A teraz kiełbasa lisiecka Skład na 100kg Wieprz kl I -85kg -szynka Wieprz kl IIII -15kg - golonka 10kg - podgarle 5 kg Peklosól 1,7kg Pieprz biały 0,3kg Czosnek 0,3kg Cukier 0,05kg Kolendrą 0,05kg Osłonki białkowa 52 lub naturalne wołowe wianki formowane od 50-80cm ja daję białkowe wiankowe Mięso wp kl I - puszczamy przez Szarpak, lub kroimy kostka 3-4 cm Wp kl III sitko 3 mm Do mięsa dodajemy sól oraz około 5% wody w/g wagi mięsa. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mieszamy i dodajemy przyprawy, gdy mięso zacznie się kleić napełniamy ściśle osłonki. Wędzimy bez osadzania. ciepłym dymem 2,5-3,5 godziny. Podpiekanie w temp 80-85 stopni do uzyskania 68 w kiełbasie. Zostawiamy do wystygnięcia do temp .12stopni. Wędzimy na olsze lub drzewach owocowych