Skocz do zawartości

wilow1985

Użytkownicy
  • Postów

    23
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Tarnów

Osiągnięcia wilow1985

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Olej przy nadziewaniu kabanosów rządzi , próbowałem różnych rzeczy ale parę ml oleju niesamowicie ułatwia życie polecam. A kabanosik albo kiełbaska nadziana swoja nadziewarką smakuje 2 razy bardziej
  2. odkręcając lejek, samo kolanko służy do nadziewania (krakowska żywiecka) w kolanku no cóz nigdy nie sprawdzam myśle ze jakieś 100 g +- zawsze wsadzam je do malutkiego słoika i robię kiełbasę słoikową dziękuje wszystkim za pozytywne opinie i aby humorem zakończyć słowne zmagania z kolegą sverige2 nazwę swoją nadziewarkę BENTLEY
  3. Oto i on, "bentley"jak prosił kolega. Stelaż nadziewarki wykonany z profili stalowych, pomalowany na czarno cylinder z rury kwasówki 2mm, zasilacz 24v siłownik powerjack (najtańszy ale hula) 350 kg nacisku max. Dwa lejki na gwincie do kiełbaski i kabanosów. Niebieski przycisk uruchamia nadziewarkę. Srebrny włącznik na drugim zdjęciu, tzw hebelkowy, zmienia kierunek pracy tłoka góra - dół. Pokrętło pod zasilaczem reguluje prędkość posuwu tłoka niezbędny przy produkcji kabanosów , parówek. Tłok z 3 krążków blachy kajnerowej 3mm. Środkowy mniejszej średnicy na umieszczenie uszczelki. Ot wszystko ok przepraszam Koszt nadziewarki tak jak wcześniej pisałem w granicach 300 zł. Oczywiście sporo własnego czasu, szukania, kombinowania, bo np. nowy zasilacz to koszt 150 zł Ale jak poszukasz to kupisz za 30 zł. Dlatego całkowite skompletowanie zajęło trochę czasu, ale warto poświecić te trochę czasu bo satysfakcja jest .
  4. zamoznych osób czy uwazasz ze zamozny robi nadziewarke jak kupisz za 200 zł to ciagle bedziesz ja udoskonalał ciekawe czy ty nadziewasz nadziewarka za 200 temat na tym forum brzmiał WYBÓR NADZIEWARKI czyli co kupic a czego nie a nie co poprawiac i naprawiac sam miałem kupowac taka nadziewarke bo nie jestem zamozny ale wszystkie negatywy na ich temat odstraszyły mnie skutecznie swoja składałem 5 miesiecy bo nie byłem w stanie wyłozyc kasy szukałem pytałem kombinowałem i zrobiłem po przeliczeniu jakies 300 zł mysle ze zdjecie wrzuce dzis albo jutro zobacze jak z czasem nie chodzi mi tu o kłótnie uwazam ze kazdy z nas ma troche racji ale nie wciskajmy ludziom takiej lipy
  5. a wiec kolego svergie2 piszac swój pierwszy post zwracałem sie do ludzi kupujacych szajs aby tego nie robili a nie zwracałem sie do ciebie bo ty juz dokonałes zakupu i to czy jestes zadowolony czy nie to juz tylko twoja sprawa a teraz mozesz juz tylko pisac co mozna naprawic poprawic w twojej nadziewarce moze ja cała zasilikonój bedzie niezniszczalna i bedzie królowac wsród nadziewarek
  6. nie chodzi mi tu o wasz konkretny tłok i jego poprawe bo to jest pierdoła chodzi mi o ludzi którzy kupuja maszynki za 200 zł bo prawie wszedzie sa negatywne wypowiedzi na ich temat a oni w zaparte i wiem ze niema na rynku nadziewarek dobrych za rozsadna cena zamiast kupowac ten badziew wolałbym meczyc sie nadal maszynka reczna do mielenia albo zelmerkiem i jedynym wyjsciem jest chyba samoróbka samróbka
  7. nie chodzi mi tu tylko o tłok i jego odpowietrznik ale o to ze ludzi kupuja badziew na 120-200 zł i pisza ze tłok z balszki mechaniz siada tam to lata to odpada i wiele innych i tu koszty poprawek napraw nie wyniosa 20 zł zacytuje powyzsza wypowiedz Plusy ujemne: - daremnie wykonany tłok na dodatek bez odpowietrznika, - mechanizm zębaty bez ułożyskowania osi - po wytarciu odlewu trzeba będzie kasować luzy osiowe, - jakość obróbki - praktycznie w każdym miejscu wiercenia otworów pozostawione niechlujnie opiłki metalu. Chyba też będę odsyłał i żądał zwrotu kasy. a dołozymy sówe i mozemy sami pokombinowac bo kupujac cos za 200 no cóz koszt materiałów takiej maszynki to moze 30 zł jestem nowicjuszem i matematyka moze troszku kulec ale weteran tez sie nie popisał swoimi obliczeniami
  8. Witam wszystkich serdecznie nie rozumiem za bardzo po co ludzie kupujecie coś co tak naprawde jest straszna lipa i z góry wiadomo ze trzeba to poprawic , naprawiac ,udoskonalac co czesto kosztuje niemal tyle co nadziewarka rozumiem ze nie kazdego stac na kupno nadziewarki wartej kilka ładnych stów albo tyś. bo sam nie posiadam takich środków a moze warto pomyslec nad zrobieniem swojej własnej nadziewarki wystarczy poszukac na internecie ciekawych pomysłów ja skonstrułowałem nadziewarke według projektu /topic/6022-nadziewarka-elektryczna-made-by-tomala/ panaTomali troszeczku ja przerabiajac i udoskonalajac i jestm zachwycony moge nadziewac sam bez proszenia żony która jak miała nadziewac ze mna kiełbase to az robia sie blada a teraz moja nadziewareczką o pojemnosci 6l oprózniana jest w ciagu 1m i 10s sprawa ma sie inaczej przy kabanosach trwa to 2 razy tyle zachecam wszystkich do próby zrobienia własnej nadziewarki bo wtedy mamy szanse na podwójna satysfakcje a zrobione wyroby bede samkowały 2 razy bardziej pozdrawiam
  9. wilow1985

