Skocz do zawartości

Dex

Użytkownicy
  • Postów

    8
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Małopolska

Osiągnięcia Dex

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

1

Reputacja

  1. 3 - to matka octowa 2024
  2. ...oto wizerunek octu winogronowego z 2024...
  3. To jest przepis, który stosuję od ponad 10 lat... Pozdrawiam.
  4. ...teraz jestem Dex ...wcześniej - hajzel_
  5. ...oto moje doświadczenia Szanowna Pani... =============================== Ocet z jabłek. Ocet z winogrona. ================================================ Taka sama metoda działania w przypadku winogron. ================================================ 1 kg jabłek – pod przepisem znajdziesz wskazówki dot. wyboru odpowiednich jabłek 1 l wody (przegotowanej lub przefiltrowanej) 4 łyżki cukru oprócz całych jabłek do octu możesz dodać także ogryzki, obierki czy pulpę pozostałą z wyciskania soku jabłkowego cukier jest dodatkowym wspomagaczem dla rozwoju bakterii octowych – użyj dowolnego, jaki masz (białego, brązowego, miodu) jeśli Twoje jabłka są bardzo kwaśne możesz dodać jeszcze 3-4 łyżki cukru – nie bój się, że ocet będzie słodki (bakterie go rozłożą i nie będzie go czuć w gotowym produkcie) słoja z nastawionym octem nie stawiaj obok naczyń, w których przebiega inny rodzaj fermentacji np. zakwasu na chleb, zakwasu z buraków otrzymany ocet ma stężenie ok. 5% w podobny sposób możesz zrobić ocet również z innych owoców np. malin, winogron, śliwek, gruszek a także z warzyw i ziół Przygotowanie 1. Nastawianie octu jabłka umyj i pokrój w kostkę razem ze skórą i gniazdami nasiennymi – usuń tylko ogonki umieść jabłka w czystym, wyparzonym wcześniej słoju do 3/4 jego objętości do dużej miski lub dzbanka wsyp 2 łyżki cukru i zalej 1,5 l letniej wody, wymieszaj dokładnie aż cukier się rozpuści zalej jabłka wodą z cukrem – powinny być w niej zanurzone nakryj słój gęstą ściereczką przytrzymaną gumką recepturką, aby nie przedostały się do niego muszki owocówki i odstaw w ciemne miejsce (do szafki kuchennej, spiżarki, piwnicy) 2. Fermentacja alkoholowa i octowa (min. 4-6 tygodni) przez pierwszy tydzień 1-2 razy dziennie przemieszaj ocet czystą, wyparzona łyżką – jabłka będą unosiły się do góry, wytworzy się piana (zachodzi fermentacja alkoholowa) w kolejnych dniach jabłka zaczną opadać na dno a na powierzchni zacznie tworzyć się biała, galaretowata warstwa – to tzw. matka octowa (nie pomyl jej z pleśnią!) – jak ją zaobserwujesz nie mieszaj już octu (zachodzi fermentacja octowa) 3. Dojrzewanie octu (min. 4-5 tygodni) po upływie ok. 4-6 tygodni od nastawienia octu: zdejmij z powierzchni octu matkę octową (taka meduza czysta bez pleśni) – możesz jej użyć do nastawienia nowego octu przelej ocet przez sito, możesz dodatkowo użyć gazy, aby dokładniej go przefiltrować i wlej do butelek butelki z octem odstaw z powrotem w ciemne miejsce na dalsze 4-5 tygodni lub dłużej – ocet będzie dojrzewał, na dnie butelek powstanie osad a na powierzchni znów może wytworzyć się matka octowa po tym czasie ocet powinien być już gotowy – spróbuj go i powąchaj: powinien pachnieć i smakować octem jeśli wyczuwasz w nim woń wina, drożdży lub zauważysz pęcherzyki powietrza na jego powierzchni, odstaw go jeszcze na 1-2 tygodnie do dalszej fermentacji Przechowywanie gotowy do spożycia ocet przechowuj w szafce kuchennej dopóki go nie zużyjesz (to naturalny konserwant, nie zepsuje się)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.