Skocz do zawartości

bivittatus

Użytkownicy
  • Postów

    37
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O bivittatus

  • Urodziny 20.05.1978

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Słupsk
  • Zainteresowania
    Freediving, Łowiectwo podwodne, Windsurfing

Osiągnięcia bivittatus

Poszukiwacz

Poszukiwacz (4/14)

  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Czy może ktoś polecić któryś z dymogeneratorów które znajdują się obecnie na OLX / Allegro ? Są dostępne trzy modele z twego co widziałem. Macie z nimi jakieś doświadczenia ? Przymierzam się do kupna BooxaSmoker ale oni sprzedają tylko z Dymboxem którego wolałbym uniknąć. Nie mam narzędzi coby wykonać Dymogenerator Rogera. Czy możecie coś polecić ?
  2. No właśnie. Roger jest niereformowalny więc... ktoś, coś ???
  3. Nie chcąc powielać tematu podepnę się. Jeśli ktoś z forumowiczów ma na zbyciu taki dymogenerator to poproszę o ofertę na priv
  4. Dzięki. Spokojnych Świąt.
  5. Jak sobie radzicie piekąc wyroby nie na czas a na temp. w środku wędzonki? Termometr chyba nie może być cały czas wbity jeśli temperatura w piekarniku osiąga dajmy na to 200st. Mam na myśli popularne termometry tarczowe. Trzeba nakłuwać mięso co jakiś czas czy jak ?
  6. Polędwicę zapeklowałem razem z szynką (łącznie 2,2kg mięsa) w solance 8,5% i około 0,5litra na 1kg. Nastrzyk 5% wagi mięsa. Po 8 dniach polędwica wyjęta z lodówki, ociekanie w kuchni ok. 8h. Suszenie w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami w temp 50st. Po tym etapie pokryta roztworem 1:5 i do piekarnika na temp. 60-65st i termoobieg (cały czas drzwiczki uchylone). Malowanie i suszenie powtórzone jeszcze dwa razy. Później parzenie do temp 62st w wodzie o temp 78-80st. Szynka leżała 10 dni. Ociekanie w lodówce na kratce 12h. Suszenie i malowanie podobnie jak polędwica. Parzenie do temp 67-68st. Szynka na słoność super, polędwica lekko przesolona.
  7. A tu szyneczka ???? Przeszła dymem bardzo dobrze. Parzyłem ją do 67-68 w środku. Czy w przekroju wygląda ok? Wydaje mi się ciut surowa. Jak sądzicie? Następnym razem spróbuję do 70-71st.
  8. Zanurzałem w odrobinie koncentratu. 1:5 z wodą
  9. Polędwica na dymie od Miro : Peklowana 8dni (8,5%). Malowana trzyr razy.
  10. Te puszki są o ile się nie mylę wykonane z ocynku. Nie wpływa to negatywnie na zdrowie?
  11. Uszczelnie tylko dzwi zatem
  12. Wlasnie w swoim starym DG mialem takie rozwiazanie ze caly byl przechylony. Teraz chyba tez tak zrobie. ☺
  13. Roger, czy w Twoim DG rura dymowa jest montowana do komory zasypowej pod jakimś kątem czy prostopadle? Chodzi o to żeby smoła nie spływała do komory spalania tylko do wędzarni.
  14. Zrobiłem fotki ale niewiele widać:
  15. Problem jest taki, że wędzę na balkonie i wolałbym, żeby dym leciał tylko przez wylot kominowy a nie wydobywał się z całej wędzarni Na fotkach nie za bardzo będzie widać bo szpary są rzędu kilku mm.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.