Skocz do zawartości

marzenabn

Użytkownicy
  • Postów

    21
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    kostaryka (dawniej Opole)

Osiągnięcia marzenabn

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. marzenabn

    Nasze wyroby

    Minal rok od kiedy znalazlam to forum i dopiero teraz udalo mi sie skompletowac potrzebne "urzadzenia" i materialy. Oto moj pierwszy wyrob: Zrobione z 550 g lopatki i 200 g golonki zmielonej, 5 g peklosoli, 8 g soli, czosnek i pieprz. Parzone prawie 2 godziny. Chcialam podziekowac wszystkim ktorzy poswiecaja czas na odpowiedzi na pytania poczatkujacych, Ja jeszcze w czasie parzenia czytalam i zmienialam temperature. Wyszlo pyszne, smakuje jak krakowska (jezeli dobrze pamietam) jak zjemy to od razu robie cos nowego !! :grin:
  2. moje ulubione polskie przyslowie i dewiza zyciowa: "ziarnko do ziarnka a uzbiera sie miarka" :clap: [ Dodano: Sro 21 Mar, 2012 14:00 ] \dzieki Miro Czy lepiej trzymac to w lodowce jak tu temperatury dochodza do 30C ?
  3. Dzien dobry Dla zainteresowanych odpowiedzia na moj dylemat; dodzwonilam sie do firmy i okazuje sie ze produkt zawiera: 76 % soli 23 % fosfatow 0.65 % Azotynu Sodu 0.1 % smak wedzony To chyba mi sie nie przyda, ale maja tez normalna sol peklujaca wiec sie musze przejachac i kupic. Tylko ze to ponad godzina jazdy wiec musze poczekac az bede miala jakis dodatkowy interes w tamtych rejonach. Dziekuje bardzo wszystkim za pomoc :grin: [ Dodano: Sro 21 Mar, 2012 12:06 ] nie dziś, nie jutro ale Challenge Accepted, nawet 25 kgpozdro Ok, accepting of the challenge accepted
  4. Jakos bym to pomieszala, musze sie przyznac ze z wyksztelcenia to ja bylam chemiczka ale to bylo dawno dawno temu Ok, w poniedzialek zaczne dzialac i zdam sprawozdanie. Dobrego weekendu wszystkim zycze
  5. A czy nie można tam do Ciebie, na Kostarykę wysłać pocztą jakiejś paczki z peklosolą i skończą się Twoje kłopoty? Może na forum anglojęzycznym ktoś z US Ci pomoże (trochę bliżej niż PL). Swoją drogą zazdraszczam Ci tych Karaibów :wink: Tak, mam opcje sprowadzenia z US ale te chemikalia sa tez uzywane do produkcji bomb wiec watpie czy przejda przez US granice . To moze przylec na wakacje i przy okazji mi przywiez torebeczke :wink:
  6. Maxell, zaznaczylam sie na mapce a takze zapisalam sie na angielskie forum, ale nie widze nikogo z Kostaryki. Dziekuje bardzo wszystkim za pomoc, nie wiem jeszcze co mam ale czuje sie bardziej oswiecona :clap:
  7. Miro, adres jest taki primainterpri@sol.racsa.co.cr ale mi przyszedl email zpowrotem niedoreczony Ten link na przepis po hiszpansku mi tez duzo pomoze, bardzo dziekuje. Ale jestescie dobrzy w szukaniu informacji :grin: Zanim to uzyje bede dzwonic w poniedzialek do tej firmy a jak nic to nie da to sie przejade do fabryki.
  8. jest zdecydowanie slone ale zawiera jakies zoltawe (nie krystaliczne ) granulki :question: tak w ogole ma zoltawy kolor poszukalam na google zdjec peklosoli i w ogole mi to nie podobne
  9. ok Henio, stawiam serveze za ten przepis dzisiaj robie tylko chyba musze kupic waniliowy jogurt bo vanilia tylko w plynie tutaj
  10. Henio Una serveza to czasami wszystko co potrzeba a bananow to rzeczywiscie wszedzie pelno ale ja wam zazdroszcze ptasiego mleczka i serkow... Co do produktu to ja chcialam uzyc na sucho bo chce zrobic szynkowar, moze to potraktuje jeko peklosol jak juz chudziak zasugerowala
  11. Maxell, dziekuje za pokazanie zdjecia Anglojezycznych chyba nic mi nie pomoga bo to jest po hiszpansku. Miro, jakie nieporzadane skladniki posiada preparat nastrzykowy? Co one by mogly spowodowac? dziekuje
  12. A może jest napisane ile procent zawiera ? Nitritio to azotyn czyli tak jak w naszej peklosoli i proporcje na solankę 12 godz. też by się zgadzały więc jeśli chcesz robić wędlinę do parzenia to daj ok 18 g tej peklosoli na kg mięsa chyba,że lubisz bardziej słone wyroby to więcej. Bardzo dziekuje Chudziak Nie, nic nie pisze ile ma procent, ale to co piszesz ma sens Tak zrobie
  13. Dzien dobry Jestem chyba jedyna osoba ktora mieszka w Kostaryce wiec moje doswiadczenia raczej nikomu sie nie przydadza, ale ja potrzebuje pomocy. Po dlugich poszukiwaniach znalazlam jedyny produkt do peklowania (chyba) i nie ma on dokladnej zawartosci na torebce, tylko pisze ze jest to "baza do szynki" i zawiera Nitrito de Sodio. Sposob uzycia jest : Rozpuscic 120g w 1L wody i wstrzykiwac 30% wagi miesa, albo moczyc 12 godzin. Gotowac na malym ogniu. Chcialam zrobic wedlinke wedlug tego przepisu "Najtańszy szynkowar dla każdego, pomysłu Strasznego" i nie mam pojecia jak uzyc ten moj proszek. Bardzo bede wdzieczna za jakies wskazowki. Marzena
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.