Skocz do zawartości

mcdrive

Użytkownicy
  • Postów

    11
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Gdańsk

Osiągnięcia mcdrive

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. mcdrive

    peklosól

    wole nie rozcinac rekawa i piec dłuzej bO ZALEZY MI ZEBY BYŁA SOCZYSTA W SRODKU, sam juz nie wiem, choc tez jestem zwolennikiem długiego pieczenia dla pewnosci
  2. mcdrive

    peklosól

    5 min temu zaczeło sie na dole gotować i rękaw sie nadoł, wiec jest ok, wiec juz mieso jest dokładnie godzine w temp 105-120*c i w planie początkowym było w sumie załozenie 2h ( mieso 1,5kg ale dodałem 0,5h właśnie na zagrzanie miesa do tej temp ale widac potrwało to az godzine prawie) wiec co dalej? godzina w tej temp i potem jeszcze 20min na rozcietym woreczku i wyższej temp, dla ładnej skórki? dobrze mysle?
  3. mcdrive

    peklosól

    Witam pieke już 50min tą szynke i łopatke w rękawie, minimalnie podlałem olejem na dole, temp 110*c i nic tam sie jakby nie działo, napewno nie zaniska temperatura nawet rekaw sie nie podniósł wraz z ciśnieniem pary jak to zwykle bywa, niepokoje sie.
  4. mcdrive

    peklosól

    no dokładnie tak myślałem ale różnie to bywa i wolałem sie upewnic, a jeszcze jedno jutro po wyjeciu z solanki płukać mieso w wodzie, czy jeszcze moczyć iles tam czasu czy tylko zeby odciekło?
  5. mcdrive

    peklosól

    nastrzyknołem tak jak napisał roger , i dolałem do tej która jest jeszcze troche solanki ( nie duzo tak na oko) zeby zwiekszyc steżenie odrobine i jutro rano pieke zobaczymy co wyjdzie ;] chce upiec to w rekawie , czy cos jeszcze dolac tam zeby nie wyszło za suche mieso? moze piwem czy jakimiś tłuszczami? bo wode na solanke przyprawiłem liściem laurowym, pieprzem, i jałowca dałem sporo bo chciałem zeby było go czuc, to moja pierwsza szynka i bede juz zadowolony jak bedzie zjadliwa, a co do pieczenia to : roger napisał: "...Tylko pewnie termometru też nie masz ... a jak tak na pałę to 1h na kg + na koniec 20min termoobieg." czyli jezeli mam kawałek 1,3kg i 1,5 kg jedno to szynka a drógie łopatka to piec w jednym rękawie czy osobno ? i w jednym i w drógim przypadku pieczenia musze piec ok 1,5h tak? czy jak w jednym rękawie to prawie 3h ?
  6. mcdrive

    peklosól

    ile ml nastrzyknąć? i kilka nakłuć? czy cała dawka jednym nakłuciem? mam 2x po 1,5kg miesa
  7. mcdrive

    peklosól

    instrukcja na opakowaniu peklosoli : "odważyć 40g peklosoli na 1 litr wody... peklować w zalewie w zaleznosci od wielkości elementów od 1 do 2 tygodni...." dlatego podejrzanie mało tej soli mi było , jak zajrzałem w tabele dziadka to tam na 13 dni jest 60g na 0,6 litra wody wiec znacznie wiecej, z drugiej strony pomyślałem sobie ze to jest peklosól z azotynem sodu itd ze widocznie szybciej sie pekluje w tym bo juz sól na azotyny nie musi sie przekształcać
  8. mcdrive

    peklosól

    tak 6 dni ale w 4% solance , i teraz nie wiem właśnie czy wymieniac solanke( i na jaką) ile jeszcze peklować i co z nastrzykiem, czy ta słaba solanka wogle coś zrobiła z tym mięsem
  9. mcdrive

    peklosól

    sól rozumiem bez jodu, a ile dni jeszcze w tej solance peklować? i czy robić nastrzyk?
  10. mcdrive

    peklosól

    Dzięki za odpowiedź, zanim napisałeś to juz sie wybierałem do apteki bo tak chciałem zrobić, chciałem dzisiaj wymienic solanke , i właśnie nie wiem na jaka czy tylko soli według tabeli dziadka uzyć? a co do tabeli dziadka takie wartosci jakie tam są tyczą sie tez czystej soli? jestem teraz w kropce, czy poprostu nową zalewe z tej apetity zrobic tylko zrobić 10% czy więcej? niemam jeszcze wedzarni planuje na wiosne zrobić, choc przyznam ze pogoda jest ładna ale niemam czasu, więc narazie są to moje pierwsze próby peklowania a miecho upeklowane bedzie upieczone. prosze o rade
  11. mcdrive

    peklosól

    Witam właśnie(6 dni) pekluje mi się szynka i łopatka w peklosoli appetita http://delikatesymilo.pl/16830178-4476-large/przypr50g-appetita-sol-peklowa-zioopex.jpg i właśnie zorientowałem sie ze peklosól jest przeterminowana , jest do 02.2009 myślicie ze nadaje sie jeszcze ? miała normalny kolor itd, bo jest do 02.2009 i następna sprawa bo wydaje mi sie ze jest coś nie tak z dawkowaniem, w instrukcji jest napisane zeby dać 40g na litr wody i w tym litrze wody mam szynke ok1,5kg a w drugim naczyniu tez w litrze roztworu łopatke ok 1,3kg czy to jest wszystko w porządku? czy macie jakieś uwagi bo szkoda mi miesa i czasu.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.