Skocz do zawartości

mesenesansa

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Warszawa

Osiągnięcia mesenesansa

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. dojrzewająca kiełbasa chyba powinna też zostać zaszczepiona bakterią odpowiednią. Ten przepis wydał mi się, jak na pierwszy raz, dość dobrym sposobem na rozpoczęcie przygody. Wydawało mi się, że wystarczająco przeczytałam o sposobie przechowywania kiełbas i procesie jaki produkcji towarzyszy. Zapach został już zneutralizowany. Dzisiejszą noc kiełbasy spędziły na balkonie, teraz są w cieniu przy dość nieszczelnym oknie. Jak na razie, od rana, nic nie cuchnie. Laski suszą się grzecznie... Ostatecznie potraktujemy je jako dobrą nauczkę. Zawsze możemy rozpocząć od nowa, zapas jelit jeszcze mamy
  2. Niesprecyzowana moja odpowiedź. Jeszcze raz: Masa mięsno-tłuszczowa - 1,3kg Peklo-sól 16g sól - 10g sól zawarta w mieszance przypraw - ok.3g domyślam się, że kicha z tego będzie i będziemy musieli wywalić całą kiełbasę? Trudno. Ukroiłam kawałek z mniejszej porcji, by sprawdzić, co dzieje się w środku. Mięso jest zwarte, ciemno-różowe, zaledwie odrobinę ciemniejsze, niż w dniu napełniania flaków, słonina też wygląda "normalnie". Zapach ukrojonego kawałka też jest czysto mięsno-przyprawowy... [ Dodano: Czw 03 Lis, 2011 22:34 ] (tak tak wiem... 3kg, a 1,3kg to diametralna różnica... coś pokiełbasiłam) Proszę o wybaczenie początkującej kiełbasiarze ;-)
  3. w garderobie temperatura ok.21 stopni. Proces wytwarzania natomiast opierał się na przepisie podanego przez Krzysia. Mięso i słonina pokrojone na małe kawałki, przyprawione solą, pieprzem, ziołami bułgarskimi (pieprz, sól, papryka ostra, kmin rzymski, kolendra i słodka papryka), a na koniec w peklo-soli (ok.10-15gr na jakieś 3kg masy). Tak przyprawione, wymieszane, wymasowane i zapakowane w garnek emaliowany poszło na dobę na balkon Przyprawa jest dość specyficzna i sama w sobie śmierdzi jakby zepsutym mięsem. Nie mam pomysłu. Wystawiliśmy właśnie kiełby pod daszek na balkon. Ale propozycje rozwiązania dziwnego zapachu proszę zgłaszać. To nasz pierwszy raz, może po prostu kiełbasa susząc się wydziela taki dziwny aromat. Zmienił się dzięki bogu i nie pachnie już jajem aktualnie, tak jak rano.
  4. 1 listopada robiliśmy kiełbasę według przepisu Krzysia. Powiesiliśmy ją w przewietrznej i chłodnej garderobie. Dziś zajrzałam tam i w pierwszym momencie podejrzewałam psa, ale po chwili doszłam, że to nie on. Kiełbasa ma dziwny zapach.. przypominający trochę zgniłe jajo.. prostym językiem, czuć ją lekko bąkiem ktoś ma pomysł o co chodzi? Poza tym jak na razie wygląda nieźle, jak na zdjęciu zresztą. Wysusza się, ciemnieje bardzo powolutku, nie wygląda, jakby coś się psuło. Tylko ten niepokojący zapach. Być może to przyprawa bułgarska, która jest dość intensywna, ale żeby tak od razu zgniłym jajem? Macie jakieś pomysły? http://img543.imageshack.us/img543/6642/20111102364.th.jpg Uploaded with ImageShack.us
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.