Jestem tu nowy i chciałem się podzielić sposobem wykonania tej wędlinki. Myśliwi dość często oddają całe tusze z przeznaczeniem na tą wędlinkę i wygląda to tak , do mięsa z dzika wcześniej wytrybowanego i pokrojonego na małe kawałki dodajemy boczku też rozdrobionego nożem lub II tłustej.Ilośc mięsa wieprzowego zależy od tego czy był to typowy dzik leśny czy tzw. kukurydziany ale maksymalnie jest to 50/50 mięsa wieprzowego.Cały tłuszcz z dzika jaki tylko jest możliwy wycinam z przeznaczeniem na smalec nigdy go nie używam do kiełbasy! Najczęściej i najsmaczniejsze dziki to takie z których po wytrybowaniu otrzymujemy 25-30 kg. mięsa i najczęściej do takiej ilości dodaje z 15 kg. boczku. A teraz sól i przyprawy na 10 kg. mięsa: 200g peklosoli 40g pieprzu 1 łyżeeczka cukru 20g pieprzu ziołowego 1 mała główka czosnku polskieg a majeranek to daje 2 garście gorczyca według uznania od 20-40g A teraz żeby było sprawnie robię tak: obrany czosnek przekręcam kilkakrotnie z kawalkiem mięsa(3 razy) na sitku 6mm całe mięso z przyprawami mieszam razem następnie przepuszczam przez sitko 12-13 mm i teraz mieszam jeszcze dokładniej i tak wymieszane składniki dopiero przepuszczam przez sitko 6mm i jaszcze chwila masowania i wszystkie składniki są idealnie rozprowadzone. Dalej to wiadomo szprycka i wędzenie!!!