Witam,
Parę razy robiłem już wędlinę dojrzewającą, ale tym razem chyba coś poszło nie tak. Zazwyczaj do tego typu wędlin na ogół używam polędwicy. Tym razem trafiła mi się udziec z dzika więc część mięsa postanowiłem przeznaczyć do dojrzewania. Najpierw mięso natarłm solą z czosnkiem i odstawiłem do lodówki na 5 dni odlewając soki. Następnie zawinąłem w pieluchę i powiesiłem w przewiewnym miejscu. Wędlinka pachniała pięknie przez dwa ostatni dni lecz dziś, gdy ją odwinąłem z zamiarem umieszczenia w lodówce na kolejne 10 dni, okazało się, że jest pokryta białym nalotem. Nadal pachnie ładnie ale ten nalot mnie martwi.
Co radzicie z tym zrobić. Czy usunąć ten nalot? Czy w ogole wędlina się jeszcze do czegoś nadaje?
Z góry dziękuję za radę.
http://img21.imageshack.us/img21/5448/93760241.jpg
Uploaded with ImageShack.us