Skocz do zawartości

neverrain

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    częstochowa

Osiągnięcia neverrain

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. http://img64.imageshack.us/img64/5404/dscn1637a.th.jpghttp://img64.imageshack.us/img64/6351/dscn1653n.th.jpg A o to wyniki mojego dzisiejszego pieczenia do 3 razy sztuka i wreszcie zaczyna wyglądem przypominać chleb , dziękuję za wszystkie porady mam nadzieje że zaczynam zmierzać w dobrym kierunku
  2. o to super bo ten papier zniekształca mi chlebek a silikonowej formy się jeszcze nie dorobiłam , własnie wyjełam zakwas z lodówki ogrzewam dokarmie i dam mu się najeść do rana a potem nowe podejście zobaczymy co wyjdzie Tym razem za potworek
  3. Mam jeszcze pytanie co do foremki bo wyczytałam gdzieś, że przypieczeniu na zakwasie formka musi być kwasoodporna, a jak jest zwykła to musi być wyłożona papierem. Czy to prawda? bo przeglądając forum wydaje mi się, że używacie zwykłych foremek wysmarowanych i wysypanych. Już sama nie wiem.
  4. Chudziak także witam sąsiadkę (chociaż ja wyemigrowałam do Katowic ale bywam w Częstochowie ). Zdjęcia wstawie jak będzie się czym pochwalić a narazie nie ma :P. Masz może jakiś pomysł dlaczego taki kwaśny w smaku mi wychodzi ten chlebek?. i mam pytanie ile mam wziąść tego zakwasu z mojego słoiczka ? (u Ciebie to ten z poprzedniego ciasta?) tzn jakie mają być proporcje mąki do zakwasu? i czy według Twojego przepisu moge robić z różnych mąk?, i czy do wyrastania musze przykryć foremkę folią czy jak spryskam to wystarczy? i ile ma czasu wyrastać w foremce?, jakoś nie do końca rozumiem to działanie jeszcze mam nadzieje ze mi pomożecie i też będe mogła się chwalić takimi pięknymi chlebkami
  5. Witam jestem początkująca w robieniu chleba ale już mnie wciągnęło . Jestem po drugim wypieku ale mój chlebej jest troche za kwaśny w smaku i nie wiem co jest tego przyczyną może opisze jak robiłam. Zakwas dostałam od koleżanki, kazała mi go trzymać w lodówce i dokarmiać z 3 dni mąką typ 2000 ( tak też robie wsypuje ok 2 łyżki i troche wody w temp pokojowej mieszam i wkładam spowrotem do lodówki) mam małą foremkę tzn 24 x 10 wiec chlebek zrobiłam z takich proporcji 100g mąki żytniej typ 720 50 g pszennej pełnoziarnistej i 50 g pszennej typ 550, dodałam 50g zakwasu (tego z lodówki) soli i wody na oko tak żeby bylo gęste ale nie zabardzo :P, wymieszałam zostawiłam na 40 min w misce potem przełożyłam do foremki spryskałam wodą i przykryłam folią po ok 10 godzinach wyrastania (podwoił swoją objętość) włożyłam do piekarnika i piekłam godzine. wszystko jest ok poza tym ze w smaku jak już pisałam jest troszke zakwaśny. będę wdzięczna za każdą sugestię. Mam jeszcze pytanie w jakiej foremce pieczesz w sensie jaki rozmiar? bo ten Twój chlebek wygląda smakowicie pokusiłabym się na niego tylko nie iwem jak zmienić proporcje zeby na moją mała foremkę nie było za dużo. Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.