Skocz do zawartości

adylu

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Kobieta
  • Miejscowość
    Kraków

Osiągnięcia adylu

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dzięki za odpowiedzi Mięso miałem ze sprawdzonego źródła, gdzie kupujemy od lat, ale nie bezpośrednio z hodowli. Co macie na myśli "odpowiednie warunki" do przechowywania ? Bo mnie tak na chłopski rozum wydawało się, że wieszam na kiju w spiżarni i będzie ok. Może roku nie wytrzyma, ale żeby po tygodniu była jak kamień to się trochę rozczarowałem.... Kiełbasa miała być chuda, bo taka nam bardzo smakuje i rzeczywiście na początku była super. Jak najlepiej przechowywać taką chudą kiełbasę (czytałem o mrożeniu, ale jakoś tak z dystansem podchodzę do tego)?
  2. Jestem początkujący i na pierwsze wędzenie zrobiliśmy m.in tę kiełbasę. Raczej wszystko odbyło się zgodnie z przepisem - wiadomo za pierwszym razem ciężko dokładnie pilnować temperatur, ale mniej więcej się zgadzały. Składniki oraz czasy wędzenia i parzenia identyczne jak w przepisie. Wyszła jak ze zdjęcia powyżej, spróbowaliśmy na drugi dzień po wędzeniu i nam smakowała. Mam problem, bo po tygodniu wiszenia w spiżarni kiełbasa zrobiła się sucha jak wiór i twarda jak kamień. Do tego tak się skurczyła, że wygląda jakby była w jelicie 15mm (jelita miały kaliber 28-30). Co źle zrobiłem ?
  3. adylu

    Przywitanie

    Witam serdecznie! Zapoznałam się dopiero z częścią informacji na tym portalu i jestem zachwycona etuzjazmem fanów wędzenia . Postanowiłam dołączyć do Waszego grona i mam nadzieję, że niedługo również będę mogła podzielić się swoimi doświadczeniami. Pozdrawiam !!!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.