ZACZYN opcja znacznie prostsza, jednofazowa : 50 g zakwasu (my daliśmy więcej, ok. 100g) 150g mąki pszennej 100ml wody Wszystkie te składniki wrzucamy do miski, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia na 8-10h pod przykryciem. CHLEB Po zrobieniu zaczynu dodajemy 500g mąki pszennej 650 160g mąki żytniej 720 250ml wody 3 płaskie łyżeczki soli płaska łyżeczka cukru dwie łyżki oleju Przy młodym zakwasie opcjonalnie możesz dodać 15g drożdży Mieszasz wszystko razem dobrze zagniatasz (około 10 minut, czym dłużej, tym lepiej z mąki uwalnia się gluten, który jest odpowiedzialny za przyszły kształt chleba) i zostawiasz na godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyciągasz ciasto z miski, odgazowujesz, formujesz kształt przyszłego bochenka i do koszyka. Ciasto wyrasta od 2 do 4 godzin. Po wyrośnięciu nagrzewasz piekarnik do 250C, ciasto wyrzucasz z koszyka na gorącą blachę, nacinasz i do piekarnika. Po 10 minutach obniżasz temperaturę do 200C i pieczesz jeszcze około 35-40 minut. Finalnym produktem jest bochen około 1,2kg JEŚLI NIE MASZ ZAKWASU TO... ZAKWAS Zakwas zrobimy z mąki żytniej razowej 2000 Do litrowego słoika wlej 100ml wody (woda przegotowana w temp pokojowej) i dodaj 100g mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce (25-30C), nie w przeciągu!!! najlepiej pod przykryciem z gazy (żeby przepuszczało powietrze, ale nie pozwoliło na ewentualne wykipienie zakwasu, gdy już będzie go więcej i będzie rósł Mieszaj co 12 godz, a dokarmiaj co 24 godz (takie same porcje 100 na 100) - i tak przez 5 kolejnych dni. (dokarmianie - do zakwasu dolewamy 100/100, rozmieszane w osobnym słoiku). Konsystencja gęstego jogurtu, po 2-3 dniach ma zacząć bąbelkować Po 5 dniach mamy 500gr mąki i 500ml wody w słoiku-gotowego zakwasu