Skocz do zawartości

alli

Użytkownicy
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    okolice w-wy

Osiągnięcia alli

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam udało się zdjąć wędlinkę , Jestem zaskoczony bo myślałem że będzie dużo bardziej słone(bardzo mało używamy soli do potraw)ale jest akurat Jedyny błąd jaki popełniłem to posypanie ziołami w środek boczku i przez to się rozwarstwia,i muszę dopracować proporcje ziół . W następnym tygodniu wstawię następną bo ta się rozpłynie po rodzinie i dam dużo więcej papryki ostrej ,a mniej majeranku bo za bardzo dominuje.
  2. No zastanawiam się czy już zdjąć ze strychu bo miękkie mięcho na dotyk mało wysuszyło się .Przez te kilka dni ciepła przewiesiłem do piwnicy a teraz znów wisi na strychu. Wieczorem minie 20 dzień i chyba poczekam do piątku
  3. Witam Niestety musiałem wprowadzić zmianę ,w związku z moim wyjazdem mięcho natarłem przyprawami o jeden dzień wcześniej Bonio zredukował się wagowo o ok.20% z 2100 na 1700kg Pachnie czosnkiem ,pociemniało gdzie niegadzie -przed natarciem ziołami -w ziołach i do lodówki
  4. Zobaczymy jak wyjdzie, mięcho puszcza soki jesli będzie za słone to się doda do bigosu,tak jak podpowiada Pacan Wojciech
  5. Zsolenie w/g porad z forum cytaty 2. Sól (peklosól, sól morska i podobne nazwy) -Jeden z podstawowych czynników decydującym o udanym produkcie. Produkt o odpowiedniej słoności decyduje o smakowitości wyrobu. Zawartość stosowanej soli do zasolenia produktu powinna wynosić od 3-4% -Ale do rzeczy..... po pierwsze to ilość soli nie na łyżeczki..... tylko na gramy!! Trza się w wagę zaopatrzyć, nawet najprostszą ale wagę!! Następnie myślę że soli trochę za mało..... ja ( po licznych Spółdzielczych konsultacjach) ustaliłem ilość peklosoli do a'la parmeńskiej na 35 g/kg
  6. Witam Zbierałem się długo do zamieszczenia 1 posta (głównie czytałem)ale robię ten pierwszy krok ,mam nadzieje nie ostatni . Podłącze się pod temat Draco głównie po to aby mieć porównanie naszych produktów końcowych(mam nadzieje że DRACO mi wybaczy. ---Zakupiony dzis produkt to bonio bez kości ,w selgrosie (niestety nie jest tam tanio)ale plus taki że tuszki rozbierają na naszych oczach,porcjują i donoszą do sprzedaży . W kupiony boczek bez skóry ok 2 kg wtarłem o 70 gram soli peklowej i posypałem czosnkiem granulowanym. Wrzucam do lodówki (ustawiłem temp.5 stopni) i czekam 4 dni (nie będę zlewał wody) następny krok to mieszanka przypraw (nad tym pracuję jeszcze)którą natrę mięsko. Jeśli macie jakieś uwagi,podpowiedzi to czekam niecierpliwie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.