Skocz do zawartości

żwirko

Użytkownicy
  • Postów

    1
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Wrocław

Osiągnięcia żwirko

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Jestem nowym zarówno na tym forum jak i nową osobą która dopiero rozpoczyna przygodę z wędzeniem. W związku z tym że nie jestem biegły w temacie wędzenia prosiłbym o wszelkie uwagi. Pokrótce postaram się opisać problemy jakie zaobserwowałem ale najpierw opisze co i jak: Przygotowałem szynkę, łopatkę, karkówkę i schab według poniższego przepisu na peklowanie: Na 1 kg mięsa: 50g soli 0,5 l wody 0,5 czosnku lub 15g cebuli 1g ziele angielskie 1 sztuka liścia laurowego 0,5g kolendry W przepisie brakuje saletry ze względu na fakt że jak wyczytałem tylko i wyłącznie poprawia kolor wędlin. Peklowanie odbywało się przez 10 dni. Następnie przed wiązaniem mięsa dokonałem nastrzyku 60mln na 1 kg mięsa. Mięso włożyłem do wędzarni dopiero jak temperatura osiągnęła 50 stopni. W takiej temp (+/- 10stopni) mięso wędziło się około 5 godzin. Następnie mięso poddałem procesowi parzenia 1kg mięsa 1 godzinę w temp ok 70-80 stopni. Problem jaki zaobserwowałem to nieregularne ciemne plamy w środku wędzonek. Wygląda na to że wędzonki nie uwędziły się w środku. Czy ktoś może wie z czego to się może brać?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.