Skocz do zawartości

jpyt

Użytkownicy
  • Postów

    47
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana jpyt w dniu 20 Lipca 2023

Użytkownicy przyznają jpyt punkty reputacji!

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Siewierz

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia jpyt

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pozytywnie reagujący Unikat
  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

7

Reputacja

  1. Dolot ma średnicę 110mm, natomiast do wędzenia jest zamykany przepustnicą z mniejszymi otworami. Wylot jest jeden i jest pod rurę 80mm. Drugi otwór u góry to jest taki dodatkowy do suszenia wędlin i w czasie wędzenia jest zamknięty. Wylotu nigdy nie przymykam. Reguluję ilością powietrza doprowadzanego i taka właśnie konfiguracja bardzo dobrze mi się sprawdza. Dużo lepiej niż było to w borniaku, w którym wszystko było dokładnie na odwrót i regulacja była na wylocie.
  2. Z czystym sumieniem mogę polecić ten https://www.olx.pl/d/oferta/generator-dymu-wytwornica-dymu-do-wedzarki-CID628-IDI7DYR.html Używam go od ponad roku i sprawuje się na prawdę świetnie. Żadnego zawieszania zrębek, żadnego kapania smołą do wędzarni. I nie wymaga pompki akwariowej, które padają .
  3. 8 miesięcy temu [emoji6]
  4. Chyba ze względu na zbliżające się święta i widzę, że ostro ruszyły wszystkim prace nad własnymi wędzarniami Dostaję od was sporo wiadomości prywatnych na temat mojej wędzarni (cieszę się, że się podoba i że mogę pomóc) oraz pytania o możliwość wycięcia laserem panelu sterowania albo zaprojektowanej przeze mnie przepustnicy powietrza. Więc tak, jest taka możliwość. Wycinam te elementy po koleżeńsku dla forumowiczów. Jak coś to piszcie na w wiadomościach prywatnych do mnie co byście chcieli i z jakimi ewentualnie modyfikacjami. Ogólnie tnę to co widać na zdjęciach z pierwszego postu o mojej wędzarni: - panel przedni sterowania z otworami pod kontrolki (można dostosować pod to co chcecie) - panel tylny sterowania z otworami wentylacyjnymi - Komplet elementów do przepustnicy powietrza i nawiewu - Dekor pod termometr analogowy
  5. Najlepiej to w ogóle nie dawaj wełny. Sama pustka pomiędzy deskami jest najlepszym izolatorem.
  6. Temat ciekawy. Przeczytałem wszystko co jest powyżej - rozumiem w zakresie późniejszego przygotowania. Rozumiem w zakresie peklowania. Natomiast... w domowych warunkach i takim"normalnym trybie" musimy najpierw mięso położyć na jakiejś desce, przygotować, odkroić błony, ścięgna itp. zanim je zapeklujemy. Jak tą wiedzę o szkodliwości mycia wówczas zastosować? Nie myć i z tymi niebezpiecznymi bakteriami kłaść na deskę? Czy jak? [emoji848]
  7. Minimalnie potrafi zafalować, ale nie tyle, żeby to przeszkadzało. Po ostygnięciu wraca do normy. Zresztą każda blacha zapracuje w dodatku kompetencje inaczej niż drewno. Więc lepiej niech już blachę wygnie niż miałoby drewno rozsadzić. Przy grubej trzeba by nie otwory a fasolki wiercić, szyby pozwolić wszystkiemu pracować.
  8. Dzięki. Ja też szukałem, nie znalazłem i w końcu to co widzisz zaprojektowałem sam. Blach u mnie ma 0,5mm i całkowicie wystarcza.
  9. Tylko zadbaj o jakąś formę kontroli nad dolotem powietrza. Np. w formie zasuwy - możesz zobaczy tutaj jak ja to rozwiązałem u siebie: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19870-drewniana-elektryczna-wędzarnia-jacka/
  10. Rura nie musi być koniecznie z nierdzewki, ogólnie nie ma tam wysokich temperatur, a agresywność dymu też nie powinna być super duża. Ja przez długi czas miałem starego Borniaka podpiętego rurą elastyczną tą taką aluminiową - tak działałem przez jakieś 10 lat. Natomiast z moich doświadczeń to kiepskim pomysłem jest szyber i akurat w wędzarni elektrycznej przepływ powietrza najlepiej kontrolować dolotem powietrza a nie zamykając jego wylot. Zapewne sporo osób się ze mną nie zgodzi, ale z moich praktycznych doświadczeń tak właśnie wychodzi i w ten sposób uzyskuję najlepsze rezultaty w zasadzie bez możliwości "zaparzenia się" wędzarni w środku i spływania kondensatu po ściankach. Ewentualnie jedynym przypadkiem gdzie widziałbym sens odcinania wylotu (szyber) to podpiekanie kiełbasy czyli moment już w zasadzie bez dymu.
  11. @krisk poliwęglan to raczej bardzo zły pomysł. Nie dość, że wygląda .... no ... zresztą to tobie się ma podobać. Powiedzmy, że odstaje od reszty wędzarni. To jeszcze tak położony uniemożliwi oddychaniu drewna (wilgoć i tak tam się dostanie) i bardzo szybko wyjdzie grzybek. Jeśli już koniecznie chcesz to przykryć takim stylowym plastikiem to musisz zrobić dylatację tak żeby był przepływ powietrza pomiędzy deskami i poli.
  12. Myślę, że ci się pomyliły osoby i co kto pisze. Ja o nic nie pytałem.
  13. @krisk U mnie deska była z dużo mniejszym podcięciem (powstaje tylko bardzo delikatny trójkąt na styku łączenia) i jeszcze konstrukcję zrobiłem w ten sposób, że praktycznie wyeliminowałem szczeliny. Tzn. np. deskowanie daszku nachodziło na ścianki boczne, domykając szczeliny, a same deski daszku doszczelnione są tą folią, o którą już pytałeś. Więc nie wiem jak się odnieś do twojego przypadku. U mnie dym leci tylko miejscami przeznaczonymi do tego. No tak, ogólnie tak ale według mnie to ma być przewidziane w konstrukcji i wielkości otworów doprowadzających i odprowadzających dym. A nie realizacja "braku kiszenia" poprzez dymienie każdą stroną świata.
  14. Hehe, zostałem zdemaskowany 😁
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.