Skocz do zawartości

Damianosco

Użytkownicy
  • Postów

    17
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Jaworzno

Osiągnięcia Damianosco

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam. Mam mały problem dotyczący peklowania. Zacząłem peklować w sobotę, obracam szynkę co 2 dni, szynki od 1,2kg do 1,9kg. Dzisiaj zauważyłem, że jedna z szynek ma część mięsa (jak na moje oko), psujące się. Odkroiłem ten kawałek(luźny wielkości śliwki), i wsadziłem mięso ponownie. Jednak jestem zaniepokojony. Dodam, ze jedna z szynek była kupiona dzień później niż pozostałe. Pierwszy dzień przebiegał tez w wysokiej temp. 10C, teraz temp sie waha od 6-8C. Czy zostawić mięso i obserwować co się z nim dzieje, czy też można oddzielić od reszty?
  2. Ostatnio było w piwnicy tem wynosiła okolo 10C, obecnie pekluje w lodowce przy temp. 5C.
  3. Pekluje obecnie schab oraz szynke. Mam mały problem. Podczas ostatniego peklowania w ostatni dniu(6) solanka sciemniala i zrobila sie metna, co prawda mieso nie mialo oznak zepsucia lale woda byla bardzo brzydka. Jutro tez mija 6-sty dzien peklowania i zauwazylem dzisiaj,że woda zaczyna robic szara. Czy to normalny stan, czy po prostu robie cos nie tak? Pekluje nasztrzykowo, wedlug tabeli dziadka.
  4. Witam.Widze u kolego czosnek dodany do peklowania. Jak to jest z tym czosnkiem. Czytalem, ze nie nalezy dodawac gdyz czosnek zabija naturalne bakterie powstajace przy peklowaniu, a tu widze , ze calkiem sporo tego czsnku plywa w zalewie.
  5. Witam. Wychodzi na to, ze to samo. Moze mi doradzisz gdzie zakupic igly wielopunktowe?
  6. Podany przez ze mnie sklad mieszanki peklujacej pochodzi z glownej strony, wiec gdzie mam go szukac. http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mokre/1389-peklowanie-mokre-miesa Podanej tabeli nie rozumiem, bo niby na mokro ale wszedzie stosowany nastrzyk.
  7. Witam wszystkich. Na swieta zamierzam wedzic szynke i moze kielbase. Wedzilem juz kilka razy ryby, wiec nieco zapoznalem sie z wedzarnia i utrzymaniem wlasciwej temp. Mam zamiar zassotsowac peklowanie na mokro: Do zapeklowania 1 kg mięsa należy przygotować następujący roztwór: 1/2 litra wody 0,05 - 0,07 kg soli kuchennej 0,0025 kg saletry sodowej lub potasowej 0,5 dag przypraw (liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, kolendra, majeranek i goździki) z tym, ze chce to zrobic bez nastrzyku. zamierzam rownierz ponacinac mieso i wlozyc kilka zabkow czosnku. Czy solanka ktora jest podana do nastrzyku moze byc zastosowana do peklowania kilkudniowego. Prosze o podpowiedzi, z gory dziekuje.
  8. Damianosco

    ceny ryb

    W srode pojawil sie losos w carfure po 13,90, nie zalapalem sie, pani powiedziala,ze nalezy przyjecha na drugi dzien bo bedzie nowa dostawa, dzis poszlo 200kg wiec jutro tez bedzie ok. Przye jechalem na drugi dzien o 8 bylem 6-ty w kolejce, niestety lososi bylo sztuk 4, hahaha masakra. Karp po 23 patroszony, na szczescie do macro mam 15km i podjechalem gdzie karpia zakupilem po 16pln, losos po 23-dzwonki. Wszystko zostalo wczoraj uwedzone i skomsumowane do pepkowki.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.