Skocz do zawartości

axe

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Cujavy

Osiągnięcia axe

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. axe

    Kiełbasa Toruńska

    dlatego napisałem domowy wiem ze w zakładach mięsnych idą na ilość i zysk i nie będe mówił co dodawają do tych kiełbas sami wiecie
  2. axe

    Kiełbasa Toruńska

    Piernikowo,domyślasz się chyba :grin:
  3. axe

    Kiełbasa Toruńska

    Witam kiełbasa toruńska według mnie...na 10 kg surowca: 2kg wołowiny kl 2 na drobna siatkę 2-4 mm 4 kg boczku także na drobna siatkę oraz 4 kg chudej wołowiny lub chudej łopatki wieprzowej na siatkę 6-7 mm...oczywiście dzień wcześniej mięso zapeklować (dawkowanie 20dkg na 10 kg).Przyprawy:pieprz czarny 25-30 gram,czosnek utarty 30 gram oraz szczypta imbiru i kardamonu do smaku pamietając żeby nie przedobrzyć bo to przyprawy aromatyczne :wink: ,dodać 1,5 litra wody i całość wymieszać na równomierność...nadziewać do jelit wieprzowych następnie osuszyć kiełbase ok 3-4 godzin następnie wędzić i piec. zalecam drzewa owocowe typu wiśnia,jabłoń może być olcha i lipa.należy pamiętać że wody trzeba dodać do farszu bo podczas wędzenia tej wody ubędzie.Pozdrawiam [ Dodano: Sob 09 Kwi, 2011 21:36 ] Dodam jeszcze iż miałem tu na myśli domowy sposób,przemysłowy też znam ale tego nie mogę zdradzać bo mam z szefem podpisana lojalke-czyli tajemnice zakładową w stosunku do receptur :wink:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.