Skocz do zawartości

tinek01

Użytkownicy
  • Postów

    10
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Lubelskie

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia tinek01

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Współpracownik Unikat
  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam, dostałem od Ciebie info na mesengera i widzę że tu też działasz. Czy Ty również masz taką maszynkę do sprzedania?
  2. [Dodano: 30 lip 2021 - 18:52] Dzięki Piotr W. No właśnie ja nie wiem do końca jak robić izolację ścian dlatego zadałem takie pytanie . Czyli rozumiem że stal to bardziej wygląd niż funkcjonalność? A czy ktoś może wykładał murowaną wędzarnię deskami w środku i drzwi stalowe od wewnątrz? pozdrawiam Jarek
  3. I to jest bardzo cenna i konkretna podpowiedz za którą serdecznie dziękuję która również zaoszczędziła mi wydatku na drogie rury z nierdzewki oraz kolejnych, zbędnych pytań a co za tym idzie, Waszego cennego czasu na czytanie tego . Mam natomiast inne pytania. Czy stawiając wędzarnię (już wiem że coś na kształt kibelka i wiadomo że wszystko murowane), to lepiej jest zrobić ścianę z jednej cegły lub bloczka fundamentowego, obłożyć styropianem i na to kamień (bo taki chcę zrobić efekt wizualny), a komorę wędzarni wyłożyć deskami z piórem, czy lepiej zrobić podwójną ścianę z cegły a pomiędzy włożyć wełnę?. Czy drzwi wędzarni lepiej zrobić z desek czy kupić stalowe (jest spory wybór na allegro), czy to jest kwestia wyglądu czy ma to znaczenie dla wędzonych produktów?. Pozdrawiam Jarek
  4. Witam Na wstępie chciałem się przywitać. Mam na imię Jarek i zdecydowanie potrzebuję pomocy ludzi doświadczonych. Niestety nie znalazłem podobnych tematów na forum poza oczywiście wędzarniami na wiele sposobów dlatego założyłem nowy post. Od dłuższego czasu marzy mi się między innymi wędzarnia więc postanowiłem zrobić w ogrodzie kombajn , czyli wędzarnię, plus letnią kuchnia z fajerami i piec chlebowy, który ładnie też się będzie prezentował na działce(mam szkic i zdjęcia jak bym to widział, oczywiście mogę wrzucić tylko nie bardzo wiem jak to się tu robi). Czytając Wasze opinie to zdecydowana większość odradza czegoś takiego ale widziałem też wpisy że "jak ktoś się uprze to to zrobi a my jesteśmy aby mu pomóc" ja się uparłem i właśnie na takie podpowiedzi liczę . Co jeszcze dodatkowo wymyśliłem to że chciałbym zrobić wędzarnie na zimno czyli z dolotem i na ciepło z bezpośrednim paleniskiem. Nie chcę stawiać dwóch wędzarni a gdzieś na forach wyczytałem że da się tak zrobić ale jak poprosiłem o pomoc to kontakt się urwał. Czy ktoś z obecnych tu na forum może mi podpowiedzieć czy jest takie rozwiązanie i jak to wygląda(może jakiś szkic). Nie chciałbym zrobić jakiegoś błędu przy budowaniu tego mini obiektu i której decyzji później będę żałował że jednak można było to zrobić z takiej cegły czy z takiej blachy. Dodatkowe pytanie to czy jest sens dorabiać elektrykę i generator dymu do wędzarni? Oczywiście to są bardzo ogólne pytania. W miarę rozwinięcia tematu pewnie będę zadawał ich dużo więcej więc proszę o wyrozumiałość i techniczną pomoc w realizacji budowy. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  5. Witam Mam nadzieję że jestem w dobrym miejscu i nie naraziłem się administratorom Czy jest ktoś na forum co podejmie się budowy wędzarni i pieca chlebowego w jednym?. Wielkość do 300cm szer,100 gł, max 200 wys. Wędzarnia standardowa ale komorę pieca chlebowego chciałbym okrągłą. Jaki jest przybliżony koszt robocizny i materiału (materiał oczywiście kamień lub cegła, to co będzie najlepsze dla dobrego efektu).
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.