Skocz do zawartości

gens

Użytkownicy
  • Postów

    124
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Kraków

Osiągnięcia gens

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. a ten znaczek OB?
  2. pytanko do znawców tematu, ojciec wymarzył sobie maszynke ciut więcej mogącą niż zelmerek 8 dziś "na targu" wypatrzył coś takiego , z ta różnicą że nie 32 ale 22. to jakiś wyrób z Blachowni? będzie Pan zadowolony? http://img23.olx.pl/images_tablicapl/208955883_6_644x461_maszynka-do-miesa-32-220v-.jpg http://img22.olx.pl/images_tablicapl/208955883_7_644x461_maszynka-do-miesa-32-220v-.jpg a druga sprawa-czy na łączeniu maszynka-motoreduktor musi być sprzęgło kłowe? czy jak mu jakiś magik ślusarz wytoczy sztywne połączenie to będze ok? pozdro
  3. gens

    Grzybobranie

    Maślakowy zawrót głowy http://i61.tinypic.com/a9qn48.jpg
  4. gens

    Grzybobranie

    i co taka padaka z grzybami w tym roku?
  5. gens

    gens i jedzenie

    W sobotę 13 kilo kiełbaski o takiej http://s3.ifotos.pl/mini/1jpg_eexhsah.jpg http://s2.ifotos.pl/mini/2jpg_eexhahr.jpg http://s3.ifotos.pl/mini/3jpg_eexhaha.jpg
  6. gens

    Dowcipy

    moze nie dowcip ale historia tragiczno-komiczna... moj tata z jego znajomym kupili swiniaka na pol... ten znajomy postanowil zrobic 4 kilo kielbasy...wziol mieso do zapeklowania, ojciec mu napisal na kartce: 16 gram peklosoli na kilo miesa... w sobote wedzilem nasza i znajomego kielbase-przyznam mieso znajomego jakos dziwnie sie zachowywalo, na kielbasie jakies paskudne wykwity.. zaparzylem, ciut zaczelo przypominac kielbase ale nadal cos nie tak.. dzis przyjechal znajomy po kielbe..pierw dalem sprobowac moja: no super, elegancka..sprobowal swoja i mina mu zrzedla... po chwili zrozumial gdzie popelnil blad WNIOSEK 16 DEKAGRAM peklosoli na kilogram miesa to ciut za dużo
  7. gens

    Moje pierwsze parówki - Miro.

    mały offtop... w weekend bedąc w B-B mijałem bodajże bordowy VW z naklejką WB (beczka z dymkiem) na tylnich drzwiach... Miro, to Ty ?
  8. gens

    gens i jedzenie

    mała część zeszłotygodniowej produkcji wyroby losowo wybrane- z każdego z produkowanych rodzajówps. obiecuje-naostrzę nóż http://imageshack.us/scaled/thumb/546/xi23.jpghttp://imageshack.us/scaled/thumb/198/t91.JPGhttp://imageshack.us/scaled/thumb/34/v5vd.JPG http://imageshack.us/scaled/thumb/853/b7gc.jpghttp://imageshack.us/scaled/thumb/59/ejic.jpg
  9. gens

    Wybór nadziewarki.

    sverige2 wg mnie ma tu rację..robie średnio raz w miesiącu 10-20 kg kiełbasy, nadziewarka 3l pozioma...napelnienie nadziewarki to naprawde pol minuty, mozna rozwazac rozne za i przeciw...wg mnie leczenie kompleksow wielkoscią nadziewarki nie jest dobrym kierunkiem myślenia przy domowym wyrobie, raz na czas...
  10. gens

    sprzedam maszynkę 32

    Tusiaczek-zaciekawiłeś mnie...po czym rozpoznajesz orginał i co go różni od "nowotworu"? tez ostatnio napatoczyłem sie na jakąś alfę i chciałbym posiąśc tą wiedzę
  11. tak mi się kiedys skojarzyło w temacie, miałem okazję za czasów studenckich zobaczyć to przedstawienie na własne oczy i usłyszeć na własne uszy pyłu weglowego było nie więcej niż taczka http://www.youtube.com/watch?v=ka6qsFLQip0
  12. gens

    gens i jedzenie

    ZACZYN opcja znacznie prostsza, jednofazowa : 50 g zakwasu (my daliśmy więcej, ok. 100g) 150g mąki pszennej 100ml wody Wszystkie te składniki wrzucamy do miski, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia na 8-10h pod przykryciem. CHLEB Po zrobieniu zaczynu dodajemy 500g mąki pszennej 650 160g mąki żytniej 720 250ml wody 3 płaskie łyżeczki soli płaska łyżeczka cukru dwie łyżki oleju Przy młodym zakwasie opcjonalnie możesz dodać 15g drożdży Mieszasz wszystko razem dobrze zagniatasz (około 10 minut, czym dłużej, tym lepiej z mąki uwalnia się gluten, który jest odpowiedzialny za przyszły kształt chleba) i zostawiasz na godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyciągasz ciasto z miski, odgazowujesz, formujesz kształt przyszłego bochenka i do koszyka. Ciasto wyrasta od 2 do 4 godzin. Po wyrośnięciu nagrzewasz piekarnik do 250C, ciasto wyrzucasz z koszyka na gorącą blachę, nacinasz i do piekarnika. Po 10 minutach obniżasz temperaturę do 200C i pieczesz jeszcze około 35-40 minut. Finalnym produktem jest bochen około 1,2kg JEŚLI NIE MASZ ZAKWASU TO... ZAKWAS Zakwas zrobimy z mąki żytniej razowej 2000 Do litrowego słoika wlej 100ml wody (woda przegotowana w temp pokojowej) i dodaj 100g mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce (25-30C), nie w przeciągu!!! najlepiej pod przykryciem z gazy (żeby przepuszczało powietrze, ale nie pozwoliło na ewentualne wykipienie zakwasu, gdy już będzie go więcej i będzie rósł Mieszaj co 12 godz, a dokarmiaj co 24 godz (takie same porcje 100 na 100) - i tak przez 5 kolejnych dni. (dokarmianie - do zakwasu dolewamy 100/100, rozmieszane w osobnym słoiku). Konsystencja gęstego jogurtu, po 2-3 dniach ma zacząć bąbelkować Po 5 dniach mamy 500gr mąki i 500ml wody w słoiku-gotowego zakwasu
  13. gens

    gens i jedzenie

    a wczora żonka chleb na zakwasie stworzyła http://imageshack.us/a/img59/3010/wcr2.jpg http://imageshack.us/a/img853/4728/mhpd.jpg http://imageshack.us/a/img404/8898/7dkl.jpg
  14. gens

    gens i jedzenie

    weekendowa produkcja-trzeba było wypróbować nowo zakupioną nadziewarkę zdjęcia robione telefonem który nie bardzo sobie radzi jak ma słabe oświetlenie... kiełbaska po wędzeniu, przed parzeniem http://imageshack.us/a/img34/206/sk6k.jpg zrobiłem też małe doświadczenie, mianowicie po parzeniu cześć kiełbasy wrzuciłem na noc do wędzarki, by resztą dymu i ciepłem nagromadzonym podsuszyć kiełbaskę poniżej wynik (normalnie parzona i parzona z późniejszym nocnym podsuszaniem) zadowolony jestem z efektów http://imageshack.us/a/img191/643/8y15.jpg http://imageshack.us/a/img690/7866/y6mo.jpg
  15. gens

    Wybór nadziewarki.

    wystarczy usunąc przecinek na końcu adresu i link dziala http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbas-pionowa-kielbasy-maszynka-i3561887604.html to ten link
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.