    sery i formy.

    podpuszczke dodawałem w temp 31c
  10. wilow1985

    sery i formy.

    pISAŁEM do pana z agrovisu i powiedziałem mu ze interesuja mnie kultury do produkcji goudy polecił mi OMEGE plus dodatkowe kultury gazujace lecz przez całą noc w pracy rozmyslałem gdzie popełniłem bład i zastanawia mnie jedno bo z pozostałej serwatki zrobiłem ricotte ktura przynajmniej tak mi sie wydaje równiez powinna sie zkwasic a była słodkawa chyba ze jej zkwaszenie nastapiłoby dopiero po upływie czasu serwatke tez trzymałem w lodówce prze 3 dni i była w porzadku po czym upiekłem na niej chleb wydaje mi sie jednak z ilosc kultur dałem odpowiednia około 0,01g na 1l mleka czy moze to byc wina zle dosuszonego ziarna w kturym zostało za duzo serwatki ziarno z zewnatrz było lekkko twardawe a po roztarciu w srodku było ciezko to opisac wodniste taki wodnisty skrzep problemem jest to ze nigdy nie widziałem dobrze dosuszonego ziarna tak jak we wczesniejszym poscie napisała EAnna ziarno nie dosusza sie jak to we wszystkich przepisach pisza na czas tylko na efekt, moze to byc jeszcze wina lipnego mleka juz sam do konca nie wiem chodz wiem jedno ze za zadne skarby sie nie poddam pozdrawiam
  11. wilow1985

    sery i formy.

    Kolego krzysztofk9 w ostatnim swoim poscie piszesz ze kultury OMEGA sa to kultury kwasu mlekowego a we wczesniejszym piszesz ze do mleka dodaje sie kultury kwasu mlekowego a nastepnie dodatkowe w tym przypadku OMEGA [ Dodano: Sob 16 Lut, 2013 20:50 ] Czyli mój ser wyszedł kruch i kwasny bo albo dodałem za duzo kultur albo zle osuszyłem ziarno ?
  12. wilow1985

    sery i formy.

    w poczatkowych postach akmis 978 napisał ze dodał kultury OMEGA nastepnie ktos napisał że kultur OMEGA nie dodaje sie do serów gouda lecz owe kultury poradzi sam pan z agrovisu powiem was szczeze ze zaczynam sie w tym wszstkim gubic [ Dodano: Sob 16 Lut, 2013 20:36 ] wydaje mi se ze mierzenie pH jest nieodzownym elementem przy produkcji serów , czy chodzi raczej o to ze urzadzenie jest nic niewarte
  13. wilow1985

    sery i formy.

    czyli kultury omega to nie kultury kwasu mlekowego bo jesli nie to z kad wziac kultury kwasu mlekowego
  14. wilow1985

    sery i formy.

    Mam pytanie Mleko zakwaszamy kulturami starterowymi w moim przypadku OMEGA dodałem sypkie kultury bezposrednio do mleka a jak przeczytałem we wczesniejszych postach powinienem pierw zrobic zakwas dzien wczesniej z pasteryzowanego mleka i dopiero dodac ??? [ Dodano: Sob 16 Lut, 2013 18:57 ] co o tym sądzicie http://allegro.pl/elektroniczny-miernik-tester-ph-metr-kwasomierz-i3035625510.html
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.