Skocz do zawartości

Inspiracje

Użytkownicy
  • Postów

    34
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Kontakt

  • strona WWW
    http://sukowska.com

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Chojnice
  • Zainteresowania
    bimberek

Osiągnięcia Inspiracje

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. /topic/11995-szukam-projektu-na-drewnianą-komorę-wędzarniczą-do-elektrycznego-grilla-czy-ktoś-pomoże/page-4 "popełniłem" coś takiego, jestem zadowolony... fajnie to działa na jednej grzałce, bez ocieplenia.. Musisz sam spróbować, zainspirować się forum ale sam dojść do rozwiązań Tobie pasujących
  2. Witaj Waldek. Powiem tak - wszystko działa jak należy, termoregulator działa, stycznik włącza i wyłącza grzałkę tak jak chcę. Czy ten stycznik potrzebny? może tak, może nie, nie jestem elektrykiem. Tak jak pisałem - znajomy elektryk z dobrego (moim zdaniem) serca podpowiedział że bezpieczniej jest użyć stycznika i tak zrobiłem. Wędzarka parę razy pracowała na analogowym regulatorze i... tak do końca nie za bardzo byłem pewien nastawień. Teraz mam pewność, bezpieczeństwo,
  3. Jak podpowiedział mi znajomy, i potwierdziło to kilku pytanych elektryków, żadnego z regulatorów nie powinno (sic!) obciążyć tak dużą mocą (w moim przypadku 2KW a być może później i więcej. Podpowiedzieli więc dodatkowy elektroniczny stycznik pod który można podpiąć do 5,7KW. Schemat połączeń poniżej. Kupiłem dokładnie te elementy które opisane są na schemacie
  4. Po paru wędzeniach - po zdobytym doświadczeniu trochę zmodyfikowałem tę swoją wędzarnię. Przyznać muszę że hitem póki co są rybki, wędzone na gorąco pstrągi. Do rzeczy. Zmieniłem regulator "analogowy" na cyfrowy. Ma on "za sobą" dodatkowo stycznik do którego podłączona jest grzałka. Moim zdaniem mam w chwili obecnej lepszą możliwość ustawiania temperatury. zmodyfikowałem drzwiczki, skróciłem je o wysokość blachy w środku, wstawiłem w to miejsce deskę i dzięki temu dodatkowo zamontowałem półkę przed drzwiczkami na której mogę stawiać sobie miskę z wyrobami przed i po... Tak wygląda w całej okazałości... zmieniłem dodatkowo koła - w tej chwili moja wędzarka jest bardzo mobilna. Sąsiad już kilka razy sobie ją "pchał" do siebie teraz jest w trakcie kopiowania mojej na swój użytek. Teraz na dzisiaj nic więcej już raczej nie zamierzam w niej zmieniać. Teraz tylko dobre przepisy na szynkę, schab potem kiełbasy, życie zaczyna smakować..
  5. Gonzo, dzięki za rozjaśnienie. Proszę powiedz mi tylko jeszcze ile dni tak peklujesz.
  6. Moje doświadczenie - jeśli już stosować regulator temperatury to tylko elektroniczny, z dobrą sondą.. Mechaniczny, bynajmniej u mnie, nie zdał egzaminu wcale.. Teraz przy elektronicznym mam naprawdę o wiele lepsza orientację co dzieje się w środku wędzarni jak również większą możliwość, regulacji temperatury,,,,
  7. może bardziej zależało mi na ustawieniu samej histerezy czujnika, sondy. Rozwiązanie które zastosowałem na początku, po zbudowaniu wędzarni okazało się jednak bynajmniej dla mnie nie za bardzo dobrym Obojętnie w którym miejscu nie podwiesiłem sondy różnice między włączeniem a wyłączeniem się grzałki wynosiły 15 - 20 stopni, nowy regulator mam nadzieję naprawi ten problem (zakres ustawienia histerezy 0,1 - 50 stopni). Stycznik... może i nie potrzebny przy tym regulatorze i tej grzałce, jednak jeżeli zimą (wędzę na powietrzu) nie będę w stanie utrzymać wysokiej temperatury w środku to dołożę drugą grzałkę i między innymi dlatego decyzja o styczniku, przekaźniku.
  8. Żadnego z regulatorów nie powinno obciążać tak dużą mocą (2000W) lepiej, bezpieczniej napewno, połaczyć z elektronicznym stycznikiem który możemy obciążyć do wartości 5,7kW (przydatne gdy chcemy dodać grzałkę lub zastosować grzałkę o większej mocy - nie trzeba nic zmieniać w układzie sterowania).
  9. Ja w swojej po tych paru dymieniach zmieniam na: http://allegro.pl/mini-regulator-temperatury-termoregulator-pid-i5743586648.html Do niego wtedy ta sonda oraz http://allegro.pl/przekaznik-stycznik-hwe-ssr-25a-ster-3-32v-f-vat-i5727937291.html Mam tez grzałkę 2000W. Doszedłem do wniosku że b. ważna jest możliwość ustawienia histerezy
  10. Gonzo, dzięki... A podpowiedz jeszcze proszę jak to wtedy powinno być dymione? w jakiej temperaturze głównie bo długość to najpewniej na wygląd
  11. Jestem stary wiekiem ale młody, bardzo młody początkujący "zadymiacz" Zbudowałem swoją elektryczną wędzarkę - /topic/11995-szukam-projektu-na-drewnian%C4%85-komor%C4%99-w%C4%99dzarnicz%C4%85-do-elektrycznego-grilla-czy-kto%C5%9B-pomo%C5%BCe/ Udało się zrobić pierwsze rybki, pierwsze szynki, schab... Czy ktoś jednak byłby w stanie nakierować mnie na wiedzę w jaki sposób powinienem peklować na sucho schab, szynkę, ile soli, ile dni i jak to potem uwędzić (czas i temperatura)? Chyba nie potrafię ogarnąć dobrze całej tej forumowej wiedzy... Proszę i dziękuję z góry
  12. no tak, prób było juz trochę, w sumie wszystkie udane. Te rybki. ech.. wspomnienie.... Macie racje, ziemniak do d.... rybka (pstrąg) do soli na 4 godziny (200g soli na litr wody, 1 litr wody na 1 kg rybki), osuszanie w 40 stopniach do suchości w środku (przydatny bardzo wentylator w kominie) Potem w 80-90 stopni w zależności od wielkości rybki 1 godzina do 1,5 godzinki, gdy płetwa grzbietowa wychodzi bez problemu rybka gotowa. Palce lizać..
  13. Z tą solą macie racje - najważniejsza powtarzalność solanki. Procent to procent.... Każdy chyba i tak wiele rzeczy robić pod swój gust, swój smak.... Poniżej foteczki z wczorajszych prób uwędzenia schabu i boczku
  14. Roger a niby dlaczego.. z solanką pojechałem? może za dużo c2h5oh ale n ie rozumiem Twojej aluzji a może nie aluzji... Sąsiad popatrzył na rybki, obrał ziemniaka surowego wsypał soli aż ziemniak jak bojka wypłynął na powierzchnię. Zalaj tym rybki na 4 godziny i voila...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.