Skocz do zawartości

wiedzma

Użytkownicy
  • Postów

    18
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Kobieta
  • Miejscowość
    leyland

Osiągnięcia wiedzma

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Miro przepraszam że nie pochwalilłam się swoimi wyrobami z przepisów dla ZOSI ale zazwyczaj moje małe sępy stoją w kucni i czekają aż wystygnie Kiełbasa zarówno biała jak i normalna na stałe znalazły swoje miejsce w mojej lodówce NAPRAWDĘ DZIĘKUJĘ za dar przekazywania wiedzy i czas poświęcony na zapisanie przepisu językiem prostym i zrozumiałym raz jeszcze wiekie dzięki
  2. wiedzma

    Proste przepisy - Miro.

    Sorki ale chyba każdy był kiedyś przysłowiową Zosią bez wiedzy,doświadczeń totalnie zielony-poczułam się trochę dziwnie.Niestety większość przepisów ( proszę się nie obrażać!!) są przez nowicjuszy niezrozumiałe Ja potrzebuję wytłumaczenia *łopatologicznego* albo jak kto woli *Jak chłop krowie na miedzy* ewentualnie *Kijem i marchewką*.Dlatego proszę o przywrócenie wątka Zosi bo jak mam się uczyć to od podstaw od ludzi którzy potrafią wytłumaczyć a bardziej obrazowo opisać Dlatego bedę prosiła do skutku mając nadzieję że wiecej nas nowicjuszy zielonych dołączy się do prośby skierowanej do MIRO. p.s Nie zależy mi na awanturach,kłótniach czy dziwnych zachowaniach ZALEŻY mi abym mogła od kogoś czerpać wiedzę czekając na moment kiedy przestanę być nowicjuszem w zielonej czapce.
  3. wiedzma

    Proste przepisy - Miro.

    Miro jakaś szansa na proste przepisy dla raczkujących od kochanej Zosi?
  4. Duch z jakiego przepisu korzystałeś jeżeli w wolnej chwili dałbyś rade wkleić byłabym wdzięczna
  5. wiedzma

    Przywitanie

    Jarecki witaj i miej świadomość że nie Ty jeden zostałeś wchłonięty w to odkrywcze zajęcie,na mnie również w domu patrzą troche z przymróżeniem oka chodzę jak w transie
  6. wiedzma

    Wyroby Basi

    Basia szyneczka miód malina slinka cieknie na sam widok Błędy wyeliminujesz następnym razem
  7. Annam to bardzo podobne problemy dotykają nas wlasnie na emigracji Zyjemy w kupie a jednak samotni stęknieni za zapachem lasu,złotą jesienią bielą śniegu zniczami na grobach Tego nie da sie zastąpić i pomimo że byliśmy świadomi tego co nas czeka samotność nas przerosła Przez pierwsze 6 miesięcy nie było ani jednego polaka w mieście płakaliśmy pokryjomu aby nie pokazywać jak to boli Teraz po takim dlugim okresie dom mamy pełen ludzi jedni wychodzą *na swoje* inni wracają bo nie dają rady skutków ubocznych emigracji ale każda osoba której uda się pomóc daje satysfakcję i poczucie że warto pomagać Samotnym można być nawet w tłumie ;(
  8. wiedzma

