Skocz do zawartości

Basia285

Użytkownicy
  • Postów

    352
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Kobieta
  • Miejscowość
    Police

Ostatnie wizyty

220 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Basia285

Wschodząca gwiazda

Wschodząca gwiazda (9/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Cześć Morfeusz Właśnie wzrokowo delektowałam się Twoimi wyrobami. Jaką makę dajesz do pieczenia chlebusia drożdżowego? Pozdrawiam
  2. Basia285

    Wyroby Basi

    Trochę ostatnio zrobiłam wyrobów i teraz je przedstawiam. Kiełbasa Lisiecka wg Szczepana, Bydgoska na bazie receptury Polskiej, Parówki EAnny i trochę masełka z 4 l śmietanki od Łaciatej. Teraz nastawiłam mleczko na twarożek
  3. Eli jesteś mistrzynią chlebka. Serniczek też super. Parę dni temu robiłam taki z truskawkami i galaretką. Zdjecia nie mam bo potwornie szybko przepadł w brzuszkach. Pozdrawiam serdecznie
  4. Dziekuję ANNAM za dobre rady. Jak dla mnie to 2 główki kapusty to będzie też dosyć, bo robię jeszcze też inne sałatki czy przeciery. Pozdrawiam i zdrówka życzę.
  5. ANNAM, przepis na kapustę z buraczkami jest całkiem fajnym pomysłem. Lubię i jedno i drugie, ale musze zaczekać do jesieni. Ja też czasami dodaję do kopytek mąkę ziemniaczaną. To tylko kwestia smaku i rodzaju ziemniaków. Z Pyrlandii pochodzę to się znam na pyrach Pozdrawiam serdecznie
  6. To ja się też trochę pochwalę swoim serkiem wczorajszym. Nie w tak pieknej scenerii jak EL GREGORA, ale wyszedł super w smaku. Niestety zanim zważyłam, jakaś mała MYSZKA (wnusia) rano się dobrała do serka.
  7. Skarus, żle koledze boob96 podpowiadasz. Wędzimy normalnie tyle stopni jaka jest do tego przewidziana temp. Dopiero na koniec wędzenia jak mamy satysfakcjonujący kolorek , wtedy na kilka min podnosimy temperaturę do żądanej w środku. Jak poleci cały czas na wysokiej temp. to zmarnuje sobie kiełbasę.
  8. Maad Luzik, luzik, już włączam, ale ze mnie galareta Ja tak tylko w trosce o moją Połóewczkę stresuję się OK, wracam na swoje tory i zaczynam od pozytywnego myślenia. Pozdrawiam serdecznie EL GREGOR Rzeczywiście, Twoje mleczko też jest extra, moje ma tak samo dużo śmietanki. Zanosi sie na to, że alllllllllle sobie pojemy twarożku Trochę właśnie podgrzałam mleczko i do kocyka poszło to może jeszcze dzisiaj się dobrze skwasi.
  9. Basia285

    Wyroby Basi

    @baca 48 Nie wiem jaką masz trzepaczkę, ale ja użyłam jednej od miksera bo innej nie mam, co widać na zdjęciu. Całkiem dobrze się podbijało i byłam sama zdziwiona, że tak expresowo poszło. Z dwóch litrów wyszło mi 815gr to jest więcej jak 4 kostki masła, ponieważ tak naprawdę nie wylewam całej śmietany ze słoika tylko trochę zostawiam. Jak już mam maślankę, wtedy wlewam do tego słoika z pozostałością śmietany (około 100mll) dodaję trochę owoców w zależności jakie mam, traktuję to moment blenderkiem i gotowy napój do picia. Oczywiście nie są to owoce słodzone, czyli bez dodatku cukru a wszelkie jogurty padają przy tym napoju. Piszę napój bo nie wiem jak to nazwać, może koktail?. Wszystkich informacji szukaj w dziale Sery i inne wyroby nabiałowe. Tam EAnna znakomicie opisuje i doradza jak robić wyśmienite swojskie masełko i inne wyroby z mleczka. Powodzenia przy produkcji masełka życzę. Pozdrawiam serdecznie
  10. @Maad Dzięki za linka i podpowiedzi. Słodzić nie będę ani trochę tego sera. A czy tak z odrobiną chlebka razowego i masełka to nie bedzie przestępstwo? Samego sera nie dam rady jeść @EL GREGOR Trochę źle się określiłam z tym mlekiem. Mleko stało w lodówce i dzisiaj je przelałam do garnka. U mnie w domu jest zimno jak nie wiem co. Wyłączyli 30 kwietnia ogrzewanie i tyle co sobie piecykiem dogrzewamy wieczorami jak mam wnuki u siebie.Nie wiem ile u mnie jest bakterii ale kupię dobry kefirek i doleję do mleka. Dzięki, że mi rozjaśniłeś w temacie zakwaszania.
  11. Witam. Ja też mam pytanko. Mam 3 litry mleka, które stoi 3 dzień. mleko oczywiście prosto od Łaciatej. Chcę zrobić twarożek i będę podgrzewac do max 40st. Jak zwykle mam jakieś poczucie niepewności i dręczy mnie obsesyjnie pytanie. Wiem już, że śmietana i masło nieprzetworzone sa dobre, ale jak to sie ma w stosunku do sera tego typu co ja chce zrobić? Taki ser nabija cholesterol czy nie? Pozdrawiam serdecznie
  12. Basia285

    Wyroby Basi

    Witam kolejny raz na moich wyrobach. Wszyscy grilluja to i mnie sie udzieliło. Na grilla zrobiłam kiełbaskę według Pis67. Kiełbaska zrobiona bez wędzenia tylko sparzona no i oczywiście sprawdzona smakowo. Niebo w gębie, POLECAM. Połowa już zniknęła, chyba trzeba będzie dorobić na sobotę Ponoć lepszej kichy wnusia nie jadła Robiłam też kolejny raz masło, wpadłam na pomysł, żeby zamiast miksera, użyc samej trzepaczki i ręcznie ubić masełko. Jak widać z całkowitym powodzeniem poradziłam sobie z 2 litrami śmietanki. Wszystko tylko dlatego, że mi miksio padł........ Prawdę mówiąc, trwało to krócej niż mikserem a masło jest superzasto mięciutkie i smaczniutkie. Kolejne masełka będę robiła tylko tym sposobem. Dzięki, że tutaj zaglądacie. Pozdrawiam serdecznie.
  13. Basia285

    Ratunku!

    Zgredzie, ja bym kiełbasy do wędzenia z moczonego chabasa nie robiła. Chyba że białą na peklosoli to by może wyszła tak na gorąco albo do żuraska. Mielonka słoikowa też by smakowała. Nie raz jeszcze zanim sie połapiesz to spartolisz, więc sam najlepiej wiesz, co Twoja Rodzina lubi, to kombinuj. Do kiełbasy Polskiej to suche mięso się nadaje, trzeba je wędzić sporo czasu a nadmiar wody zepsuje wszystko. Najsmaczniejsze sa wyskokowe niespodzianki, takie kombinowane bo będziesz miał radość, że uratowałeś sporo mięsa. Powodzenia w pracy twórczej życzę. Pozdrawiam serdecznie
  14. Basia285

    Masło wiejskie

    @akmis987 @andrzej k Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Mocno postaram się przestać bać straszenia tym cholesterolem, przez to robię swoje co tylko mogę a jeszcze do tego robię jakieś postępy, co mnie mobilizuje do dalszego twórczego działania. Pozdrawiam serdecznie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.