Skocz do zawartości

Lloyd

Użytkownicy
  • Postów

    9
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Gliwice

Osiągnięcia Lloyd

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Lloyd

    Giełda cen mięsa

    Witam serdecznie Mięso z indyka,ubojnia indyków w Wieszowej woj.śląskie Mięso drobne 7,70 zł mięso z fileta 8,8 zł indyk cały 9,2 zł filet 17 zł Czy ktoś orientuje się gdzie można kupić mięso wieprzowe z Belgii lub Danii ? Słyszałem,że łopatka bez kości z tych krajów kosztuje około 4,50 zł za kg... Powiedziała mi o tym pani z mięsnego,ale namiaru już nie chciała podać ;( Pozdrawiam
  2. Lloyd

    Mam problem...

    Serdecznie dziękuję za chęć niesienia pomocy Problem mam ze wszystkim,właśnie czekam na maszynkę alfa 32,ale nie wiem czy nie padłem ofiarą oszusta,któremu dałem 200zł zaliczki i od dwu tygodni mnie zwodzi :/ Jeśli chodzi o kiełbasę,to wymysliłem,że będę robił z szynki,schabu lub łopatki z powycinanymi błonami,tłuszczem i różnymi takimi.Oczywiście tłuszcz należy dodać,ale taki "lepiej wyglądający".Do tego chciałbym dodać mięsa indyczego,bo na wołowinę to mnie nie stać ;( Szukam taniej hurtowni mięsa,tanich tusz indyczych w okolicach Gliwic lub w rozsądnej odległości od nich. Preferuję/my raczej ostre kiełbasy ze sporą ilością czosnku,aromatycznych.Kiełbasy oczywiście w jelitach naturalnych wieprzowych a frankfuterki baranich.Jako,że będę robił dla większego grona osób kiełbasy będą pieczone,parzone jak i surowe w zależności od zamówień W związku z powyższym będę wdzięczny za Twoją pomoc w jakiejkolwiek kwestii Pozdrawiam Robert
  3. Lloyd

    Mam problem...

    Nie robię sobie jaj. 1.Szukam miejsca na postawienie wędzarni. 2.Na razie opanowuję teorię.Stąd moje pytania. 3."Marne warunki lokalowe",to nie brak miejsca,tylko ciepło panujące w całym mieszkaniu. 4.Mam lodówkę dwu drzwiową i zamrażarkę 220 litrów. 5.Nie wygłupiam się.
  4. Lloyd

    Mam problem...

    Moja teściowa na 5-tce robiła 30-40kg,sam widziałem i pomagałem przy nadziewaniu jelit.Trochę to trwało,ale daliśmy radę.Ja mam zamiar robić na 32.Zawzięty jestem,mam dużo czasu,też dam radę. Mam maszynkę elektryczną firmy "mesko",silnik działa,czasami nawet kręci ale potem coś zaczyna rzęzić (wyłamany chyba ząbek od jakiegoś trybu),której nikt nie potrafi nawet rozebrać,jakos dziwnie zmontowana,nie wystaje żaden łebek od śrub mocujących.Serwis Mesko w Skarżysku nie odbiera telefonów.Jestem skazany na ręczną.
  5. Lloyd

    Mam problem...

    Nie dość,że jestem żarłoczny,to mam do wyżywienia syna, żonę,obecną partnerkę,obecnych prawie teściów,poczęstować kolegów itp.Pewnie te 50kg,to i tak będzie mało Poza tym jeszcze nie mam wędzarni ani dostępu do niej,więc jak się dorwę to muszę zrobić zapas [ Dodano: Czw 27 Paź, 2011 21:31 ] [quote Jestes poczatkujacy i chcesz robic tyle wurobu bez wiekszej wiedzy w tam fachu :shock: ? Wiedzę,dzięki Waszej uprzejmości czerpię na tym forum.A poza tym "nie święci garnki lepią"
  6. Lloyd

    Mam problem...

    Nie jesteś dziwny. Masz prawo czegoś nie lubić i tyle. Czy mięso z golonki bez tłuszczu możesz używać ? Jeśli tak, to masz doskonałe mięso na kleistość. Nie tylko mogę,ale nawet lubię Nie toleruję błon,chrząstek i innych ciągnących się,włażących pomiędzy zęby dodatków. Miro,kiedyś z pewnością odwiedzę Twój sklep w B-B
  7. Lloyd

    Mam problem...

    Dzięki za podpowiedzi Z tego co pamiętam ,teściowa mówiła,że kiełbasy zaraz po nadzianiu do jelit należy jak najszybciej wędzić,bo z powodu czosnku mogą skisnąć.A na forum w wielu przepisach jest napisane,że mają "odpoczywać" nawet kilkanaście godzin. Wiem,że macie rację,ale z powodu marnych warunków lokalowych (w całym mieszkaniu mam ciepło) jestem zmuszony robić wg jej rady.Lodówka nie jest w stanie pomieścić 50kg farszu :/ Aby nie zaśmiecać forum,postaram się zapytać o resztę w jednym temacie: 1.Ile % wagi ubywa po wędzeniu (mniej więcej) 2.Czy drewno do wędzenia musi byc bez kory? 3.Co zrobić,aby naturalne soki z mięsa nie wyparowały,wyciekły podczas wędzenia? Coś czytałem na forum o nastrzykiwaniu jakąś solanką,ale teraz nie potrafię się do tego posta dokopać. 4.Jakie macie opinie o ręcznych maszynkach marki Hoffner (są ponad połowę tańsze od Alfy)
  8. Polega on na tym,że większa część mojej rodziny je tylko i wyłącznie chude mięso. Chciałbym zrobic kiełbasę,ale w grę wchodzi schab,szynka,lub łopatka z powykrawanymi scięgnami,tłuszczem,błonami i wszystkim co nie jest mięsem. Nie znalazłem na tym forum przepisu na kiełbasę z mięsa kl I z dodatkiem słoniny.A to chyba jedyny tłuszcz,który jest na tyle ścisły (twardy) ,że mogę wziąć go do ręki.Sama nazwa "pachwina", "podgardle" źle mi się kojarzy a co dopiero dotyka. Wiem, dziwny jestem. Krótko pisząc,jak z takiego mięsa i słoniny mozna zrobić kiełbasę,która nie będzie "trociniasta" i zdatna do spożycia ? Jak można uzyskać kleistość farszu nie używając gorszych gatunków mięsa ? Wiem,że jest to możliwe,bo moja była teściowa robiła takie kiełbasy,ale jak napisałem jest to BYŁA teściowa,więc nie mam co do niej się zwracać
  9. Miro nie dramatyzuj Z centrum Gliwic do centrum B-B jadę i to bardzo spokojnie 1h15min w jedną stronę,czyli 64km.Wiem,bo mam sklep w B-B i często tam dojeżdżam :tongue:
  10. Lloyd

    Przywitanie

    Witam serdecznie wszystkich zadymiaczy Jestem tu nowy, mam zamiar zacząć swą przygodę z wyrobem smakołyków.Mam nadzieję,że znajdę tutaj wszelkie porady dotyczące wędzenia.Jeśli jednak zadam jakieś naiwne pytanie,proszę się nie mnie nie gniewać
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.