Witam jestem początkująca w robieniu chleba ale już mnie wciągnęło . Jestem po drugim wypieku ale mój chlebej jest troche za kwaśny w smaku i nie wiem co jest tego przyczyną może opisze jak robiłam. Zakwas dostałam od koleżanki, kazała mi go trzymać w lodówce i dokarmiać z 3 dni mąką typ 2000 ( tak też robie wsypuje ok 2 łyżki i troche wody w temp pokojowej mieszam i wkładam spowrotem do lodówki) mam małą foremkę tzn 24 x 10 wiec chlebek zrobiłam z takich proporcji 100g mąki żytniej typ 720 50 g pszennej pełnoziarnistej i 50 g pszennej typ 550, dodałam 50g zakwasu (tego z lodówki) soli i wody na oko tak żeby bylo gęste ale nie zabardzo :P, wymieszałam zostawiłam na 40 min w misce potem przełożyłam do foremki spryskałam wodą i przykryłam folią po ok 10 godzinach wyrastania (podwoił swoją objętość) włożyłam do piekarnika i piekłam godzine. wszystko jest ok poza tym ze w smaku jak już pisałam jest troszke zakwaśny. będę wdzięczna za każdą sugestię. Mam jeszcze pytanie w jakiej foremce pieczesz w sensie jaki rozmiar? bo ten Twój chlebek wygląda smakowicie pokusiłabym się na niego tylko nie iwem jak zmienić proporcje zeby na moją mała foremkę nie było za dużo. Pozdrawiam