Skocz do zawartości

Petrek

Użytkownicy
  • Postów

    18
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    śląsk

Osiągnięcia Petrek

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Andyandy, możesz podać linka do tej "wędzarni uniwersalnej" ? Przeszukałem cały dział budowy wędzarni na stronce i nie potrafię tego odszukać.
  2. Oczywiście wszystkim serdecznie dziękuję za zaangażowanie w temacie!!
  3. Dobra temat uważam za zamknięty, kolejna solanka i jej rodzaj nie jest tematem tego posta. Przyczynę zniszczenia szynki poznaliśmy.
  4. daje mi do myślenia,że teraz to z nami w jakieś gierki pogrywasz,choć już tak stało się wesoło... Możesz rozwinąć o co Ci chodzi? Bo chyba źle przeczytałeś i zinterpretowałeś moją wypowiedz. Według mnie jest ona jednoznaczna, i wskazuje co źle zrobiłem ( moze ktos poczatkujacy uniknie tych samych błędów). I jakie pytanie się??? Piszę dokładnie że: "miro ja domniemywam że moim blędem był nastrzykiwanie - nastrzykiwanie "przepracowana" solanka (miała już z 7-8 dni) - nastrzykiwanie na sam koniec peklowania -nastrzykiwanie dawkami jak dla konia. Takie wysnułem wnioski. Kolejne peklowanie bedzie chyba sama woda i peklosol." I tak jak pisze arkadiusz kolejne peklowanie bedzie raczej ( na pewno) woda +peklosol i wsio.
  5. miro ja domniemywam że moim blędem był nastrzykiwanie: - nastrzykiwanie "przepracowana" solanka (miała już z 7-8 dni) - nastrzykiwanie na sam koniec peklowania -nastrzykiwanie dawkami jak dla konia. Takie wysnułem wnioski. Kolejne peklowanie bedzie chyba sama woda i peklosol.
  6. Uwaga uwaga leca zdjecia ( duze rozmiary) po tym smazeniu smierdzi w calym domu..... http://img715.imageshack.us/i/img0087h.jpg/ http://img3.imageshack.us/i/img0088yb.jpg/
  7. moment moment, wszystko zostało sprostowane. I dobrze kolega pisze 2/5 a nie 2,5 raza. 2/5 czyli 0.4 * podane ilości przypraw,peklosoli wody w odniesieni do dawki na 5kg miesa dokladnie jak kolega napisal, takie byly proporcje. Lodówka ustawiona na 5st, 2 osoby w domu otwierana niezbyt często. Wywalilem na taras ale lece odebrac zwierzynie posiłek i podsmażę. za 20-30min beda zdjecia
  8. szczeciniasty, tak dalem 8dag soli. arkadiusz, ok, jak kupie miesio, przygotuję solankę według Twojego przepisu.
  9. No to ja już nic nie kumam.Kolego używałeś soli i saletry czy peksoli bo to zasadnicza różnica.Jeśli dałeś saletrę to do tej ilości soli o połowę za dużo.Stężenie saletry do soli powinno być 3%.Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić. w podanym przepisie byla sol i saletra, zamiast tego poszła sama peklosól. 20dag na 5kg miesa i to wszystko w 2,5L wody.- to proporcje z przepisu. miesa mialem 2kg więc wszystko zmnijeszylem o 2/5
  10. Skup się ! :grin: Dałeś 20 dag peklosoli na 5 kg mięsa, czy na 5 l wody ? na 5kg MIĘSA , czyli wszystko ok. Nie było pomyłki w dawce.
  11. Dobrze ja już nic nie kumam Wiadomość z pierwszej reki. Proporcje jaki podałem na 1-wszej stronie były przeze mnie podane żonie, która zmodyfikowała to do takiej postaci: Na 5kg mięsa 20dag soli 1dag saletry - daliśmy 20dag peklosoli/5kg 1dag kolendry 5 ziaren jałowca 15 ziaren pieprzu 15 ziaren ziela angielskiego, 5 listków laurowych, 3zabki czosnku, 2,5l wody. wszystko zostało pomniejszone o 2/5 (2kg mięsa) I teraz szło tak: zmiażdżyć wszystkie przyprawy zmieszac z peklosolą.Zagotować wodę i zmieszać z peklosolą i przyprawami, ostudzić, zalać mięso. Mięso ciasno ułożyć w garnku, przykryć talerzykiem i dociążyć kamieniem. Pozostawić na 14 dni obracając co 2 dni. I jak już pisałem w ostatnie dni były robione zastrzyki, dużo , bardzo dużo wstrzykiwałem i w wielu miejscach ( myślałem że to pomoże w zapeklowaniu wewnątrz). Teraz pokroiłem szynkę ba kawałki i w oczach, w miejscach gdzie po rozkrojeniu była ładna czerwona zrobiła się taka ciemna jak na zdjęciach..... To już cała prawda i tylko prawda. DODANO! Czy ja dobrze doszukuje się błędu? Napisałem 20dag peklosoli na 5L , co daje 0,4kg na 10L wody. Wynika że dałem 3 razy za mało ?????????????????
  12. niejasno napisałem, woda zioła przegotowane, i dopiero dodałem peklosól, co prawda do wrzątku...
  13. Petrek

    Przywitanie

    dziękuje wszystkim bardzo za, zadymione przyjęcie :lol:
  14. Nie jest słone, jest dziwne nie smakuje jak zgnite, tylko pachnie dziwnie. No ale idzie całość do kosza ( kotki sie posilą) I wszystko dokładnie tak się odbywało, przemawia do mnie jedynie to ze peklosol byla 2miesiace po terminie i to było przyczyna. Na przyszłą sobotę znów przyszykuję porcje mięsa z nową peklosolą.
  15. Czekajcie bo juz sam nie wiem co i jak... Tabela Dziadka http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm podaje 1 zastrzyk 60ml. Resztę miałem według tej tabeli. Co mam poprawić aby nie zniszczyć kolejnej porcji mięsa?? ( teraz bedzie 5kg wiec szkoda by było)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.