Skocz do zawartości

tijo

Użytkownicy
  • Postów

    69
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O tijo

  • Urodziny 22.09.1975

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Ciemna Strona Księżyca

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia tijo

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Muszę zrobić test na słoikach.....uzupełnie je wodą na 3/4 wstawie do autoklawa i zagotuje do 121stC, na każdym słoiku zaznaczę ile wody nalałem....wtedy sprawdzę czy woda ze słoika odparowała i ciśnienie słoika pokonało ciśnienie autoklawu... @Dziadku a Ty mięso na konserwy peklujesz na sucho czy mokro?
  2. zależność ciśnienia i wrzenia wody do tego myślę że autoklaw @DZIADKA po wyłączeniu źródła ciepła będzie stygł tak powoli że konserwy spokojnie za nim nadążą....tylko dochodzi do tego czy nie za wolno....czy mięso nie stanie się trawiaste Wielki szacun @ZLeP takich dyskusji nam potrzeba.....
  3. I tu nasuwa mi się myśl....w jednym z art czytałem że ciśnienie w autoklawie podczas sterylizacji powinno być 0 do temperatury 60 lub 70stC co pozwoli nam na odpowietrzenie słoi. Po tym czasie zamykamy zawór i teraz samoistnie zaczyna wytwarzać się ciśnienie...i myślę że dopompowanie powietrza powinno być raczej w fazie schładzania kiedy ciśnienia zaczynają spadać...wiadomo że autoklaw jest chłodzony z zewnątrz ciśnienie spada szybciej niż w słoiku i dlatego słoje się rozszczelniają...przy dopompowaniu powietrza moglibyśmy uniknąć tej zagwozdki...ale to są moje tylko takie przemyślenia... PS. Jeszcze jedna uwaga(jeśli mogę...) odnośnie budowy autoklawu...termomanometr nie będzie pokazywał poprawnej temperatury ponieważ jest schładzany przez powietrze z zewnątrz...wystarczy założyć na niego słoik do góry dnem i zobaczysz jak poprawi się jego wiarygodność. Jak ktoś może to niech wklei link do testu rosjan, bo nie brałem ostatnio luteiny i nie widze...
  4. no ok, po częsci może ma to i sens....ale to jest bezsensowne działanie...ponieważ koniec z końcem i tak musimy wyrównać ciśnienie z atmosferycznym w autoklawie....wieczka są odciśnięte, a gdy już nic ich nie dopycha to moim zdaniem mają większą podatność na rozszczelnienie....ale to są tylko moje przemyślenia.... PS. ale nas nie interesuje ciśnienie...ważne żeby w słoiku i w autoklawie było pow 2,1Bar żeby zagotować wodę do temp. 121stC i co najciekawsze pomiaru dokonujemy w autoklawie czyli: nie mogę znaleźć sensownego wytłumaczenia do dopompowywania powietrza....jedyne co z tego może wyniknąć to to że jak któraś nakrętka będzie nieszczelna to do słoika naleci wody z autoklawu... "-1+3=2" 1 w autoklawie + 2 w słoiku = manometr pokaże 3 chyba jestem już zmęczony bo piszę w cały świat....ale najważniejsze napisałem...różnica ciśnień między słoikiem i autoklawem nie jest za bardzo dobra....przy najdrobniejszych nieszczelnościach woda wpłynie do słoika... ciśnienie w cieczy rozchodzi się równomiernie: czyli z tym dociskaniem wieczek to tak nie za bardzo....bo woda na siłę chce wleźć do słoika między zakrętką a słoikiem...jeśli wiesz o co mi chodzi
  5. @miro ale rozumiesz sens pompowania przez ruskich? co ma na celu dopompowanie powietrza? Wg mojej wiedzy to nam jest potrzebne ciśnienie po to by woda nie wyparowała....a dla temp 121st to jest ok 2,1Bar (przyjmując że 0 to ciśnienie atmosferyczne)
  6. A ja uważam że Miro odczytał ciśnienie z manometru ze zdjęcia.....a to już jest nadciśnienie 3Bar....jeżeli się mylę to proszę o poprawę...
