Skocz do zawartości

Gosia_cisu

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Świdnica

Osiągnięcia Gosia_cisu

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. wiem wiem że kabanosy drobiowe nie maja prawa istnienia ze względu na pochodzenie nazwy, kaban-wieprz, kabanina-wieprzowina itd własnie ten patent od Balcerzaka juz mam i nawet dzwonilam tam i probowałam cos podpytac, ale ten patent jest z chyba 1999 roku i oni juz powprowadzali wiele zmian, np nie stosuja juz skorek indyczych i tluszczu wieprzowego tylko samo mieso itd ale jezeli Wy - ludzie interesujacy sie i majacy pojecie o wedzeniu i wyrobie takich kielbas mowicie ze ten opis technologiczny jest ok to chyba tak jest, wierze w to tylko jezeli ktos moglby mi podpowiedziec jakie sa te ubytki masy podczas wędzenia, suszenia i parzenia to juz w ogole byloby super potrzebne mi to jest do obliczen wydajnosci .. a niestety nie jestem z tej Świdnicy w zielonogórskim tylko na Dolnym Śląsku Pozdrawiam i jestem mile zaskoczona odpowiedzią [ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 17:45 ] aha no i moze jest ktos kto robil kabanosy tym sposobem z patentu , czyli ze sie je parzy ?? czy one tez wyjda kruche tak jak wieprzowe po pieczeniu ??
  2. Witam, jestem w trakcie pisania pracy inżynierskiej na temat produkcji kabanosów drobiowych i mam kilka ważnych pytań, na które niestety nie mogę nigdzie znaleźć sprecyzowanych informacji, a zakłady produkcyjne nie chcą mi udzielić odpowiedzi z powodu tajemnicy itd. Liczę, że na tym forum uda mi się rozwiązać moje wątpliwości, widzę że wiedza forumowiczów jest wielka tak więc najbardziej nurtuje mnie czy przy procesie produkcyjnym stosuje się parzenie czy pieczenie w komorze, ponieważ wiem że kabanosy wieprzowe się piecze a co do kabanosów drobiowych to w jednej ksiązce znalazlam przepis gdzie się je piecze, natomiast jedna z firm produkujących kabanosy powiedziała mi ze pieczenia dawno się do nich nioe sttosuje i teraz nie wiem juz sama. nie wiem też jakie są ubytki masy przy poszczególnych procesach takich jak wędzenie suszenie czy nawet schładzanie, w książkach i w internecie są podawane różne informacje, a akurat dla mnie to jest ważne ponieważ koncowa wydajność powinna byc ok 70 procent w stosunku do produktu surowego i nie wiem czy tyle wyjdzie czy nie, wiadomo też nie wiem jak to jest z peklowaniem, wieprzowinę się pekluje na sucho przy prod. kabanosów, a jak jes z mięsem drobiowym ?? slyszalam o sposobie takim, że przy mieszaniu dodaje sie mieszanke peklującą i izoaskorbinian sodu i to wystarcza, ale czy tak jest na prawde? może służy ktoś wiedzą na temat tych nieszczesnych kabanosów to bardzo proszę o podzielenie się nią ! Pozdrawiam forumowiczów, Gosia!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.