Użytkownicy-
Postów
34 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
Kontakt
-
strona WWW
http://sukowska.com
Informacje o profilu
-
Płeć
Nie podano
-
Miejscowość
Chojnice
-
Zainteresowania
bimberek
Osiągnięcia Inspiracje
-
Witaj Waldek. Powiem tak - wszystko działa jak należy, termoregulator działa, stycznik włącza i wyłącza grzałkę tak jak chcę. Czy ten stycznik potrzebny? może tak, może nie, nie jestem elektrykiem. Tak jak pisałem - znajomy elektryk z dobrego (moim zdaniem) serca podpowiedział że bezpieczniej jest użyć stycznika i tak zrobiłem. Wędzarka parę razy pracowała na analogowym regulatorze i... tak do końca nie za bardzo byłem pewien nastawień. Teraz mam pewność, bezpieczeństwo,
-
Jak podpowiedział mi znajomy, i potwierdziło to kilku pytanych elektryków, żadnego z regulatorów nie powinno (sic!) obciążyć tak dużą mocą (w moim przypadku 2KW a być może później i więcej. Podpowiedzieli więc dodatkowy elektroniczny stycznik pod który można podpiąć do 5,7KW. Schemat połączeń poniżej. Kupiłem dokładnie te elementy które opisane są na schemacie
-
Po paru wędzeniach - po zdobytym doświadczeniu trochę zmodyfikowałem tę swoją wędzarnię. Przyznać muszę że hitem póki co są rybki, wędzone na gorąco pstrągi. Do rzeczy. Zmieniłem regulator "analogowy" na cyfrowy. Ma on "za sobą" dodatkowo stycznik do którego podłączona jest grzałka. Moim zdaniem mam w chwili obecnej lepszą możliwość ustawiania temperatury. zmodyfikowałem drzwiczki, skróciłem je o wysokość blachy w środku, wstawiłem w to miejsce deskę i dzięki temu dodatkowo zamontowałem półkę przed drzwiczkami na której mogę stawiać sobie miskę z wyrobami przed i po... Tak wygląda w całej okazałości... zmieniłem dodatkowo koła - w tej chwili moja wędzarka jest bardzo mobilna. Sąsiad już kilka razy sobie ją "pchał" do siebie teraz jest w trakcie kopiowania mojej na swój użytek. Teraz na dzisiaj nic więcej już raczej nie zamierzam w niej zmieniać. Teraz tylko dobre przepisy na szynkę, schab potem kiełbasy, życie zaczyna smakować..
-
Peklowanie na sucho, wędzenie bez pieczenia, parzenia
Inspiracje odpowiedział(a) na Inspiracje temat w Peklowanie
Gonzo, dzięki za rozjaśnienie. Proszę powiedz mi tylko jeszcze ile dni tak peklujesz. -
Moje doświadczenie - jeśli już stosować regulator temperatury to tylko elektroniczny, z dobrą sondą.. Mechaniczny, bynajmniej u mnie, nie zdał egzaminu wcale.. Teraz przy elektronicznym mam naprawdę o wiele lepsza orientację co dzieje się w środku wędzarni jak również większą możliwość, regulacji temperatury,,,,
-
może bardziej zależało mi na ustawieniu samej histerezy czujnika, sondy. Rozwiązanie które zastosowałem na początku, po zbudowaniu wędzarni okazało się jednak bynajmniej dla mnie nie za bardzo dobrym Obojętnie w którym miejscu nie podwiesiłem sondy różnice między włączeniem a wyłączeniem się grzałki wynosiły 15 - 20 stopni, nowy regulator mam nadzieję naprawi ten problem (zakres ustawienia histerezy 0,1 - 50 stopni). Stycznik... może i nie potrzebny przy tym regulatorze i tej grzałce, jednak jeżeli zimą (wędzę na powietrzu) nie będę w stanie utrzymać wysokiej temperatury w środku to dołożę drugą grzałkę i między innymi dlatego decyzja o styczniku, przekaźniku.
-
Ja w swojej po tych paru dymieniach zmieniam na: http://allegro.pl/mini-regulator-temperatury-termoregulator-pid-i5743586648.html Do niego wtedy ta sonda oraz http://allegro.pl/przekaznik-stycznik-hwe-ssr-25a-ster-3-32v-f-vat-i5727937291.html Mam tez grzałkę 2000W. Doszedłem do wniosku że b. ważna jest możliwość ustawienia histerezy
-
Peklowanie na sucho, wędzenie bez pieczenia, parzenia
Inspiracje odpowiedział(a) na Inspiracje temat w Peklowanie
Gonzo, dzięki... A podpowiedz jeszcze proszę jak to wtedy powinno być dymione? w jakiej temperaturze głównie bo długość to najpewniej na wygląd -
Jestem stary wiekiem ale młody, bardzo młody początkujący "zadymiacz" Zbudowałem swoją elektryczną wędzarkę - /topic/11995-szukam-projektu-na-drewnian%C4%85-komor%C4%99-w%C4%99dzarnicz%C4%85-do-elektrycznego-grilla-czy-kto%C5%9B-pomo%C5%BCe/ Udało się zrobić pierwsze rybki, pierwsze szynki, schab... Czy ktoś jednak byłby w stanie nakierować mnie na wiedzę w jaki sposób powinienem peklować na sucho schab, szynkę, ile soli, ile dni i jak to potem uwędzić (czas i temperatura)? Chyba nie potrafię ogarnąć dobrze całej tej forumowej wiedzy... Proszę i dziękuję z góry
-
no tak, prób było juz trochę, w sumie wszystkie udane. Te rybki. ech.. wspomnienie.... Macie racje, ziemniak do d.... rybka (pstrąg) do soli na 4 godziny (200g soli na litr wody, 1 litr wody na 1 kg rybki), osuszanie w 40 stopniach do suchości w środku (przydatny bardzo wentylator w kominie) Potem w 80-90 stopni w zależności od wielkości rybki 1 godzina do 1,5 godzinki, gdy płetwa grzbietowa wychodzi bez problemu rybka gotowa. Palce lizać..