  7. i tego też nie mogę pojąć po co aż tak wysokie ciśnienie....woda uzyskuje temp 121stC w ciśnieniu ok 2,1Bar....więc raczej nie potrzebne jest 3Bary...
  8. @ZLePsonda termometru jest w połowie wysokości autoklawu, dodam że jest to sonda cyfrowa DS18B20 także można wykluczyć błąd pomiaru...i myślę że tu Cię mam....mając ciecz i gaz w jednym naczyniu zamkniętym(woda i powietrze) o temp 20stC co stanie się gdy podgrzejemy to do 60stC? Ciecz jak i powietrze zaczynają powiększać swoją objętość, a co za tym idzie musi wytworzyć się jakieś ciśnienie...bo powietrze się spręży, bo wiadomo że cieczy nie możemy sprężyć...może nawet jutro sprawdzę zależność między temperaturą a ciśnieniem w naczyniu zamkniętym...
  9. Myślę że @DZIADEK ma racje całkowicie zalewając słoiki wodą....im więcej wody tym wolniejsze stygnięcie zawartości autoklawu i mniejsza różnica temperatur...moim zdaniem słoiki rozszczelniają się ze względu na różnicę temperatur konserwa nie jest w stanie tak szybko wystygnąć jak para w autoklawie....teraz zauważyłem zdjęcie z chłodzeniem autoklawu...to tak jak z szybkowarem...polewając go zimną wodą para się momentalnie schładza i spada ciśnienie i można otworzyć szybkowar...a woda w szybkowarze nadal wrze....
  10. Witam...czytałem troszkę publikacji na temat pasteryzacji i zauważyłem jedną ciekawą rzecz....przy temp 60-70stC u mnie w "autoklawie zaczyna pojawiać się nadciśnienie rzędu ok 0,8bar a w tabelkach o sterylizacji napisane jest że do 60stC ciśnienie ma wynosić 0(czyli ma być równe ciśnieniu atmosferycznemu...) następnym razem grzejąc autoklaw otworzę zawór do temp. 60stC. Bo może tu jest pies pogrzebany....zamiast dopompowywać powietrza trzeba go upuścić do uzyskania temp. wody 60stC i dopiero zamknąć zawór.... Przy produkcji konserw w puszkach w moim warsztaciku zauważyłem też pewną rzecz: po podłączeniu węża z zimną wodą i zalewaniu autoklawu od dołu(zawór do dopuszczania wody znajduje się na dole) puszki z dolnej części uległy implozji (po prostu je powciągało do środka) aczkolwiek ich nie rozszczelniło....więc zacząłem dedukować: przy dopuszczaniu zimnej wody ciśnienie w puszkach w dolnej warstwie w wyniku ochłodzenia gwałtownie spadło i dlatego puszki uległy zgnieceniu... Ja myślę że @ZLeP może mieć tutaj dużo do powiedzenia...czytając jego wypowiedzi uważam że jego podpowiedzi są trafne i zgodne z prawami fizyki...
  11. a może sterylizowana Masz @DZIADKU rację...chylę czoła i obiecuję poprawę...
  12. Następna partia konserw zapasteryzowana...żyje jakby co...jakby się ktoś martwił...
  13. mała fotorelacja.... do poprawki mocowanie manometru....trzeba zamontować bezpośrednio w deklu...ponieważ są przekałamania temperatury....na sondzie cyfrowej temperatura OK!!
  14. @Maxell Mam do Ciebie wielką prośbę....posprzątaj temat jak możesz...pousuwaj zbędne komentarze bo jest to nie do pomyślenia...nie każdy musi zgadazć się z moją racją ale to nie znaczy że może mi ubliżać... Mam takie odczucie że @szaja się nie do końca zgadza z moimi wywodami ale dla mnie jest to Człowiek na poziomie: takich ludzi tutaj brakuje. Nie ubliżał mi tylko wstawił opis profesjonalnego autoklawa...kto jest inteligentny zrozumie o co chodzi..
  15. na poranne orzeźwienie....850psi(58,61Bar) rozerwało kega.... Bezpiecznik w kegach ustawiony jest na 800 PSI (http://forums.iboats.com/forum/other/non-boating-technical-topics/163220-beer-keg-pressure-before-exploding) Beer-Keg-Burst-Test.pdf
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.