Witam, jestem w trakcie pisania pracy inżynierskiej na temat produkcji kabanosów drobiowych i mam kilka ważnych pytań, na które niestety nie mogę nigdzie znaleźć sprecyzowanych informacji, a zakłady produkcyjne nie chcą mi udzielić odpowiedzi z powodu tajemnicy itd. Liczę, że na tym forum uda mi się rozwiązać moje wątpliwości, widzę że wiedza forumowiczów jest wielka tak więc najbardziej nurtuje mnie czy przy procesie produkcyjnym stosuje się parzenie czy pieczenie w komorze, ponieważ wiem że kabanosy wieprzowe się piecze a co do kabanosów drobiowych to w jednej ksiązce znalazlam przepis gdzie się je piecze, natomiast jedna z firm produkujących kabanosy powiedziała mi ze pieczenia dawno się do nich nioe sttosuje i teraz nie wiem juz sama. nie wiem też jakie są ubytki masy przy poszczególnych procesach takich jak wędzenie suszenie czy nawet schładzanie, w książkach i w internecie są podawane różne informacje, a akurat dla mnie to jest ważne ponieważ koncowa wydajność powinna byc ok 70 procent w stosunku do produktu surowego i nie wiem czy tyle wyjdzie czy nie, wiadomo też nie wiem jak to jest z peklowaniem, wieprzowinę się pekluje na sucho przy prod. kabanosów, a jak jes z mięsem drobiowym ?? slyszalam o sposobie takim, że przy mieszaniu dodaje sie mieszanke peklującą i izoaskorbinian sodu i to wystarcza, ale czy tak jest na prawde? może służy ktoś wiedzą na temat tych nieszczesnych kabanosów to bardzo proszę o podzielenie się nią ! Pozdrawiam forumowiczów, Gosia!