Dziękuję bardzo za podpowiedzi. Poszukam rury 15 cm stalowej. Wiem, że będę musiał zeskrobać farbę z paleniska, by nie zasmradzać sąsiadów. Mam nadzieję, że próbę ogniową przejdzie pomyślnie. Miro wiem, że można wkopać rurę, lub zrobić byle jaki tunel w ziemi, niestety, w moim przypadku odpada. Przeszkodą nie jest brak zdolności manualnych, wędzarnia musi być mobilna to raz, a własnego ogrodu nie mogę rozkopać to dwa. Tak jak w temacie, mieszkam w Anglii, a tu nie wszystko jest takie proste i oczywiste. Dlatego zadałem konkretne pytanie do konkretnych materiałów. Co do rury aluminiowej to przyznam się szczerze, że nie miałem w swoim słowniku słowa '' rura spiro'' wiec takich tematów zwyczajnie nie znalazłem. Jestem nowy na forum i nie jest ono jeszcze dla mnie super przejrzyste. Z wędlinami domowymi i wędzarnią mam do czynienia od kiedy moja pamięć sięga, niestety Rodzinni zadymiacze nie korzystali nigdy z ''rur spiro'' i beczek 25l, wiec zwróciłem się z pytaniem do was.