Skocz do zawartości

BartekKD

Użytkownicy
  • Postów

    1
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Podgórzyn

Osiągnięcia BartekKD

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam Wszystkich, Od lat wędzę według przepisów Dziadka z tej strony i wędliny są świetne. Wczoraj pierwszy raz zrobiłem oscypka z 5 litrów mleka od krowy :-) wyszło mi 470 gramów oscypka oraz serwatka. Z serwatki zrobiłem ricotte na dwa sposoby: 1. Forumowy z octem 2. Eksperymentalny z solą nigari, którą wykorzystuję do robienia tofu. Nigari bardzo ładnie skoagulował białko z serwatki. Po odczekaniu 30 minut serek odciekał na sitku. Nie jestem wstanie powiedzieć, którego serka wyszło więcej ponieważ ilość serwatki nie była równa. Różnice: serek z octem jest kwaśny z delikatnie wyczuwalnym zapachem octu, natomiast serek z nigari jest słodziutki i delikatniejszych (chociaż to może wynikać z różnicy w wyciskaniu). Pozdrawiam Bartek
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.