Skocz do zawartości

Bleez

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    śląsk

Osiągnięcia Bleez

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. No to tak, jak przypuszczałem, przesadziłem trochę.... Dzięki wielkie za pomoc i szybką odpowiedź. Pozdrawiam
  2. Musisz odparzyć. Pozdrawiam :wink: Tak tak zapomniałem dodać, że parzenie było na drugi dzień. Parzyłem tak długo, aż uzyskałem wewnątrz szynki temp ok 75 st C I wydaje mi się, że jest twarda i sucha. Może to jest kwestia przyzwyczajenia do tych mokrych miękkich wędlin ze sklepu.....a może coś źle robię, nie wiem? W każdym razie doświadczenia muszę nabrać, oj tak...
  3. Chalby były dwie, ale małego kalibru 20% wiec tak jakby jedna porządna A teraz konkretnie... Peklowanie 14kg szynki przez 9 dni zawartość peklosoli wg kalkulatora Obciekało całą noc, potem powisiało w rajtkach jeszcze przez godzinę Suszenie w wędzoku przez 1h w temp 50 stC otwierałem często drzwi żeby od czasu do czasu przewietrzyć (przed wsadzeniem wędlin wędzarniok nagrzałem) Wędziłem 5h termometr wskazywał od 40 do 55 st C Na koniec mocniej podhajcowałem na 30 min (tak gdzieś przeczytałem, że będzie dobrze) Na koniec stygło w wędzoku z otwartymi drzwiami. Tak to mniej więcej wyglądało Pozdro
  4. Witam serdecznie. Mam pytanie jako początkujący. Moje wędzonki (szynki, schab) są dość twarde, czy przyczyną tego może być zbyt długi czas wędzenia? Czy jeszcze coś innego może wpływać na twardość i suchość wyrobów? Z góry dzięki za odpowiedz Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.