Dobrze ja już nic nie kumam Wiadomość z pierwszej reki. Proporcje jaki podałem na 1-wszej stronie były przeze mnie podane żonie, która zmodyfikowała to do takiej postaci: Na 5kg mięsa 20dag soli 1dag saletry - daliśmy 20dag peklosoli/5kg 1dag kolendry 5 ziaren jałowca 15 ziaren pieprzu 15 ziaren ziela angielskiego, 5 listków laurowych, 3zabki czosnku, 2,5l wody. wszystko zostało pomniejszone o 2/5 (2kg mięsa) I teraz szło tak: zmiażdżyć wszystkie przyprawy zmieszac z peklosolą.Zagotować wodę i zmieszać z peklosolą i przyprawami, ostudzić, zalać mięso. Mięso ciasno ułożyć w garnku, przykryć talerzykiem i dociążyć kamieniem. Pozostawić na 14 dni obracając co 2 dni. I jak już pisałem w ostatnie dni były robione zastrzyki, dużo , bardzo dużo wstrzykiwałem i w wielu miejscach ( myślałem że to pomoże w zapeklowaniu wewnątrz). Teraz pokroiłem szynkę ba kawałki i w oczach, w miejscach gdzie po rozkrojeniu była ładna czerwona zrobiła się taka ciemna jak na zdjęciach..... To już cała prawda i tylko prawda. DODANO! Czy ja dobrze doszukuje się błędu? Napisałem 20dag peklosoli na 5L , co daje 0,4kg na 10L wody. Wynika że dałem 3 razy za mało ?????????????????