Skocz do zawartości

partner

Użytkownicy
  • Postów

    26
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    pyrlandia

Ostatnie wizyty

175 wyświetleń profilu

Osiągnięcia partner

  1. Troche odswieżę temat. Kupilem w Lidlu ich pakowarkę prozniowa, model: SV 125 C3 Producent: SilverCrest Dolna i gorna uszczelka z pokrywy pasuje idealnie do dolnej z Profi cook 1015. Uszczelkę tę mozna nabyc w sklepie ktory polecaja, tj. tu: https://www.kompernass.com/pl/akcesoria/559/2x-zapasowy-pierscien-uszczelniajacy Niestety, gornego nie udalo mi się namierzyć jeszcze. cena przesylki dosc znaczna wiec gdyby byli chętni na paczkę zbiorowa to chętnie bym się dolączyl do zakupu. pozdrawiam
  2. partner

    Dymogenerator

    Mozna prosic o fotkę, rurki dymiacej w stodku gdzie jest doprowadzane powietrze? Jak dluga jest ona wewnątrz i gdzie jest umiejscowiona.
  3. Mam Dymboxa i juz myslalem ze o niego chodzi 🫣
  4. A jaką temp parzenia byś zalecał, żeby nie przeciągnąć? Nie mam doswiadczenia z drobiem
  5. Najpierw w kreta, nastepnie spryskuję plynem do mycia silników (bardzo mocny) ale moj DG jest z nierdzewki wiec nic mu nie jest, a nastepnie resztki nagaru usuwam szczotka drucianą, okrąała montowana na wiertarce. Rurke dymną mam mniejsza szczotkę na trzpieniu i rowniez nagar nia usuwam. Zawsze zaczynam wedzenie tak czystym DG jak by był nowy 😁
  6. Czy zamiast piersi z kurczaka, uzyję filet z indyka, plus jedno podudzie, to czas parzenia sie zmienia? Nie zalezy mi na galarecie ale bardziej na dobrym zwiazaniu mielonki. Parzac w temp. 72°C rowniez jest tak dlugi czas parzenia jak w przepisie czy dluzej?
  7. Mam Dymbox i jestem zadowolony. Zrebki mieszam grube z drobnymi. Do grubszych musze dac wiecej powietrza. Uzywam jej juz jakies dobrych kilka lat ok (7) i na potrzeby wlasne jest wystarczajaca.
  8. Tym bardziej chce wiedziec skoro jest niewiarygodny. Byc moze uchronie kogos ze znajomych....
  9. Jak znaleźć temat na forum, skoro nie piszesz o kogo chodzi?
  10. myję po każdym użyciu, jakoś smoła we wnętrzu nie wygląda estetycznie i apetycznie, a świadomość że tam jest każe myć.
  11. mam akurat Dymboxa tyle ze wedzarnie sam składałem wraz ze sterownikiem. nie polecam żadnego dymogeneratora, ktory jest nie rozbieralny, z prostego powodu. jak to umyć? Zmiany jakiej dokonałem w Dymboxto rurka wystająca po za obwód głównej pionowej zasypowej zrębkami rury, oraz wkręcenie wkręta do drewnianego dekla zamykającego ową zasypową rurę, w celu zawieszenia pompki wytwarzającej cug w rurze dymnej. Po co? Ano w ten sposób osiągnąłem spokój z opadaniem zrębków. powstał tzw naturalny wibrator wspomagający dymienie :-) Chciałem zakupić generator Borniaka, ale nie znoszę być uzależnionym od materiałów eksploatacyjnych, no i dodatkowe ustrojstwo do wedzenia na zimno też mnie nie zachwyciło.
  12. Witam, Temat dość stary, ale może udało by się wygrzebać uszczelki do profi PC-VK 1015 ? :-) szukam intensywnie górnej
  13. Mam pytanie co do czasu suszenia, gdyż rozumiem, że jest to nie jako, czas wędzenia. Pilnujesz tylko czasu wędzenia, czy jak kol. Sverige2 również temp wewnątrz, czyli 40°C?
  14. No to zaczynam lżej oddychać, bo myślałem że to z mojej winy wyszły mi na kiełbasie niedobarwienia, a tu lepszym wędzarnikom tak samo wychodzi :grin:
  15. Witam, Dokonałem "wedzenia" na roztworze dymu od Miro. Mam troche mieszane uczucia. Nie jestem doswiadczonym zadymiarzem (staralem sie zawsze być grzeczny ????) i to był też pewien eksperyment z powodu braku czasu na wedzenie tradycyjne jak i niekorzystnej aury. Preparat rozpuszczony wg przepisu 1:5 Wyszlo cos takiego: Z wierzchy wyglada Ok chociaż moim zdaniem kielbasa jak i drób ciężko przyjmują kolor. Może zbyt slabo osuszylem wsad, nie wiem na pewno kiedys to sprawdzę. Co do kielbaski. Nie byla peklowana, 12 osadzania i osuszania. W środku ladnie dopieczona. Niestety w przypadku udek porażka. Od kości idzie krew, pomimo otrzymania w srodku koło kosci 68°C... Próbuję jeszcze raz je podgrzać, dopiec, "dowędzić" Walory smakowe we wszystkich trzech przypadkach super. Pierś i udko soczyste, odpowiednia ilosc soli na prawdę rewelacja. Kiełbasa rownież, chociaż jednak ten gatunek wedlin wolę wykonywać jednak tradycyjna metodą. Zostały mi jeszcze do uwedzenia mięska, czyli szynka, baleron i polędwica sopocka. Boję się tylko że nie wyjdzie mi surowa wędzona szynka i polędwica :-( Dla majacych problem z wedzeniem albo takich nygusów jak ja mogę spokojnie polecić ten ekstrat. Wędzenie to i tak sprawa przypadku, bo albo mieso nie takie, albo drzewo, albo samopoczucie. Koniecznie trzeba sie tylko zaopatrzyć w procenty, bo po probach organo leptycznych czymś trzeba gardzioło przepłukać :-) Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.