    Życzenia Świąteczne

    Zdrowych,magicznych radosnych Świąt Bożego Narodzenia. Kochani przedewszystkim dużo zdrowia niech katary,kaszle omijają Was wielkim łukiem Pogody ducha aby nigdy do głosu nie doszedł pesymizm w tym szarym naszym świecie . a na koniec spełnienia wszelakich marzeń Tych całkiem przyziemnych które są w zasięgu naszych dłoni,i oczywiście Tych marzeń na które czeka sie niemal całe życie
  9. halusia niewiem to przepis mojej babci niestety nie moge dopytać bo juz nieżyje ;(
  10. wrzucam do gotującej się wody i od momentu zagotowania całości 40-50 min nie zmniejszam temperatury i nie pilnuje jej -więc chyba gotowane
  11. Baleron białoruski 2 kurczaki ok 3 kg 2jajka przyprawy:sól,pieprz,majeranek,czosnek Z opłukanego kurczaka ściągamy ostroznie skórę,obieramy kurczaka z miesa Ciemne mięso kroimy w drobną kostę,jasne kroimy w paski o grubości 1 cm.Do mięsa dodajemy przyprawy oraz jajka mieszamy do uzyskania kleistości.Odstawiamy do lodówki na conajmiej 2 godziny-należy ponownie wymieszać.Moje zazwyczaj schlodzi się ok 12 godzin.Na rozłożoną folie spożywczą rozkładamy kawałek skóry i mięso.Zawijamy w skórkę formując baton następnie zawijamy w folię łapiemy za dwa końce foli i rolujemy do momentu aż baton będzie ścisły i twardy.Zawiązany baton przekładamy na ściereczkę,ponownie zakręcamy i związujemy końce .Zagotowujemy wodę w garnku i wrzucamy na wrzątek nasze balerony,gotujemy40-50 min (w zależności od grubości batonu) licząc czas od momentu zagotowania się całości.Wyciągamy z garnka rozwijając tylko ze ściereczki,folie ściągamy bezpośrednio przez podaniem na talerzu. Smacznego!! http://imageshack.com/a/img194/7471/ytnu.jpg http://imageshack.com/a/img4/4476/h2us.jpg http://imageshack.com/a/img27/3680/jpux.jpg
  12. Nie baca, M nie pomagał kwitł w pracy dziekuje za cieple słowa . Dzisiaj niestety brudna robota mnie czeka -pierogi,uszka itp ale tak sobie poszperałam w książce kucharskiej która kiedys dostałam od taty (zeszyt z notatkami) i znalazłam baleron białoruski Jak mi się uda kupic dzisiaj składniki to na wieczór coś stworzymy
  13. mięso na kiełbasę mieliłam na 10 I kl. i 6 II kl. wreszcie sobie zmierzyłam .Zastanawiam się nad rybą,kupiłam haddoka (plamiak) i pstraga solanka czy peklowanie suche?,jakie przyprawy ? i znowu przeczesuję forum w poszukiwaniu optymalnego przepisu ;( Wczorajsza kiełbaska coby nie było że ściemniam http://imageshack.com/a/img198/3231/w1de.jpg
  14. http://imageshack.com/a/img593/7069/hkbb.jpg http://imageshack.com/a/img850/2162/63gs.jpg http://imageshack.com/a/img14/1882/z8x5.jpg http://imageshack.com/a/img13/8180/q17f.jpg Nic nie piszesz na jakich siatkach to zmieliłaś, no i schabu bym nie dał szkoda by mi było, ale kiełbaska będzie przednia zobaczysz, tylko wędzenie Ci zostało. 3 mam kciuki Kupiłam trimy jako kl.II ale w worku znalazłam śliczny schab i szynkę wiec użyłam a to co kupiłam oddzielnie do kiełbasy pójdzie do wędzenia osobnego Zbóju ja z tych co wyznają zasadę *Jak sie nie przewrócisz,to się nie nauczysz* ale dziekuję za rady i sugestie ....
  15. Wziełam się za drugie podejście do kiełbasy wykorzystałam przepis SZCZEPANA na swojską z małą modyfikacją mięsa: I kl.szynka,schab:2kg II kl.wykorzystałam tzw Trimy oczyszczając je z błon,ścięgien itp:3kg wołowina 400gr słonina:1kg Dopasowałam ilośc peklosoli do wagi mięsa,oraz zmniejszyłam ilość wody ,przyprawy i dodatki w/g przepisu SZCZEPANA. Pierwsze wnioski: mięso po wymieszaniu stało się kleiste HURRAAA już wiem jak to wygląda,poprzednie było suche nawet po godzinnym mieszaniu na zmiane z mężem ;(.Efekty jutro ...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.