Skocz do zawartości

Maciek1958

Użytkownicy
  • Postów

    28
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O Maciek1958

  • Urodziny 14.08.1958

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Karczew

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia Maciek1958

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Może Ty nie jestes zadowolony.. ale uwierz mi... Twoja wędlina bardzo mi się podoba i juz Ale Twoja jest ładniejsza Stało się tak dlatego że mieliłeś zapewne maszynką małego kalibru i pewnie nią nadziewałeś?co skutkuje drobnym rozdrobnieniem farszu,jak się mylę to sorki Zwykła domowa maszynka Zelmer A tak mówiąc szczerze jestem Halusiu bardzo zadowolony, bo jest to moja pierwsza kiełbasa (dzięki Tobie), która naprawę wszystkim domownikom smakuje. Wielkie Dzięki za przepis.
  2. Może to kwestia wyrabiania ? Mam wrażenie, że przed wyrabianiem kawałki były większe
  3. Szynkę, łopatkę i boczek mieliłem wg.przepisu podgardle sitkiem. 4.4 bo takie mam.
  4. Witam. Właśnie wykonałem w.w. kiełbaskę. W smaku super, ale mam pytanie do autorki i pozostałych: Dlaczego kiełbasa wyszła nieco "pasztetowata" ? jak niżej: http://www.kriotechmed.com.pl/images/phocagallery/wedzarnia/kiebasa.jpg Wszystko wykonywałem ściśle wg. przepisu. Nadmienię że nie mam doświadczenia w kiełbaskach. I jeszcze jedno, osłonki wyszły też nieco twarde. Proszę o poradę. Pozdrawiam.
  5. Wielkie dzięki za rady. Wesołych i smacznych Świąt
  6. Tak też zrobiłem. Ale zapytać nie zawadzi. Tak jak napisałem, jeśli używam podgardla, to 4,5,6, zależy jaką masz maszynkę i jakie sitka. Najdrobniejszego używasz do kleistego, czyli do tego którego zdaje się nie masz. To znaczy, że bez kleju wyjdzie "kicha"
  7. To przeczytaj oryginalny przepis: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa Ok. Nie mam wołowiny. A najdrobniejsze sitko jakie mam to 2,8. To na którym mielić podgardle? To z czego robisz białą? Z szynki i podgardla? i łopatki
  8. To przeczytaj oryginalny przepis: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa Ok. Nie mam wołowiny. A najdrobniejsze sitko jakie mam to 2,8. To na którym mielić podgardle?
  9. Dzięki. To jeszcze jedno pytanie. Kiedy solić mięso? po zmieleniu? czy kawałki przed zmieleniem? Po zmieleniu, sól i przyprawy dodajesz do wołowiny (lub wieprzowiny III kl.) mielonej na najdrobniejszym sitku 2 razy i 45 % wody ( masy wołowiny) Nic z tego nie kumam
  10. Dzięki. To jeszcze jedno pytanie. Kiedy solić mięso? po zmieleniu? czy kawałki przed zmieleniem?
  11. A czy mięso chude np szynka i tłuste (podgardle) mielicie na tym samym sitku? Czy tłuste na drobniejszym?
  12. to przy 6 dniach, przy 8-10 kolega podał dobrze (722 i 684 g). Mili forumowicze nie w tym rzecz. Ja proszę o pomoc jak napisałem w pierwszym poście. Będę wdzięczny za rady. Spawa Pilna!. Bo nie wiem co dalej robić!!!!
  13. Uwierz mi tak często robię i nigdy nie było żadnej wpadki. A wędliny na słoność są akurat. Dla mnie i dla mojej rodziny przy zastosowaniu standardowej tabeli wędliny są zdecydowanie za słone. A tu pochwalę się swoimi wyrobami: /topic/3183-nasze-wyroby/page-45?hl=maciek1958&do=findComment&comment=243327
  14. Dzięki. Tu można poczytać : /topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/
  15. Tak robię od trzech lat i jest akurat. Ale nie oto chodzi. Nie w tym problem. Proszę o pomoc j.w.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.