Taką odpowiedź uzyskałem od sprzedającego
Napisałem posta i mi go "wcięło" , piszę jeszcze raz.
Jeżeli sprzedawca napisał, że kaliber od 16 do 20 mm to znaczy nie mniej nie więcej niż jelita baranie niekalibrowane. W handlu nie używa się takiej kalibracji czy też takiej nazwy. Co nie znaczy, że nie można tak określać, ale jest to mało profesjonalne. Bo tak naprawdę nie wiadomo, ile procentowo mamy jelit baranich cienkich fi 16 ( których nadziewanie na lejek fi 15 to czyste szaleństwo ) a ile mamy jelit fi 20. Biorąc pod uwagę fakt, że kaliber fi 20 jest znacznie droższy, raczej przewaga będzie fi 16.
To samo dotyczy jelit wieprzowych. Jelita wieprzowe cienkie ( kiełbaśnice ) to jelita od kalibru fi 28 mm do fi 44 mm. ( przykładowo 28/30 to fi 36 do fi 38 po napełnieniu wodą ).
Tutaj też trzeba uważać, aby nie nadziać kiełbasy w taki sposób, że jeden kawałek będzie grubości kabanosa, a drugi grubości kaszanki.
Tak więc polecam jelita kalibrowane, a kupując niekalibrowane trzeba je sobie przed nadziewaniem posortować.