Składniki: 1 kg mąki,1/2 litra miodu, 2 szklanki cukru, 1 kostka smalcu, 1/2 szklanki mleka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,3 jajka szczypta soli, opcjonalnie1 torebka gotowej przyprawy do pierników, Ja daję 2 opakowania przyprawy do piernika W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy. Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni. Tak więc mam przed sobą 5 tygodni walki ze sobą by nie wyjeść pysznego surowego ciasta Przed świętami - dzielę na 2 części i do keksówek. Pieczenie 160 180st C +- 60min sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu jeszcze ciepłe nie gorące przecinam w poziomie na 3części smaruję powidłami ze śliwek nawet dość grubo i sklejam całość. Polane polewą czekoladową po wystudzeniu zawijam w ściereczkę i czekam 5-6 aż zmięknie.