Skocz do zawartości

adamlugi

Użytkownicy
  • Postów

    11
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Poznań

Osiągnięcia adamlugi

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Odpowiedź: Tyle ile podaje przepis. No tylko przepisu sprawdzonego brak:-) [Dodano: 28 lis 2017 - 22:14] Co prawda mięso inne, ale może naprowadzi cię na właściwe tory i zrozumiesz jak zrobić pierwszą kiełbasę: http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/10/pierwsza-kielbasa-wedzona/ Powodzenia! Dzięki:-)
  2. Witam, Chcę jutro zrobić pierwszą swoją kiełbasę:-) Mam : 2 kg wieprzowiny II klasa 0,8 kg polędwicy wieprzowej 0,8 kg wołowiny Kiełbasę po zrobieniu chcę podwędzić , sparzyć i jeść:-) Pytanie: Ile potrzeba dodać soli i innych przypraw. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Adam
  3. Taka mała dygresja:-) To jest moje 4 wędzenie: pierwsze - pstrągi , wyszły super drugie - pstrągi i polędwiczka wieprzowa, wysły super trzecie - pstrągi i śledzie , jeszcze lepsze:-) Więc poczułem się prawie jak ekspert Czwarte - boczek i polędwica I to mnie sprowadziło na ziemię że ja dopiero raczkujący małolat w temacie jestem i sporo musze jeszcze przepalić żeby móc być spokojny o wyniki:-)
  4. Dzięki za rady:-) Zauważyłem również że bardzo dużo wody zbiera sie na dnie wędzarki( mam metalową z allegro) czy jakąś durę wywiercić żeby spłwała?
  5. tak było, jest to do uratowania?
  6. Dzieki, Po tym wędzeniu mnóstwo pytań mi się nasuwa. Pierwsza to tak kwasowość:-)
  7. bez znaczenia:-) Ale chyba i tak do D bedzie , bo słone niemiłosiernie i takie trochę kwaskowe miesiwo wyszło( znaczy kawałek teraz oderwałem) Długa droga jeszcze przedemną. Może warto ją sparzyć żeby soli odjąć?
  8. Jest szansa że doradzisz mi coś w temacie pytania?:-) Chciałem wędzić na zimno ale 2 x temperatura mis ię podniosła do 40 stopni i co dalej mogę zrobić , dalej wędzić na zimno czy ją podpiec bo te 40 stopni i tak już spowodowało że efektu na zimno nie będzie:-(
  9. Ano dlatego że wszystkie przepisy mówią o wędzeniu od 2 dni do ........:-)
  10. Witam, Rozpocząłem kilka dni temu przygodę z wędzeniem. Mam na koncie kilka pstrągów, śledzi i polędwiczek wieprzowych. Od wczoraj rana wedzę polędwicę i boczek. W planie miałem wędzenie w zimnym dymie przez 2 dni po 10 godzin. Niestety mam problem z utrzymaniem temperatury: bardzo często termometr pokazuje 10-15 stopni, ale niestety 2 razy przez ok 20 min była temperatura 40 stopni. W związku z tym mam pytanie czy jest sens dalej wędzić zimnym dymem , czy lepiej podnieść ją pod koniec wędzenia do .... np 90 stopni i tak przeciągnąć ok 1 godziny? Pozdrawiam Adam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.