Skocz do zawartości

Kamil Kotarski

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Kontakt

  • strona WWW
    http://www.sklepmasarski.com.pl

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Chorzów/Tychy

Osiągnięcia Kamil Kotarski

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. No No ten otwieracz do piwa to powinien trafić do księgi Guinessa. Super :clap: :clap:
  2. Taką odpowiedź uzyskałem od sprzedającego Napisałem posta i mi go "wcięło" , piszę jeszcze raz. Jeżeli sprzedawca napisał, że kaliber od 16 do 20 mm to znaczy nie mniej nie więcej niż jelita baranie niekalibrowane. W handlu nie używa się takiej kalibracji czy też takiej nazwy. Co nie znaczy, że nie można tak określać, ale jest to mało profesjonalne. Bo tak naprawdę nie wiadomo, ile procentowo mamy jelit baranich cienkich fi 16 ( których nadziewanie na lejek fi 15 to czyste szaleństwo ) a ile mamy jelit fi 20. Biorąc pod uwagę fakt, że kaliber fi 20 jest znacznie droższy, raczej przewaga będzie fi 16. To samo dotyczy jelit wieprzowych. Jelita wieprzowe cienkie ( kiełbaśnice ) to jelita od kalibru fi 28 mm do fi 44 mm. ( przykładowo 28/30 to fi 36 do fi 38 po napełnieniu wodą ). Tutaj też trzeba uważać, aby nie nadziać kiełbasy w taki sposób, że jeden kawałek będzie grubości kabanosa, a drugi grubości kaszanki. Tak więc polecam jelita kalibrowane, a kupując niekalibrowane trzeba je sobie przed nadziewaniem posortować.
  3. Kamil Kotarski

    Przywitanie

    Nie za wcześnie, jeszcze 13-tej nie ma :lol: :lol: Jak zaczynam zadymiać czas zaczyna być pojęciem względnym . Jednym słowem, szczęśliwi czasu nie liczą ( po prostu dymią )
  4. Kamil Kotarski

    Przywitanie

  5. Kamil Kotarski

    Przywitanie

    Witam wszystkich, Od wielu lat pracuję w branży zaopatrzenia masarni, od 2 lat także sam tworzę wędliny ( raz lepsze, raz gorsze ). Zgodnie z regulaminem, informację o swojej działalności podaję w "stopce" - to dla zainteresowanych. A tak na bieżąco próbuję nowe przepisy na domowe wyroby, aktualnie szukam najlepszego sposobu na parówki dla mojego dziecka. Pozdrawiam
  6. Tak wyglądają moje kabanosy w jelitach baranich 24/26 po nadzianiu. Po obsuszeniu już nie zdążyłem zrobić zdjęć, za dobre były.
  7. Witam, w temacie jelit siedzę już 13 lat. Jeżeli chodzi o jelita baranie to bardzo duże znaczenie ma ich kaliber ( prawdziwy! ) Na rynku Polskim mamy jelita baranie od fi 14 do fi 24 mm. Mając lejek fi 15 najlepiej używać jelit baranich o fi minimum fi 18 ( czyli 18-20 mm nazwa handlowa 22/24 ). A jeszcze lepiej 24/26 ( czyli 20-22 mm ). Możliwe, że kupiłeś jelita 16-18 mm lub co gorsze 14-16 mm ( odpowiednio nazwy 20/22 i 18/20 ) Kupując jelita proszę pamiętać, że w Polsce używane są nazwy handlowe nie dokładnie odpowiadające kalibrom w mm. Podaję małą ściągawkę, może się przyda na przyszłość: nazwa kaliber w mm 20/22 16-18 mm 22/24 18-20 mm 24/26 20-22 mm Istnieją jeszcze kalibry pośrednie typu 17-19 mm, 19-21 mm, i inne, ale już rzadziej oferowane. Ja osobiście do kabanosów zawsze używam jelit baranich 20-22 mm ( czyli nazwa 24/26 ) Pozdrawiam Kamil
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.