Skocz do zawartości

nodyfer

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Knurów

Osiągnięcia nodyfer

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Przypadkiem mam zdjęcie wewnątrz wędzarkii obraz ilości wilgoci. Jak wędzić zimnym dymem aby nie było takiej ilości wody i żeby od tego mięso nie kwaśniało? Niesezonowane drewno to problem łatwy do rozwiązania a wilgoć. Wędzarka jest ze stali nierdzewnej o cienkiej ściance. Czytałem też w "poradach Dziadka" o tym że temperatura spalania drewna ma wpływ na wytwarzanie się kwasu octowego więc może ktoś ma doświadczenia z wytwornicą dymu z boku wędzarki, w mojej staramsię mieć otwarty dopływ powietrza zawsze na maxa a mimo to w środku jak w łaźni parowej. Pierwsze moje wędzenia gdzie temperatura na dworze była około 20 stopni były super, wędlinki kruche, pachnące i żadnego kwasu. Ostatnie dwa razy raz na ciepło i raz na zimno- kwas. Dzięki za wszystkie możliwe podpowiedzi.
  2. Jeśli chodzi o żółty dym to z pewnością za dnia go nie było, biały śliczny i nic nie wskazywało na porażkę. Faktycznie w nocy gdy chciałem trochę podgrzać koloru nie widziałem a niepokoi mnie jedynie że użyłem drewno niewysezonowane, moje pierwsze wędzenie wyszło mi lepsze ponieważ użyłem drewna bukowego które leży trzy lata. Teraz cieszyłem się bo dostałem od kolegi gruszę, ona daje fajny kolor lecz chyba faktycznie musi poleżeć. Dziękuję za podpowiedzi i gdyby coś jeszcze chętnie poczytam.
  3. Witam. Wczoraj i dzisiaj wędziłem zimnym dymem piersi indycze i polędwiczki wieprzowe. Wszystko wyszło mi kwaśne, mam za tym pytanie. Jak pozbyć się nadmiaru wilgoci z wędzarni jeśli to ona jest powodem, faktycznie widziałem krople wody na suficie, na wędlinach jednak temperaturę miałem cały czas ok 10 stopni. Gdy temperatura w nocy spadła blisko zera rozpaliłem trochę pod wędzarnią (proces wędzenia na zimno był przy użyciu wytwornicy dymu z boku wędzarni) aby utrzymać do 20 stopni. Użyłem do tego drewna z gruszki jednak było ono cięte tej jesieni. Co mogło wpłynąć bardziej na kwaśność? Zaznaczam że jestem kompletnie początkujący i jeśli użyłem dziwnych określeń to z góry przepraszam.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.