Skocz do zawartości

Ali70

Użytkownicy
  • Postów

    11
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Ząbki
  • Zainteresowania
    hodowla papug i kur ozdobnych

Osiągnięcia Ali70

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Ali70

    Podziękowanie

    Chciałbym podziękować wszystkim za życzenia urodzinowe :grin:
  2. pepe60, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.Mam nadzieje,że coś mi z tego wyjdzie :rolleyes:
  3. Witam. Jako,że to temat o pierwszym wędzeniu to się podepnę :wink: W tym roku zbudowałem wędzarnię i na święta postanowiłem zjeść coś"eko" :thumbsup: . Wziąłem się za czytanie tego forum i to co wyczytałem chciałem zebrać do "kupy" i napisać jak będę to robił.W trakcie będę zadawał pytania i proszę o odpowiedź ew. poradę. Dzisiaj kupiłem na rynku 2 kg. szynki tzw.kulki,2kg karczku i 2kg boczku z żeberkami. http://imageshack.us/photo/my-images/266/pc161488.jpg/ Wieczorem mam zamiar je zapeklować.Jako ,że wychodzi 6 kg. to wg. tabeli DZIADKA przy peklowaniu na mokro od dziś do czwartku(wędzenie w piątek) wychodzi 7 dni.Po sporządzeniu solanki następuje nastrzyk i czy te 60 ml to na każdą sztukę mięsa?Czy można je włożyć wszystkie razem do jednego naczynia(oczywiście wszystkie przykryte solanką).Czy boczek peklować z żeberkami, czy wytrybować je później, czy w ogóle zostawić? Po wyjęciu z solanki wiadomo:płukanie , ociekanie itd.Teraz w kwestii karczku :wychodzi na to ,że najlepiej zrobić go w osłonce(jaka byłaby najlepsza?),czy nakłuwa się je (osłonki) i czy zanurza się je we wrzątku(na jak długo?)jeśli nie w osłonce to jak najlepiej .Dalej:podsuszanie w wędzarni,wędzenie ,myślę,że temp.jednakowa dla wszystkich mięs.Wędzimy aż do uzyskania właściwego koloru(wg. uznania) .Dalej parzenie : czy można wszystkie razem do jednego gara?Tzn. wkładamy do wrzątku na ok. 10-15 min a potem po obniżeniu temperatury do uzyskania temp. wewnątrz wędzonki dla danego mięska :grin: . Byłbym bardzo wdzięczny za uwagi i podpowiedzi na temat mojego pierwszego wędzenia.
  4. arkadiusz, wielkie dzięki.Jutro się tam wybiorę
  5. Co to za osłonka i gdzie ją można kupić w Warszawie?
  6. Właśnie o to mi chodziło :smile:
  7. Czyli z podanych przez DZIADKA schematów jak się chce mieć baleron wędzony to się go nie parzy po wędzeniu.Barbarella zrobiła wszystko naraz, co nie znaczy ,że to co jej wyszło było do bani.Czy dobrze rozumuję?Proszę o wyrozumiałość,że zadaję może niemądre pytania :rolleyes: ale dopiero się uczę :wink: .Pozdrawiam.
  8. witam.Czyli wracając do pierwszego postu w tym temacie, barbarella wzystko zrobiła dobrze tylko to parzenie było niepotrzebne.Czy dobrze rozumuję?Jestem początkujący i na święta chciałbym zrobić baleron tak więc szukam przepisu :wink: od kogoś kto już go zrobił.Pozdrawiam
  9. pepe60, czytałem i cały czas czytam ale wszystko okaże się w "praniu". Na sobotę planuję pierwsze wędzenie i zobaczymy co z tego wyjdzie.Zapeklowałem tylko 1 kawałek boczku i szynki.Pozdrawiam
  10. Mam jeszcze pytanko odnośnie termometru,czy umieścić go w drzwiach czy w środku z tzw. kapilarą?
  11. pepe60, wielkie dzięki za błyskawiczną odpowiedź.Właśnie myślałem,że to deflektor ,ale nie chciałem się wygłupić,że się mądraluję :rolleyes: .Ta płytka to blacha czy coś innego?
  12. Witam wszystkich :smile: W kwestii wędzenia jestem zielony jak trawka na wiosnę :grin: Nim znalazłem To forum zrobiłem wędzarnię i czytając forum nie wiem co zrobić z wylotem spalin do komory,czy mam go czymś przykryć(oczywiście nie dosłownie) żeby ciepło rozchodziło się równomiernie,czy nic nie robić? Bardzo proszę o wszystkie uwagi i krytykę.Pozdrawiam. http://imageshack.us/photo/my-images/38/wylot.jpg/
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.