Skocz do zawartości

Tetley

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Podkarpacie

Osiągnięcia Tetley

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Super Nie dość , że pomogliście, to również .....nauczyliście!!! Jeszcze raz dzięki:)
  2. Reasumując Zero przypraw? Sama mieszanka wody z peklosolą? To ma być lekarstwo na wyżej opisane kłopoty? Byłoby to tak proste? No to spróbuję..... Przynajmniej w części mięsiwa Podziękował za wyrozumiałość i chęć pomocy.
  3. Hej Ja to robię tak Zgodnie z tabelą Dziadka odmierzam ilość wody z kranu Odlewam ok 1,5 litra i dodaję przy peklowaniu 1 kg. mięsa: 1-2 ząbków czosnku z łupinami 5-6 ziaren pieprzu czarnego 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 płaska łyżeczka majeranku 1/2 płaskiej łyżeczki kminku 1/2 płaskiej łyżeczki kolendry 1 ziarnko jałowca Z powyższego robię wywar parząc pod przykryciem przez 20 minut Po odcedzeniu schładzam i mieszam z pozostałą częścia marynaty z rozpuszczoną peklosolą Po uwędzeniu, "grube" wędliny parzę (godzina na kilogram) z pieprzem, jałowcem, zielem i liściem laurowym p.s. roger ok, ok... ja to nazywam marynatą a Ty zalewą z peklosolą...
  4. Witam Świeta nie za długo, a mnie "ciśnie" jeden problem. Mianowicie jestem przedstawicielem pokolenia, które w swoim czasie jadało prawie wszystkie kupowane w sklepach wędliny o smaku"wędzonki krotoszyńskiej".... Jako "praktykujący" od dwóch lat zadymiarz, nie umiem pogodzić się z tym, że marynata którą stosuję , marynując szynkę, schab, boczek, karkówkę i polędwiczki powoduje , że wszystkie smakują po uwędzeniu tak samo.... Prośba do koleżanek i kolegów o sprawdzone przepisy na marynaty, które wyeksponują każdy z tych rodzajów mięs z osobna . Trudno, bedzie pięć pojemników z marynatami, ale niech każda z wędlin będzie inna!!!!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.