Skocz do zawartości

belkaiza

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Łódź

Osiągnięcia belkaiza

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. belkaiza

    Peklowanie

    :blush: rzeczywiscie, masz racje, zasugerowałam się tą tabelką gdzie wszystko jest przeliczone na gramy
  2. belkaiza

    Peklowanie

    arkadiuszu, peklować 21 dni muszę bo mięso już czeka a termin wędzenia twardo ustalony. Maxell, rozumiem ze na to samo wyjdzie jak zrobie mniej zalewy czyli na 5l wody ok 40-45 g peklosoli (akurat mam 2 saszetki po 20 g) i co z dodatkowymi bonusami typu pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek?
  3. belkaiza

    Peklowanie

    dziękuję za szybką odpowiedź! jeszcze jedno pytanie, do tej zalewy kilka listków laurowych, ziele angielskie i czosnek nie zaszkodzi? czy lepiej bez dodatków? czy to tylko kwestia gustu?
  4. belkaiza

    Peklowanie

    Witajcie! potrzebuję pomocy, dziś chcę zacząć peklować na mokro mięso, bez nastrzykiwania. mam 2kg szynki, 0,45kg łopatki i 0,6kg schabu w sumie 3,05 kg. wszystko zmieści mi się do dużego kamionkowego naczynia. chcę peklować 21 dni. ile mam dodać peklosoli? ta tabelka kończy się na przedziale 11-13 dni http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm gdyby analogicznie przeliczyć zwiększającą się liczbę dni peklowania do zmniejszającej się ilości użytej peklosoli to wychodzi mi 90-84 g - czy to dobre wyliczenie? jeszcze jedno pytanie: czy lepiej peklować większą ilość mięsa w większym naczyniu czy podzielić na 2 mniejsze porcje? czy to w ogóle nie robi różnicy? proszę o szybką odpowiedź, bo mięso już czeka!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.