Witam,
chciałem się z wami podzieli przepisem-który jest wynikiem wnikliwego śledzenia tegoż forum a takie kilkunastu prób mniej czy bardziej udanych, uważam ze jest to najlepsza kiełbasa jaka udało mi się zrobić :grin:
Skład:
4,7 kg wieprzowiny kl.I[łopatka] -szarpak
3,2 kg wieprzowiny kl.II[łopatka] -sitko fi8mm
0,9 kg wieprzowiny kl.III[od boczku] -sitko fi3,5mm
1,5 kg golonki -sitko fi3,5mm x 2 + blender
0,8 kg słoniny od boczku -sitko8mm
0,6 l wody
Przyprawy:
Pieprz - 13g
Gorczyca - 5g
Kminek - 5g
Majeranek - 5g
Gałka muszkatołowa - 2g
Ziele angielskie - 4g
Kmin rzymski - 1g
Czosnek - 20g
cukier - 15g
Peklosól-17g na kilogram mięsa oprócz słoniny, która nie była zasalana.
Mięso-temperatura 7°C. mielone i peklowane na sucho przez 24h, następnie mieszane,
golonka mielona dwa razy i kutrowana blenderem wraz z woda i przyprawami [wcześniej roztarłem w moździerzu, a czosnek na drobnej jarzynce] do uzyskania konsystencji gęstego budyniu, dodana do masy na samym końcu i wymieszana, masa cały czas temperatura około 7-9°Celsjusza.
masę nabijałem w jelita, hmmm nie pamiętam jaki rozmiar :lol: w każdym razie standardowa kiełbaśnica, starałem się odkręcać w batony max 30cm
jelita kilka godzin wcześniej przepłukane i pozostawione w cieplej wodzie-nie pamiętam kto mi poradził takie traktowanie jelit ale mym zdaniem są wtedy bardziej elastyczne :grin:
następnie kiełbasa osadzała się już na kijach przez około 2h.
osuszanie ciepłym powietrzem w temperaturze 40-55°C. przez około 1,5h-zwracalem uwagę żeby się kiełbaski nie "spociły"
wędzenie dymem olchowym w temperaturze 45-55°C przez 3h
następnie cześć kiełbaski parzona w temperaturze 75°C przez około 25minut i następnie studzona w zimnej wodzie, a cześć pozostawiona do podsuszenia :lol:
http://img100.imageshack.us/img100/8952/wedzenieswiateczne1.jpg
By richi79 at 2012-01-01
http://img847.imageshack.us/img847/3011/wedzenieswiateczne2.jpg
By richi79 at 2012-01-01
http://img233.imageshack.us/img233/3254/wedzenieswiateczne3.jpg
By richi79 at 2012-01-01
http://img689.imageshack.us/img689/3218/wedzenieswiateczne4.jpg
kiełbasa podsuszana surowa
By richi79 at 2012-01-01
http://img269.imageshack.us/img269/9503/wedzenieswiateczne5.jpg
kiełbasa parzona
By richi79 at 2012-01-01
http://img405.imageshack.us/img405/9251/wedzenieswiateczne6.jpg
By richi79 at 2012-01-01
http://img607.imageshack.us/img607/3809/wedzenieswiateczne7.jpg
By richi79 at 2012-01-01