Skocz do zawartości

dziera

Użytkownicy
  • Postów

    111
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    rybnik

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia dziera

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. A kto mówi o kiełbasie marketowej (brrrr) której bym patykiem nawet nie tknął.Porównuje ją do kiełbasy od znanego z pysznych wyrobów lokalnego rzeźnika-wędliniarza Ale juz sam nie wiem czy to wada czy zaleta.
  2. Na drugi dzień jest odrobinkę pomarszczona i skórka przylega. Rozmrażam w większości przypadków w lodówce.
  3. Po wędzeniu(podpiekaniu) jest genialna, aż mi ślinka poleciała, wiadomo skórka lekko wysuszona ale ścisła,zwarta. Po wędzeniu i sparzeniu też. Na samym początku właśnie wędziłem i parzyłem, ale później postanowiłem podpiekać myśląc że skórka zwyczajnie się przyklei. W zasadzie tak było dopóki kiełbacha nie trafiła do zamrażarki. Może po prostu tak się dzieje w zamrażalniku? Dopowiem tylko, że wygląd kiełbasek po wyjęciu z zamrażalnika jest blady i widać że jelito lekko pożółkło, po wrzuceniu np do gotowania kolor wraca, ale po wyjęciu z wody krojąc kiełbase skórka ewidentnie się nie trzyma jak na tych kupnych. Generalnie nie przeszkadza to w spożywaniu, aczkolwiek ktoś mógłby pomyśleć, że coś jest nie tak.
  4. Przepraszam wszystkich że tak na raty piszę, ale praca, praca. Odchodzi na całych batonach Dziadku.Co najlepsze nomen omen trzymam się twojego przepisu -Kiełbasa Dziadka.
  5. Jelit wieprzowych. Przed użyciem wymoczone, kilka razy wypłukane i gotowe do nadziewania.
  6. Hmm, czytałem jeden post podobny ale nie dotyczący kiełbasy mrożonej i ktoś skwitował że odchodząca skórka to raczej nie wada lecz zaleta. W zasadzie nie jest to jakaś mega przeszkoda, ale apetyczniej wygląda kiedy skórka przylega prawda? Staram się robić kiełbasy zgodnie z wytycznymi, tym bardziej że wzoruję się na kolegach którzy o wyrobach wiedzą wszystko lub prawie wszystko. A co do ścisłości kiełbas to nie narzekam, bo są super, ale tak mi na myśl przyszło właśnie czy przemysłowcy po prostu nie dodają czegoś co po prostu klei osłonkę do farszu. Dziękuję za zainteresowanie się tematem A co do tego jak ja to robię odpowiadam: wkładam do zamrażalnika, he he.
  7. Witam serdecznie wszystkich po długiej przerwie. Cieszę się, że wracam z jakimś tematem, na który pewnie uzyskam odpowiedź. Koleżanki i koledzy, moja wędzarnia stoi u mamy w ogródku gdzie muszę dojeżdżać. Jako, że jest to trochę kłopotliwe to robię dużo wyrobów(szynki i kiełbasy głównie) i mrożę żeby nie jeździć co chwila. O ile szynki po wyjęciu z zamrażalnika są całkiem całkiem o tyle kiełbasy mnie martwią. Obojętnie co bym nie robił, czy to z osadzaniem, czy to z temp. wędzenia czy z parzeniem to skórka (jelito) zaczyna podczas mrożenia odchodzić i nie wygląda apetycznie. Nie ma znaczenia czy daje kiełbaskę na zimno czy na ciepło. Nawet jak kiełbasa jest podpieczona w wędzarniku to po wyjęciu z mrożenia skórka daje się zdjąć. Zawsze mnie zastanawiało jak to robią w rzeźniach, że np. na kiełbaskach śląskich,zwyczajnych jest skórka przylegająca... Czy ktoś mi wyjaśni co i jak. Bo być może robię coś źle a nawet nie zdaję sobie z tego sprawy.
  8. dziera

    Blender

    za tydzien bedzie w lidlu do kupienia za 89 z przystawkami 600 watt blender.
  9. dziera

    Blender

    No wlasnie... ostrze niewyciagalne.Katastrofa.Ale ostatnio znalazlem gdzies z odkrecanym ostrzem za ok 100 zl.Ale czy aby napewno do parowek?chyba raczej nie cche mi sie wierzyc.Blender bardziej mi sie kojarzy z jedzonkiem dla malych dzieci z gotowanych warzyw niz z kleista mazia miesna hehe
  10. dziera

    Blender

    kurcze a ja tez zastanawiam sie nad blenderem bo jakos mi sie nie widzi robienie moim robotem parowek,tym bardziej ze ostatnio cos nie wyszlo.Ale jak slyszalem jak pracuje moj robot przy parowkach to watpie co bedzie "mowil" blender.Chyba se jeszcze tym razem odpuszcze.
  11. Oj kolego marek 301 ty wedzarni mnie juz nie ucz robic dobra?nie znasz mnie,to ze pisze takie a nie inne posty to nie znaczy ze na czyms sie nie znam,to raz a dwa ze troche mnie ponioslo ok-racja ale jestem nerwowym czlowiekiem i tyle.pasuje?I prosze jeszce raz,nie oceniajcie kogos po jakis wpisach na forum bo to to samo co udawanie nastolatka na czacie bedac staruszkiem.Mam racje?oczywiscie wiec stwierdzenie ze nie mam doswiadczenia mnie urazilo bo nikt nic o mnie nie wie. Dzieki MIRO,za dowod wdziecznosci kupie znowu cos u ciebie bo jestem zadowolony z zakupu hehe.
  12. Nie odezwe sie juz nigdy za te nerwy:) Nie no ja wiem ale nikomu nie wciskam na chama tego wedzarnika.No a jest sporych rozmiarow przed swietami 30 kilo frankfurterek peklo w nim wiec dal rade.
  13. Andyandy,nie komentuj juz prosze cie.Usuncie tego posta blagaaaaaaaam Blagam bleee bleee
  14. Oj juz sie nie czepiajcie,Stawiany fjny jest ale oni tylko zajmuja sie takim czyms.My jestesmy bardziej uniwersalni,a co do ceny to nie ustalam ja,nie jest to moja firma,nie mam zamiaru na tym zarobic po prostu pomyslalem o was na forum i dalem posta ile razy mam to pisac,zachowajcie sobie komentarze dla siebie bo to naprawde mnie denerwuje.Zwlaszcza te dogryzajace i glupkowate.No ale jak to kazdy polak znajdzie dziure w calym.A to nie to pasuje a to tamto itd.Naprawde ja juz wysiadam z tego tematu zaluje ze go wrzucilem i juz nigdy nie zrobie takiej glupoty.Co do pomocy na forum to jestem wdzieczny,ale na takie tematy nie bede juz dyskutowal [ Dodano: Sro 04 Sty, 2012 20:53 ] No wlasnie ledwo sie uspokoilem to andyadny nie mogl sie powstrzymac od debilnego komenta wezcie na wstrzymanie co!
  15. Kurcze Miro dzis szczerze nie mialem czasu mierzyc ale podam ok.WYS-2200,SZER-900,GLEB-800.Grubosc blachy obudowa 0.8 h18,Rama 2mm,Komora wewn 0.8 h 18.Wypelnienie welna mineralna prasowana grubosci 50 mm ze zbrojonym ekranem aluminiowym.Podobna do tych uzywanych do izolacji kominkow,tylko ze ta ma jakis tam dodatek.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.