Witam,
właśnie przymierzam się do budowy małej przydomowej wędzarni z beczki. Wygrzebałem u teściowej dużą dębową beczką i chcę ją trochę odnowić.
Beczka była lata temu stosowana do kiszenia kapusty, lecz od dawna nie była używana. Obawiam się, że jeśli wystawię ją na zewnątrz to deszcz i temperatura szybko dadzą jej radę. Stąd moje pytanie jak ją zabezpieczyć? Chciałbym najpierw dziurki po kornikach zatkać kitem do drewna, później to napuścić impregnatem bezbarwnym i na koniec lakierobejcą. Mam wątpliwości co zrobić wewnątrz, bo tam będzie wysoka temperatura i pewne opary z impregnatu będą szkodliwe. Czym zabezpieczyć środek? A może nie trzeba? może ten stary dąb osmolony sam się jakoś zakonserwuje? Proszę o pomoc
Konstrukcję chciałbym zrobić podobną do tego co zaproponowała EAnna
Kilka pytań do Was:
1. Czy przewód kominowy 1,5 m będzie wystarczający?
2. Czy rura fi 150mm będzie odpowiednia czy koniecznie fi 200?
3. Czy przykrywa beczki powinna mieć szyber czy to zbędne?