Skocz do zawartości

antałek

Użytkownicy
  • Postów

    1
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Bytom

Osiągnięcia antałek

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam, Znalazłem kalkulator peklowania - tabela Dziadka i Szczepana. Interesuje mnie zapeklowanie 5 kg mięsa (3 szynki) na 6 dni. Dotychczas stosowałem solenie wg tabeli dziadka (tej bardziej słonej), chciałbym nieco obniżyć poziom soli. Mam do wyboru wersję Szczepana i wersję Dziadka (mniej słoną). I tak: - wersja Dziadka - roztwór 10% (225 g peklosoli, 2 litry wody); - wersja Szczepana - roztwór 6.5% (350 g peklosoli, 5 litrów wody). Moje pytanie - która wersja będzie mniej słona? Bezpieczniejsza w niezepsuciu mięsa jest z pewnością wersja Dziadka.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.