Skocz do zawartości

reiden

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Słupsk

Osiągnięcia reiden

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dziękuję wszystkim za rady. Krakowską robiłem pierwszy raz w życiu (to moje drugie wędzenie w ogóle ). Lejek jakim próbowałem napełnić osłonkę to ten od Mira ze sklepu: http://www.wyroby-domowe.pl/lejek-plastikowy-maszynki-p-69.html . O ile z napełnianiem jelit radzi sobie wyśmienicie, o tyle z osłonką białkową nie dałem rady. Mają rację CI, którzy piszą, że napełnienie takiej osłonki na zelmerze 8mce nie jest niemożliwe, aczkolwiek trudne. Ja robiłem to pierwszy raz i głównym problemem było zatykanie rowków odpowietrzających przez osłonkę, którą dociskałem ręką i luźne układanie się farszu w osłonce. to w połączeniu z tą %#% gardzielą zelmera i zasysającym się popychaczem sprawiło, że napełnienie zwyczajnie nie wyszło jak należy. Dodatkowo zastanawiam się jak to będzie z parówkami które chciałbym dla syna zrobić (czekam na zamówioną cielęcinę. Pewnie macie rację, że nadziewarka byłaby ogromnym ułatwieniem. Przeglądałem tematy na forum poświęcone nadziewarkom, problem polega jednak na tym, że we wszystkich przeglądanych postach nadziewarki (zachwalane lub krytykowane) pokazywane były na linkach które najczęściej już nie działają. Nie wiem teraz, czy usiłować walczyć ze świeżo kupioną maszynką i napełnianiem za jej pomocą osłonek białkowych i parówek (musiałbym chyba zainwestować w lejki stalowe od mira ze sklepu (fi 12 i 34 razem 78zł + przesyłka) czy szukać jakiejś nadziewarki którą miałbym gdzie zamocować i schować po skończonej pracy. Kwestia nadziewarki to w ogóle osobny temat i zdaje się, że muszę jeszcze poczytać trochę forum, może coś uda mi się sensownego i w dobrej cenie znaleźć... PS. Krakowska jest smaczna, chociaż napowietrzona strasznie :/ No nic, te 2kg się zje Pozdrawiam, Leszek
  2. Nadziewałem zelmerem 8mką z założonym lejkiem. Lejek jak do jelit wieprzowych (ok 30 mm średnicy). Przy osłonce białkowej fi80 napełnianie jej lejkiem jest kłopotliwe. Zawija się to, zostają puste przestrzenie.
  3. Dzień dobry, pytanie może i trywialne, ale nie znalazłem jakiejś sensownej odpowiedzi na nie. Na domiar złego pierwszy wyrób krakowskiej i napełnianie osłonki białkowej wyszło średnio. Próbowałem zwykłym lejkiem do jelit, próbowałem ręcznie ładować farsz i go ubijać. W obu przypadkach rezultaty były dalekie od oczekiwań a do ścisłego napełnienia osłonki białkowej fi 80 sporo brakowało. Jak sobie z tym poradzić? Pozdrawiam, Leszek
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.