Witaj na forum Wędzarniczej Braci

Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.
To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!
To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!
Polska tradycja masarska
Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.
Subfora
![]() |
Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnięPoradnik krok po kroku. |
|
![]()
|
![]() |
Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni |
|
![]()
|
![]() |
Przedwojenne receptury masarskie |
|
![]()
|
![]() |
Tradycyjny chów zwierząt domowych |
|
![]()
|
![]() |
Prasowy kącik retro |
|
![]()
|
Podpięty
Z dziejów kunsztu rzeźnickiego - od Betlejem przez Homera, Rzymian, aż do polskich cechów rzeźniczychNapisany przez Maxell, 13 kwi 2022 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Ciekawe] Historia zawodu rzeźnika i cechów rzeźniczych w zarysieNapisany przez Maxell, 11 kwi 2022 |
|
![]()
|
|
Podpięty
Rozważania nad świątecznymi stołami...Napisany przez Maxell, 03 kwi 2022 |
|
![]()
|
|
Podpięty
O recepturach i nazwach produktów, czyli „co nam zostało z tych lat"Napisany przez Maxell, 02 kwi 2022 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Tradycja] Produkty wędliniarskie w dziejach świataNapisany przez Maxell, 02 kwi 2022 |
|
![]()
|
|
Podpięty
Dawne sposoby przechowywania mięsa i tłuszczu.Napisany przez Maxell, 30 mar 2022 |
|
![]()
|
|
Podpięty
Wiejskie wędzarnie i wędzenieNapisany przez DZIADEK, 05 sty 2008 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Rok 1950] Zasady metod pomiarowych dla oceny wydajności rzeźnej bydła.Napisany przez Maxell, 05 lut 2022 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Rok 1949] Przedłużenie czasu przechowywania mięsa chłodzonego.Napisany przez Maxell, 05 lut 2022 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Rok 1950] Normy wydajności jelit.Napisany przez Maxell, 05 lut 2022 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Rok 1950][Artykuł 2] Stosowanie saletry i nitrytu do peklowania mięsa.Napisany przez Maxell, 05 lut 2022 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Rok 1950][Artykuł 1] Stosowanie saletry i nitrytu do peklowania mięsa.Napisany przez Maxell, 04 lut 2022 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Rok 1950] Przyspieszony sposób peklowania szynek przez wprowadzenie solanki do układu krwionośnego.Napisany przez Maxell, 04 lut 2022 |
|
![]()
|
|
Podpięty
Kiełbasa krakowska parzona sucha – trochę historiiNapisany przez Maxell, 27 gru 2021 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Rok 1950] O potrzebie ujednolicenia nomenklatury i podziału tusz miesnych.Napisany przez Maxell, 19 lis 2021 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Rok 1950] Początki reform normalizacyjnych w gospodarce mięsnej.Napisany przez Maxell, 19 lis 2021 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Rok 1950] Schemat rozbioru świni i zużytkowania ubocznych produktów ubojowych.Napisany przez Maxell, 19 lis 2021 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Rok 1950] Technologia obróbki i konserwacji cienkich jelit baranich.Napisany przez Maxell, 19 lis 2021 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Rok 1966] Tucz gęsi na wątroby.Napisany przez Maxell, 06 kwi 2021 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Ciekawe] Jak szynka z Pabianic podbiła Stany Zjednoczone?Napisany przez Maxell, 17 gru 2020 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Rok 1933] Zagadnienia bekonowe ze stanowiska rolnictwaNapisany przez Maxell, 28 wrz 2020 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Rok 1962][CPM] Tablice oceny jakościowej trzody chlewnej bekonowejNapisany przez Maxell, 31 lip 2020 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Rok 1964] Surowce podstawowe w przemyśle mięsnymNapisany przez Maxell, 13 lip 2020 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Tom 2/4][Rok 1961] Technologia przetwórstwa mięsnegoNapisany przez Maxell, 17 maj 2020 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Tom 1/4][Rok 1960] Technologia przetwórstwa mięsnegoNapisany przez Maxell, 10 maj 2020 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Część III][Rok 1964][Poszepczyński] Przetwórstwo mięsneNapisany przez Maxell, 08 maj 2020 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Część II][Rok 1961][Poszepczyński] Przetwórstwo mięsneNapisany przez Maxell, 07 maj 2020 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Część I][Rok 1963][Poszepczyński] Przetwórstwo mięsneNapisany przez Maxell, 06 maj 2020 |
|
![]()
|
|
Podpięty
Technologia mięsaNapisany przez Maxell, 20 lis 2019 |
|
![]()
|
|
Podpięty
[Rok 1976] Przetwórstwo mięsa w pytaniach i odpowiedziachNapisany przez Maxell, 28 mar 2020 |
|
![]()
|