Skocz do zawartości

marciu11

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    stąd

Osiągnięcia marciu11

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam Pamiętam z dzieciństwa coś co się nazywało "flakowa". W sumie były to grube, duże batony, gotowych flaków do ugotowania zupy flakowej. Ale wyśmienicie smakowało to na zimno na chlebie krojone w plastry. Nie były to jak obecnie, rzadkie flaczki w zawiesinie rosołowiej, ale białe grube kiełbachy gęstych flaków. Może ktoś coś takiego pamięta z czasów PRLu i mógł by pomóc z recepturą, żeby odtworzyć ten smak? W sumie myślałem, żeby przygotować coś ala salceson z dodatkiem mrożonych flaczków i dodać typowo "flakowych" przypraw. Ale może ktoś zna bliżej ówczesną "prawdziwą" recepturę?
  2. Kiedyś jak peklowałem mieso, to po kilku dnaich z wody zrobił sie kisiel. Nie pachniała źle, mięso też było ładne, różowe, pachnące. Jedynie włąsnie zalewa zobiła się, jak bym do niej krochmalu nalał - taka galaretkowata gęsta, obślizgła. Jak pamiętam był to 4 lub piąty dzień z 6 dniowego peklowania. Ale może włąsnie przez to, że do zalewy wlałem wywar razem z wygotowanymi przyprawami - na zasadzie jeszcze niech oddadzą to co w nich pozstało. Dzięki za wyjaśnienie i cały opis. Pozdrawiam Marcin
  3. Miro a co robimy, jak po pewnym czasie zalewa nadaje się do wymiany. Jak uwzględnić sól? Czy ponownie stężenie początkowe, czy jakoś uwzględnić ilość dni jaka już minęła? A przyprawy ponownie czy już bez? Pozdrawiam Marcin.
  4. marciu11

    Pieczenie

    Witam Temat trochę podobny więc pozwolę sobie tutaj zadać pytanie. Ostatnio jadłem pieczeń a'la Kaczka. Czy zna ktoś sprawdzony dobry przepis? Pozdrawiam Marcin
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.