Skocz do zawartości

aartii

Użytkownicy
  • Postów

    19
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Zbydniów Podkarpackie

Osiągnięcia aartii

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. aartii

    Mieszarka

    Witam ponownie, rzeczywiście za granicą wychodzi taniej, jednak ta mieszarka: http://allegro.pl/mieszalka-miesiarka-do-kielbas-wedlin-22kg-gratis-i2764774122.html?source=oo ma wbudowaną przekładnię, i jeśli podłączę do niej mój motoreduktor z 80 obrotami, to ta przekładnia mi je zredukuje. No i mam teraz dylemat, ale bardziej skłaniam się do zakupu w Polsce ze względu na tą przekładnię właśnie. Czy ktoś próbował mieszać w takiej mieszarce poniżej 10 kg? Czy to w ogóle realne?
  2. aartii

    Mieszarka

    No właśnie nie określiłem ilości, na pewno raz na rok biję świniaka i wtedy na pewno jest więcej niż 10kg kiełbasy do wymieszania. Jednak w międzyczasie chciałbym robić swoje kiełbaski w ilości nie większej niż 6-10kg. Mieszarka przydałaby mi się w miarę uniwersalna. Znalazłem jeszcze taką piszą że na 9 kg mięsa, w razie czego można mieszać na 2 razy ale to mniej wygodne: http://allegro.pl/mieszalka-miesiarka-do-kielbas-wedlin-9kg-gratis-i2782417585.html w tej chwili kończę montować napęd do maszynki 32, chciałbym stosować go zamiennie do mieszarki również
  3. aartii

    Mieszarka

    Koledzy czytam na temat mieszarek i mam mętlik w głowie. Co możecie powiedzieć na temat tych mieszarek: http://www.gastropolska.com/mieszarka-do-farszu-p-18472.html lub ta: http://allegro.pl/mieszalka-miesiarka-do-kielbas-wedlin-22kg-gratis-i2764774122.html mam nadzieję że mi pomożecie
  4. W końcu mniej-więcej skończyłem budowę wędzarni, przynajmniej do takiego stopnia aby ją uruchomić. Po pierwszym wędzeniu jestem bardzo zadowolony, doznania wizualne i smakowe -rewelacja. Pozdrawiam
  5. Witam, budowa mojej wędzarni trochę przystopowała, zająłem się budową kurnika (aby było co wędzić) zdecydowałem się jednak na komin. Przesyłam aktualne fotki, prosząc o opinię, jeszcze co nieco da się w razie czego zmienić. Pozdrawiam
  6. Czytam i czytam, ale zrozumcie mnie, od tego wszystkiego mam już mętlik w głowie. Może z czasem się to poukłada. Możecie podrzucić link gdzie poczytam o różnicach pomiędzy kominem a klapką? Liczę na zrozumienie. Pozdrawiam wędzarniczą brać.
  7. W takim razie pomyślę nad klapą z tyłu, czy jej przekrój ma być podobny do przekroju rury dymnej? Sklepienie wędzarni ma być płaskie czy ze wzniosem w kierunku klapki? Poniżej zdjęcie pierwszych dymów (delikatnie sprawdzałem tylko czy lecą w dobrą stronę).
  8. Kolego kostek, czyli od komina lepsza uchylana klapka z tyłu? Jakie wady i zalety ma komin i klapka? Czy może mi ktoś trochę rozjaśnić w głowie? Dzięki za wszelkie wsparcie.
  9. Powtarzam jeszcze pytanie o sklepienie (strop) komory wędzarniczej, czy zrobić je płaskie? Czy może kopertowe ze wzniosem w kierunku komina, które będzie lepsze?
  10. Kolego Lolek, nie obawiaj się o materiał jakiego użyłeś, jest on bardzo dobry. Kiedyś miałem murowanego grilla z granitu. Stał ładnych kilka lat, i gdyby nie trzeba było zmienić miejsca stałby jeszcze zapewne długo, trzeb było użyć sporo siły aby go zburzyć. Teraz budując wędzarnię też myślałem o granicie, tylko ze względu na pracochłonność przegrał z cegłą.... :wink:
  11. Zapytam i ja o sklepienie komory wędzarniczej, czy zrobić je płaskie? Czy może kopertowe ze wzniosem w kierunku komina, które będzie lepsze?
  12. Czytałem że niektórzy chwalą palenisko bezpośrednio pod wędzarnią, i zrobiłem tam dodatkowe palenisko, a przy okazji piec chlebowy wyłożony szamotem ze sklepieniem łukowym. Rury są włożone aby zostały 4 otwory w sklepieniu, będą one później usunięte.
  13. Witam wszystkich ponownie. Przesyłam dalsze swoje fotki, oraz obiecane zdjęcie wędzarni z drugiej strony, od wody. Co do przekroju rury dymnej, ja dałem 250mm, komin planuję kwadratowy w rozmiarze 200 x 200mm. W komorze wędzarni planuję też grilla. Napiszcie czy to dobry pomysł. Drzwiczki drewniane ściągane przy grillowaniu. Wkładałbym do środka palenisko z blachy oraz kratkę.
  14. Witaj Mirku, nieźle Ci poszło jak na pierwszy raz, dobra robota. Co do wysokości komory to i ja zastanawiam się nad jej wysokością. Jeśli chodzi o komin to z przeczytanych postów wywnioskowałem że powinien być zbliżony przekrojem w cm2 do przekroju rury dymnej. Myślę że jest to logiczne. pozdrawiam Artur
  15. Witam ponownie. Panie Wojciechu ma pan wprawne oko budowniczego. Cegła jest nieregularna, drugi gatunek choć może trzeci bo przepalona i powykrzywiana. Co do nierówności i grubości spoiny, jest to zamierzone, cegła i spoina są na bieżąco czyszczone. Spokojnie wy-sezonuję cegłę a później pomaluję murek. Ma być efekt retro. Staramy się również aby nie schło za szybko, co jakiś czas polewamy... :grin: Na rurze dolotowej będzie oczywiście deflektor do rozprowadzania dymu. Komorę wędzarniczą planuję zwieńczyć kominem około 1-1,5m A co do wędzenia na kilku poziomach to nie mam pojęcia, bo robiłem to tylko na jednym, co umieszcza się na którym poziomie? Bo raczej rozkład temperatury będzie różny. Pozdrawiam i dziękuję za uwagi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.